När orden i en krönika missförstås

Söndag 10 april klockan 19.55pasi hiirikoski
Två av de män från Västerås som misstänks för den grova våldtäkten på studentkryssningen är elitidrottare i två olika idrotter.
VLT:s sportchef Pasi Hiirikoski skrev en utmärkt krönika när detta blev känt.
Många uppskattar krönikan.
Andra missförstår.
Medvetet eller omedvetet.
Att våldtäkten på studentkryssningen river upp känslor är förståeligt. Det som har hänt är naturligtvis en lika vidrig som fruktansvärd händelse. Ingen ska någonsin behöva drabbas av det denna kvinna utsattes för under studentkryssningen.
När känslorna är starka finns det risk att tankarna rusar iväg.
Människor blir upprörda. Vi känner ilska. Ilska över att kvinnor våldtas och utsätts för våld. Ilska över att det finns män som gång på gång utsätter kvinnor för detta brutala.
Den ilskan är viktig att behålla, för det som hänt får inte hända. Mäns våld mot kvinnor måste alltid bekämpas.
Men i ilskan är det också viktigt att försöka tänka åtminstone någorlunda klart.
Jag är glad över att VLT har en sportchef som Pasi Hiirikoski, en sportchef som inte är rädd att kommentera allt som sker – oavsett om det handlar om den enorma glädje idrotten kan ge, eller som nu när två elitidrottare är misstänkta för ett brutalt brott.
Vi bör också betänka att det hittills är just misstänkta.
De är ännu inte dömda.
”Så vitt jag kan bedöma är de misstänka framgångsrika i sin egen idrottsomgivning, men för den stora massan är de föga kända.
Men det förtar på intet sätt det inträffade. Att våra idrottare över huvud taget hamnar i en situation där de misstänks för ett grovt brott raserar så mycket.
När vi så gärna lyfter fram att idrotten är för alla, att idrotten förenar, att idrotten fostrar goda samhällsmedborgare så kommer det här sorgebeskedet”, skriver Pasi Hiirikoski.Att Pasi Hiirikoski skriver om detta, utifrån sin expertis som sportchef på VLT, gör att en del är kritiska i VLT:s kommentarsfält.
”Detta har inte med idrott att göra som tar sitt ansvar mer än många andra områden. Det är värderingar hemifrån, i skolan och från oss vuxna. Sedan är man inte speciellt mogen o vuxen vid 18-19 år mer än kroppsligt. Svårt att hantera alkohol, grupptryck och oerfaren i många situationer. Det mesta kring allt som händer negativt är för att många är rastlösa, saknar tillhörighet, stökigt hemma och allmänt kaos i tillvaron. Belasta inte idrotten som gör ett heroiskt samhällsarbete för att få ungdomar på rätt köl. Finns nog andra som borde känna sig mer träffade”, skriver en person.

”Vad i all världen har deras idrottsutövande med våldtäkten att göra?? Är man så intelligensbefriad att man beter sig så mot en försvarslös tjej får man sannerligen stå sitt kast och ta de straff man får. Det är inte ett dugg synd om dessa våldtäktsmän som förstör för sig själva. Däremot är det hemskt synd om tjejen för hon får nog väldigt jobbigt med det här. Hoppas att hon får ordentligt med hjälp och kan komma på banan med sitt liv igen. Lycka till! du unga tjej hoppas livet ordnar till sig”, skriver en annan.

”Jag förstår inte denna artikel. Jag förstår inte sambandet mellan idrotten och våldtäkten. Jag förstår inte hur någon kan sörja att vidriga handlingar kan leda till raserade karriärer”, skriver en tredje.

”Jag förstår inte att en gruppvåldtäkt kan hamna på sportsidorna. Nu ska tydligen idrotten stå till svars för att dårar finns i vårt samhälle”, skriver en fjärde.Jo, det faktum att två elitidrottare är misstänkta gör att detta hör hemma på sportsidorna och det är bra att en tidnings sportchef kommenterar händelsen, även om det som inträffat i sig inte har något med de respektive idrottskarriärerna att göra. Det är lika naturligt som att det hade hamnat på nöjessidorna om det rört sig om en rockmusiker eller på nyhetsplats om det rört sig om politiker.
Men det är uppenbart att det är extra känsligt när det handlar om idrottsmän.

Idrottsrörelsen blir i regel alltid nervös när det händer någonting allvarligt som detta, för i den stora lyckliga idrottsfamiljen ska allt helst vara frid och fröjd. Då protesterar idrottsrörelsen, den tvår sina händer och säger att vi absolut inte ska skylla på den. Det måste vara någon annans fel, ty idrotten är ju så bra.
VLT skuldbelägger ingen utomstående part.
Det är våldtäktsmännen som ska stå till svars, ingen annan.
Pasi Hiirikoski konstaterar endast det faktum att även idrottsrörelsen måste jobba med unga mäns värderingar, för det är vad detta handlar om. När idrotten fungerar på bästa sätt är den nämligen väldigt fostrande och lärorik. Den har fått många. vars liv varit på väg mot katastrof, att växa och ändra inriktning via gott inflytande från ledare och vänner.När det gäller er som ställer frågan kring varför idrottskarriärer sörjs ber jag er läsa Pasi Hiirikoskis text en gång till.
Pasi skriver:
”Mina tankar går främst till den drabbade, jag lider även med våra ungdomar som tvingas leva i en brutal verklighet och jag sörjer de misstänkta Västeråsidrottarna som med stor sannolikhet har raserat sina karriärer.
Men det är priset man får betala när man inte kan leva upp till idrottens ideal.
Det står klart att våra idrottsledare har mycket kvar att ta tag i.”
Precis som Pasi skriver går tankarna främst till brottsoffret, men det är också sorgligt när unga män begår ett så grovt brott mot en kvinna. Även om det aldrig någonsin går att försvara de unga männens agerande är detta en tragedi även för de misstänkta gärningsmännen och deras anhöriga.

Dessutom är det helt klart så att vi alla, inte minst idrottsledare, ännu har mycket att ta tag i, inte minst i arbetet när det gäller värderingar och hur vi beter oss mot andra.
Dessa ord skrivs inte för att skuldbelägga idrotten.
De skrivs för att de är ett faktum.
Dessa ord hoppas jag att idrottsrörelsen tål att höra.
Om inte är det riktigt illa.

 

Publicerat av

43 reaktioner till “När orden i en krönika missförstås”

 1. Jag tillhör de som ifrågasatte artikeln. Jag har också försökt förklara i en senare kommentar. Tyvärr dröjde det över ett dygn innan min förklaring blev publicerad. Jag vill förtydliga ytterligare. Det dröjde länge innan det överhuvudtaget var tillåtet att prata om kulturella orsaker bakom sexuella övergrepp. Det är fortfarande nätt och jämt tillåtet. Jag anser att debattklimatet är sjukt. Att då på sportsidorna skriva en krönika som inte ens nämner etnicitet utan istället fokuserar på ”idrottare” som kollektiv tycker jag är direkt fel. Det är att förenkla problemet för mycket. Varför hela tiden gå runt etniciteten som katten runt gröten? Varför blunda för hur verkligheten faktiskt ser ut?

  1. @Polu: De misstänkta kommer från Västerås. Om de är födda i Västerås eller på annan ort är inte relevant, om det inte på något sätt skulle komma fram att det är av betydelse. Det har det hittills inte gjort. Att kulturella orsaker skulle ligga bakom det som hänt är spekulationer.
   Att två av de misstänkta är idrottsmän på hög nivå är däremot relevant att berätta.
   Apropå detta har Oísin Cantwell skrivit en utmärkt krönika i Aftonbladet om vikten av pressetik. Läs den.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article22564119.ab

   1. @Daniel Nordström: Jag gillar inte Oisín Cantwells överdrivna och raljerande språk där ord och fraser som ”konspiratoriska”, ”mörkar”, ”den lögnaktiga pressen”, ”triumfatoriskt”, ”skräpsajter”, ”konspirationsteoretiker”, ”gammelmedias senaste lögn”, ”hoppade rasistsajterna upp och ner av glädje”, ”Euforin i internets kloaker visste inga gränser” staplas på varandra.

    Språkbruket underblåser bara motsättningar. Jag är inte rasist, jag är naturvetare och gillar fakta. Det finns samband mellan etnicitet och sexualbrott. Krångligare än så är det inte. Varför är idrott viktigare än etnicitet i detta fall?

    Vad anser du om följande artiklar?

    ”Cwejman: Kultur förklarar sexuella övergrepp”
    http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2953828-cwejman-kultur-forklarar-sexuella-overgrepp

    ”Visst handlar kvinnosyn om olika kulturer”
    http://www.svd.se/visst-handlar-kvinnosyn-om-olika-kulturer/om/overgreppen-under-we-are-sthlm

    ”Kulturella skillnader skapar konflikter – det bara är så”
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article22068783.ab

    1. @Polu: De länkar du refererar till är ytterst relevanta. Bra och viktiga texter.
     Jag håller med om att kulturella skillnader i kvinnosyn i vissa fall kan vara en orsak till våldtäkter. Det handlar då just om kultur och inte om etnicitet. Det finns många kulturer där det finns skev kvinnosyn och moral så väl bland infödda svenskar som bland de som inte är födda i Sverige.
     Om det handlar om kultur i detta fall vet vi emellertid inte. Därför är det dumt att ägna sig åt spekulationer.
     För övrigt rekommenderar jag en krönika av Andrev Walden i Aftonbladet i dag.
     Han skriver: "Hur har Engla-mördaren och Hagamannen påverkat din syn på svenska män? Tänk efter. Drog du några slutsatser om svensk kultur efter att pressen satte namn och bild på de här gärningsmännen?"
     Läs den krönikan.
     http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/andrevwalden/article22598399.ab

     1. @Daniel Nordström: Krönikan i Aftonbladet använder ett (billigt) retoriskt knep. Den bygger på ett antagande att vi grupperar människor. ”Att dra alla över en kam” är en sliten fras, tillsammans med alla invektiv om rasism och främlingsfientlighet. Jag tror, eller hoppas i varje fall, att folk inte är så korkade. Jag tycker att de ”politiskt korrekta” idiotförklarar folk innan det är klarlagt att det är berättigat.

      Nej, Hagamannen och Anders Eklund är inte samma sak som detta. Sådana människor har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Precis som en massa annat avvikande beteende. Vad som är avvikande bestäms av de normer som gäller i sammanhanget. Och här kommer poängen: Det handlar om normer. I Sverige har vi andra normer än vad som finns i andra länder. Det är normalt och självklart. Nu blandas olika normer och det uppstår kulturkrockar. Detta behöver diskuteras och hanteras i samhället. Det görs inte utan allt får bli som det blir – det är väl egentligen själva definitionen av kaos?

      Lyssna på detta om ökning av sexuellt våld i Egypten:
      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5427321

      Detta handlar inte om enskilda störda individer, det handlar om grupper av män som agerar tillsammans. Ser du inte skillnaden mellan detta och Hagamannen och Anders Eklund?

      Detta har med etnicitet och kultur att göra. Det har inte med idrott att göra. Därför borde frågan om etnicitet vara viktigare än frågan om idrott när det gäller en gruppvåldtäkt.

     2. Märkligt att Du hela tiden hänvisar till Aftonbladet som om den tidningen var oberoende från PK-eliten.
      Den tidningen liksom de flesta andra försöker dölja etniciteten på förövarna så länge det går ( svår i internettider). Skriver "svenskar" så ofta så det ser rent patetiskt ut på löpsedlarna.

   2. Inte relevant, skojar du med oss?
    Det är väldigt relevant eftersom många av de våldtäkter/gruppvåldtäkter som skett hade kunnat undvikits
    om Sverige haft en mera sund migrationspolitik de senaste åren då det mer eller mindre varit öppet hus.
    Våldtäkter, mord, rån, misshandel, inbrott, mordbränder, bilbränder ja listan kan bli hur lång som
    helst gällande vad som kunnat undvikits om de som hade styrt landet tänkt på Sveriges bästa.
    Nu sitter vi då här med Svarte Petter på handen där bilbränder är en tradition som är här
    för att stanna. Valborg a´la varje vecka är vad vi har fått i nya trygga Sverige.
    Miljarder bara pumpas in i detta gigantiska slukhål som urholkar den välfärd som byggts upp.
    Nej inte relevant, stoppa du huvudet och låtsas som det regnar.
    För vissa verkar leva i en helt annan värld som vi övriga lever i.
    Oísin Cantwell, var det han som försvarade de som låg bakom kravallerna i Husby i en krönika?

    1. @Johan Eriksson: VLT ägnar sig inte åt spekulationer.
     De misstänkta, som är just misstänkta, kommer från Västerås. Några av de personer som figurerar i utredningen har namn som antyder att de har sitt ursprung i ett annat land än Sverige. Var de är födda vet jag inte.
     Så här står de i de pressetiska regler som alla seriösa medier förhåller sig till:
     "Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande."
     En god regel att förhålla sig till.
     http://www.po.se/regler/pressetiska-regler

     1. @Daniel Nordström: Hur gamla är de pressetiska reglerna?
      Vad jag kan förstå så är dessa regler från slutet av 60-talet. Nu har ju samhället förändrats mycket sedan den tiden. Inte minst har vi en kulturell mångfald som inte fanns då. Det kan kanske finnas skäl att se över om vissa formuleringar i de pressetiska reglerna behöver anpassas till det moderna samhället. Specifikt tycker jag att man behöver fundera över när etnicitet och religion kan anses ha respektive sakna betydelse. Jag tycker inte att det finns några självklara svar. Det är svåra men viktiga frågor tycker jag.

     2. Den regeln har troligen förstört livet för många svenskar, försöken att dölja sanningen med massinvandringen har och kommer få katastrofala följder för sverige.

     3. Att 1.8 gånger fler inrikes födda med utrikes födda föräldrar samt 5 gånger fler som begår sexbrott än etniska svenskar borde vara relevant., detta är fakta BRÅ presenterat. Kultur, religion, generell kvinno/människosyn, uppfostran, idrott, orsaken till detta kan man endast spekulera kring. Skrämmande är det att locket läggs på. Utan att förstå problemet så ligger faktiska lösningar lååångt bort. Där har media ett ansvar. När allmänheten ej får veta fakta som kan vara obekväm är vi på tunn is. Det går som du att säga att dom är från Västerås. Dock ingen variabel brå tagit hänsyn till. Isåfall gäller antingen eller av ovan nämnda grupper. Dock oroväckande när problemet förminskas. Tror dom flesta reagerade på att det var synd att dom kastade bort sin karriär. Detta är dock ingen rättighet likt rätten till frihet/säkerhet. Aldrig synd om ett gäng som förstår en annan människas liv, det fanns ett val, dom gick emot allt dom bör vetat var det rätta.

     4. @Eken: Ja, media har ett stort ansvar.
      Inte minst har vi ett ansvar att komma med fakta och att inte spekulera.
      I nuläget är de misstänkta just misstänkta.

     5. @Polu: Ja, de pressetiska reglerna har anor från slutet av 60-talet.
      De är lika relevanta i dag – kanske till och med ännu mer i dag när det sprids enormt många falsarier, rykten och spekulationer på diverse nätforum. Då är det ännu viktigare att medierna tar det utgivaransvar som i många fall tyvärr saknas totalt på diverse sajter.

     6. @Daniel Nordström: Skojar du med länken till Nyheter24? Om inte så är det ju inte riktigt klokt! Du kan väl inte mena att du tror på det där?

     7. Dock väldigt konstigt att det begås nästan två respektive fem gånger fler sexualbrott av människor med utländsk härkomst. Men det har inget med etnicitet, kultur eller religion att göra? Vad blir då kvar, genetik? Det om något vore rasistiskt att säga. För vi föds som vita blad, med tiden fylls det med värderingar och moral denna kan dock variera mellan kultur, religion osv.

 2. Invandrare är överrepresenterade när det gäller sexualbrott, det är fakta. Ett annat fakta är att 59% av förövarna då det handlar om sexualbrott är påverkade av droger och då främst alkohol. Bland de som utför alkoholrelaterad brottslighet får en överväldigande majoritet antas vara ickemuslimer. 72% av de män som misshandlar är drog/alkoholpåverkade och 56% när det handlar om rån. (Källa Brå.) Av någon anledning diskuteras alkoholens inverkan vid olika brott oerhört sälla trots att dess betydelse är betydligt mer uppenbar än frågor om etnicitet och/eller kultur.
  Skatteverket beräknar att 46 miljarder varje år undanhålls i skatt. I den brottskategorin återfinns i stort sett enbart respekterade vita män. Är denna brottslighet ett uttryck för etnicitet och/eller kultur eller helt enkelt bara ett uttryck för att "möjligheten gör tjuven"?
  Pedofiler och barnporrkonsumenter är till övervägande del vita män. Sexturismen i t.ex Thailand utgörs av samma kategori. Ska jag utifrån detta dra slutsatser om ALLA vita svenska män?
  Vilken nordisk kultur gav män som Hagamannen, Mattias Flink, Helge Fossmo, Anders Eklund, Tommy Alexandersson, John Ausonius, Leif Axmyr, Juha Valjakalla, Anders Breivik, Tommy Zethreus, Tony Olsson, Lars-Inge Svartenbrant, Clark Olofsson m.fl uttryck för?
  Inom idrottsrörelsen har problem med sexuellt utnyttjande åskådliggjorts av bl.a Patrik Sjöberg.
  90% av alla barn och ungdomar har någon gång tillhört en idrottsförening. I svensk idrotts verksamhetsidé står bland annat:
  ”Vi vill på alla nivåer bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.” Mot den bakgrunden är det på sätt och vis även ett misslyckande för idrottsrörelsen då två framstående idrottare misstänks för ett grovt brott och det är mot den bakgrunden som sportchefens krönika skall läsas.

  1. Man kan dra slusatser av din text. Om invandrare är överrepresenterade och förövaren ofta är påverkade, berusar sig då invandrare oftare, eller har större tendens till sexualbrott när dom är påverkade,?
   Att plocka ut seriemördare, serievåldtäktsmän, gangstrar, nazister osv. Dessa finns i alla samhällen. Menar du att de på färjan tillhör någon av dessa kategorier? Om de var seriemördare eller våldtäktsmän är det tur att dom greps så tidigt. Gangstrar brukar skjuta och råna. Är dom rasister, har våldtäkten ett rasistiskt motiv?
   Inte min mening att göra mig lustig över din text men den säger liksom ingenting. Och dina jämförelser är katastrofala. De som åker från Sverige för att råna, mörda, våldta, utföra terror osv under is fana, är det nordisk kultur?
   sexköp osv håller jag dock med dig om. Där är snuskiga svenskar gubbar överrepresenterade. En anledning till detta är att det är lagligt i många länder, hur omoraliskt det än är. Pedofili stämmer säkert också, dock störst i Asien. Tro det eller ej, främst asiater som bor där.

 3. Daniel Nordström går genast till försvar för Pasi Hiirikoski inlägg om våldtäkten på en ung kvinna,Daniel anser att dom som är kritiska enbart är det p.ga kopplingen till idrotten och inte utformning av inlägget . Dom flesta var kritiska till Pasis inlägg om att hand sörjde idrottsmännens framtida karriär,även jag skrev ett skarpt kritiskt inlägg men Vlt valde att inte vissa det .
  Hur kan man överhuvudtaget sörja deras karriär när dom har förstört en ung kvinnas hela liv,dom har om anklagelserna stämmer utsatt henne för en vidrig våldtäkt 4 till 5 män har våldfört sig på henne.
  Daniel Nordströms och Pasi Hiirikoskis kvinnosyn är skärmande och tillhör inte ett modernt samhälle .
  Ove

  1. @Ove Pettersson: Vad är det i våra respektive texter som du tycker visar på en bristande kvinnosyn?
   Vi är helt eniga om att det som har hänt är både vidrigt och skrämmande.

 4. Daniel Nordström!

  Jag blir mycket besviken/ledsen när jag läser att du skrivit

  "Jag håller med om att kulturella skillnader i kvinnosyn kan vara en orsak till våldtäkter"

  Hoppas de va klantigt formulerat eller fel skrivet.

  Vänligen

  1. @Invandrare: Läs gärna det jag skrev i kommentaren en gång till.
   Jag citerar mig själv:
   "Jag håller med om att kulturella skillnader i kvinnosyn i vissa fall kan vara en orsak till våldtäkter. Det handlar då just om kultur och inte om etnicitet. Det finns många kulturer där det finns skev kvinnosyn och moral så väl bland infödda svenskar som bland de som inte är födda i Sverige.
   Om det handlar om kultur i detta fall vet vi emellertid inte. Därför är det dumt att ägna sig åt spekulationer."

 5. @Polu: Du spekulerar, vilket är djupt beklagligt.
  Att slå fast orsaken till ett brott när personer enbart är misstänkt är alltid är fel.
  Dessutom har inte liknande brott med etnicitet att göra.
  "Att invandrare från vissa länder har en annan kvinnosyn kan påverka sexualbrott, men det finns för närvarande ingen forskning som visar", säger kriminologen Jerzy Sernecki.
  Läs gärna denna text i Metro där experter slår hål på sex myter om våldtäkter.
  http://www.metro.se/nyheter/experterna-slar-hal-pa-sex-myter-om-valdtakter/EVHpan!o05P72UAYeqY/

  1. @Daniel Nordström: Om du uppfattar att jag spekulerar eller slår fast någon orsak har jag uttryckt mig otydligt. Det beklagar jag och det har inte alls varit min avsikt. Om du förtydligar vad du menar så ska jag svara efter bästa förmåga.

     1. @Polu: Jo, jag är fullt seriös.
      Jag uppreplar: Du spekulerar kring att det som inträffade på studentkryssningen har med etnicitet och kultur att göra. Det är konkret vad du gör.

     2. @Daniel Nordström: OK, då har jag varit otydlig eller så definierar vi ”spekulera” olika. Jag framför argument för varför jag anser att etnicitet är en viktig parameter när det gäller sexuella övergrepp. Det baseras på fakta. Det har kommit fler inlägg som för samma resonemang, bland annat:
      http://blogg.vlt.se/chefredaktorensblogg/2016/04/10/nar-orden-i-en-kronika-missforstas/#comment-386

      VLT anser att etnicitet är en oväsentlig parameter men att idrott är väsentligt parameter när det gäller en gruppvåldtäkt. Jag delar inte den uppfattningen. Jag spekulerar inte i vad som kan ha hänt.

     3. @Polu: Ja. Etnicitet är en parameter som inte är väsentlig.
      Kulturella skillnader kan däremot vara väsentligt – om ett fall handlar om det.
      Hur det är just i detta fall vet vi inte.
      VLT ägnar sig inte åt spekulationer. Vi lägger fokus på fakta.

 6. "….är detta en tragedi även för de misstänkta gärningsmännen"

  Alltså, är du på riktigt?

  1. @Mmmm: Svaret är ja. Jag är på riktigt.
   Så här skriver jag:
   "Precis som Pasi skriver går tankarna främst till brottsoffret, men det är också sorgligt när unga män begår ett så grovt brott mot en kvinna. Även om det aldrig någonsin går att försvara de unga männens agerande är detta en tragedi även för de misstänkta gärningsmännen och deras anhöriga."

   1. Jag vet vad du har skrivit. Jag har dock svårt att förstå med att du tycker det är en tragedig för gärningsmännen. Det stämmer nog det där som någon annan i tråden skrev att du och din sportchef har dålig kvinnosyn, när man sitter och tycker synd om våldtäktsmän.

    1. Hej Daniel
     Eran kvinnosyn grundar sig i den gamla synen att förövarna också är offer (deras karriär är förstörd ) det enda offren är kvinnan som fått hela sitt liv förstört även hennes anhöriga ,deras liv kommer inte heller att bli som innan våldtäkten.
     Våldtäktsmännen är inte offer dom är gärningsmän.
     I ditt fall är det att du försvarar Pasi H s inlägg .
     Det är inte bara ni som driver tesen att våldtäktsmän är offer, så ni hamnar i samma läger där män anser att kvinnor inte ska ta plats utan stå kvar vi spisen och föda barn det finns faktiskt förvånansvärd många som har den uppfattningen, men jag trodde inte du hadde den ,men man kan ha fel precis som jag inte trodde du skulle visa din makt och stänga kommentar fältet du som kom till Vlt och sa att du ville ha en levande debatt med läsarna.

     Att påstå att kommentar fältet på sportsidorna inte har spårat ur ställer jag mej frågande till, dom gånger jag följt Vik hockeys matcher har vid ett flertal tillfällen främst när det gått dåligt, rena personangrepp på ledare (Fillander) eller spelar främst Fransson samt styrelsen översvämmat kommentarerna,men dom har inte kritiserat Vlt så det kommer fortfarande vara fritt att spy galla på sportsidorna.

     Ove

 7. Vi behöver höja straffet för sexualbrott. Jag har med egna ögon sett hur det förstör en människas liv. Känslan av frihet och trygghet försvinner. Att våga lita på en man och bygga en framtid blir svår. Att vara fånge i sitt lidande och sitta fast i det son varit.

  Att sluta dalta med brottslingar är nummer ett. När en undersökning visar skador som uppkommer vid våldtäkt borde det vara ganska enkelt att få någon dömd, där har våra domstolar skapat en form av sjuk praxis som spelar våldtäktsmän i händerna. En person som väntar på att få skydd i detta land borde få lämna ögonblickligen vid sexualbrott. Det är en skam när man prioriterar en brottslings behov framför ett brottsoffers. Detta framförs dock aldrig.

  Lagar och straff har två funktioner, dels preventivt, dvs att människor avstår från att begå brott då de vet vad som väntar och dels Punitivt, att följa upp orden och ge ett kännbart straff för de som mot den preventiva funktionen inte bitit på. Vissa verkar dock varken eller bita på. Då kanske det endast är att kasta nyckeln kvar.
  När lagstiftningen för datalagring testades i EU domstolen fastställdes att övervakning ansåg ok då staten har en skyldighet att skydda oskyldiga människor mot brott. Denna skyldighet måste väga tyngre än brottslingar rätt till frihet.

 8. Jag vill i all hast bemöta Daniel Nordströms inlägg här:
  http://blogg.vlt.se/chefredaktorensblogg/2016/04/10/nar-orden-i-en-kronika-missforstas/#comment-390

  Daniel Nordström hänvisar till nio myter om invandring som sägs vara helt falska här:
  http://nyheter24.se/nyheter/politik/791130-9-myter-om-invandring-som-ar-helt-falska

  2. "Invandring skadar ekonomin"
  Flyktingpolitiken håller på att undergräva statsfinanserna. Bara de initiala kostnaderna för de närmaste fyra åren är svindlande 270 miljarder. Sedan tillkommer kostnader för skola, vård och omsorg, bidrag osv. Det är nästan 10 procent av statsbudgeten och lika mycket som hela budgeten för hälsovård, sjukvård och social omsorg och mer än t.ex. försvar och samhällets beredskap och kommunikationer. Sverige har världens högsta privata skulder och statsskulden ökar snabbt. Flyktingmottagningen finansieras med ytterligare lån. Man tar också från biståndsbudgeten vilket innebär att fler svälter ihjäl i fattiga länder. BNP per capita har stått still sedan 2007. Se vidare mina kommentarer här:
  http://vlt.se/asikt/ledare/1.3730698-ledare-ekonomi-pa-overvaxel

  3. "Invandring ger högre arbetslöshet"
  Arbetslösheten bland utrikes födda är sedan länge över 20 % och ökar. Många av de som kommer hit har kort utbildning och kommer förmodligen aldrig att komma i sysselsättning. Försörjningsbördan kommer att öka för den arbetande befolkningen. Eftersom flyktingmottagningen finansieras med lån så skuldsätter sig Sverige för att köpa ökad arbetslöshet och minskad välfärd.

  4. "Skolan blir sämre med hög invandring"
  Den svenska skolan tycks bara bli sämre och sämre.

  5."Invandring ökar otryggheten"
  Det finns 55 "no go"-zoner där polisen inte kan upprätthålla lag och ordning. Polisen har nyligen kommit med en kompletterande lista där Bäckby ingår. Dagligen kan man läsa om våldsdåd överallt i Sverige. Enligt Brås statistik har antalet anmälda brott ökat kraftigt. Speciellt har våldsbrott och sexualbrott ökat.

  6. "Mångkulturen gör oss olyckliga"
  Se denna aktuella debattartikel av vänsterpartisten Inga Lantz:
  ”Mångkulturellt skrämmer”
  http://vlt.se/asikt/debatt/1.3721951-mangkulturellt-skrammer

  7. "Sverige tar emot en massa flyktingar"
  Vi har tagit emot fler än vi överhuvudtaget klarar. Regeringens kovändning säger allt som behövs. Hur Sverige ska ta sig ur knipan är en gåta för mig.

  8. "Det pågår en islamisering av samhället"
  Islams inflytande ökar. Radikaliseringen är ett erkänt problem. Många muslimer har en helt annan tankevärld än våra traditionella svenska normer. Se t.ex. denna underökning från 2013 av Pew Research Center med 38 000 svarande. Den visade vad muslimer i olika delar av världen tänker och tycker om bland annat sharia, islamisk rätt, och jihad:
  http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-overview/

  Undersökningen visar att i många muslimska länder anser en överväldigande majoritet av muslimerna att sharia skall införas som officiell lag, att kroppsstraff som stening och avhuggande av kroppsdelar ska tillämpas. Även synen på kvinnor är extrem med våra mått, kvinnan ska alltid lyda mannen. Det är många, i absoluta tal, som sympatiserar med våld mot civila i islams namn.

  9. "Sverige förlorar pengar på invandringen"
  Se punkt 2. Vidare har ekonomen Jan Tullberg räknat ut att de framtida kostnaderna för asylinvandringen BARA under år 2015 kommer att uppgå till svindlande 600 miljarder skattekronor, lågt räknat. Jan Tullberg är författare, forskare och docent i företagsekonomi.

  Jag rekommenderar alla att titta på SVT Forum: "Vart är Sverige på väg" med Lotta Gröning där Jan Tullberg och Tino Sanandaji håller föredrag:
  http://www.svtplay.se/video/6278625/svt-forum/svt-forum-11-02-09-00

 9. * Att lägga ett stort ansvarsmisslyckande på idrotten är ett väldigt tufft påstående från Pasi H. Jag kan inga siffror men enligt idrottsminister Gabriel Wikström så är det över 3 milj. människor på ett eller annat sätt av befolkningen någon gång engagerad i någon förening kopplad till idrott, elit eller motion.
  Ska det verkligen vara idrottsrörelsen som kategoriseras som ansvarig för dom icke dömda våldtäktsanklagade männens handlingar? Oavsett etnicitet, elit eller motion, utövare eller ledare.
  * Du säger själv att era utgångspositioner bygger på fakta, Nordström.
  – Fakta för berörd(a) våldtäktsanklagade männens idrott(er) är att det kategoriseras med elit från näst högsta tillhörighet.
  Dom våldtäktsanklagade håller som ni känner till längre ner i hierarking inom sin sport – således inte elit (oavsett tillkommande meriter som eventuella landskamper eller dyl.)
  Att som Pasi H påstå att "idrottsledare har mycket kvar att leva upp till" i en officiell och lokalt opinionsbildande mediakanal är bland det jävligaste jag läst från en chef oavsett företag, avdelning och inriktning.
  Den generalisering är ett grovt övertramp på väldigt många människor i idrottsrörelsen, det känns inte bra.
  I mitt tycke är det något som VLT officiellt borde ta avstånd ifrån och be om ursäkt för.

  *Att lägga våldtäktsanklagelsen och människorna i och runt den i idrottens knä känns verkligen som ett självmål.
  För fakta säger att den absolut viktigaste rollen för integreringen till svenska samhället går enklast och bäst genom idrotten/föreningar. Dessa män var/är väl integrerade i systemet bla genom idrotten.
  Jag har ingen artikel eller någon forskningsrapport på detta men kan hänvisa till vår lokala rikspolitiska ledare Gabriel Wikström som i Olof Lundh:s pod efter 31min 30sek. och ca 10 min framåt ger en bra och tydlig bild då Gabriel W berättar om sina tankar och därmed också Sveriges styrandes åsikter.
  Över 115 miljoner kommer staten investera i ledarutveckling för föreningsledare under 2015-2016.

  * Jag kan förstå den stängda möjligheten till att få uttrycka sina åsikter på VLT men beklagar samtidigt att det blir så då det för många av oss är en av väldigt få kanaler att få ge sin version av frågan.
  Håller till viss del med Inge Censur, Jonas mfl. som har en poäng i att människor kommer hitta möjligheter till uttryck på andra mindre lämpade sidor. Om idrotten har ett ansvar för sin utveckling tycker jag också att VLT/mittmedia ska ta sitt och hitta plattformar för en fortsatt god dialog med för allas möjlighet att komma till tals.
  * Till sist, när får vi se den första "Svensson svenska" självmordsbombaren som i ett segregerat område gör slut på sitt och andras liv?

 10. Människor behöver skydd. men vi måste anpassa volymen till vad vi klarar av. Såg att riksdagens utredningstjänst kom ut med att endast 34 procent av asylsökande som kommit dom senaste femton åren är självförsörjande.(klarar sig utan stöd från staten). Vi kommer få stora problem i samhället om vi inte löser detta problem på ett bra sätt. Även jag kan tycka att politiker o även media inte säger riktigt allt dom vet.Ett exempel på det är när man säger att Sverige går som tåget ekonomiskt. Man utgår från en budget som säger att vi kanske måste låna säg hundra miljarder kr, när så företagen visar sig gå bra o staten får in mer pengar i skatt än beräknat har vi helt plötsligt fått ett överskott i statens finanser, trots att det enda som hänt är att staten inte behöver låna lika mycket. Förövrigt tycker jag att SCB används alldeles för lite i debatten. Blir alldeles för mycket känslor och spekulationer åt ena eller andra hållet.

 11. Om man anser att idrotten kan kopplas till händelsen har man väl i princip sagt att just de två idrottskillarna redan är skyldiga. Om just de två blir friade hur backar VLT då på att idrotten har mycket att jobba med…Får inte riktigt ihop det. För artikeln har redan dömt dessa två idrottskillar och man säger i nästa andetag, ”vi ska komma ihåg att de endast är misstänkta men inte dömda”. Häng då inte ut idrotten innan dom fallit om det visar sig att andra fakta kommer fram när dom faller och de skyldiga får sitt straff. Det finns ju en koppling och den är att ingen av de åtta killarna har i närheten av ett svenskklingande namn. Borde rent slumpmässigt på åtta personer ha varit någon Pelle, Kalle eller Sune med. För det var ju en svensk skolkryssning. Eller tänker jag fel?

 12. Jobbar själv ideellt och har så gjort med ungdomar väldigt länge och kände det som ett slag under bältet då man jobbar stenhårt med värdegrund, bemötande, synen på andra och hur man blir behandlad o bemött. Det finns självklart undantag inom idrotten som inte ska negligeras precis som det gör inom andra områden. Men lite tufft att gå ut o döma innan dom fallit. Blir just idrottskillarna friade när dom faller blir det ju lite jobbigt att förklara vad man menade med artikeln. Känns som att man dömer innan dom fallit. Hur såg samhället ut om idrotten och den rörelse som i Sverige är fantastisk och lite unik inte existerade? Tror att många inom idrottsrörelsen känner en besvikelse och inte känner igen sig, därav reaktionerna. Idrotten är naturligtvis inte helt ren och det finns någon som inte borde vara där men generellt sett så gör ändå väl idrottrörelsen en heroiskt samhällsinsats med egen tid som insats. De flesta är ju faktiskt föräldrar o amatörer utan ersättning. Det måste vi väl ändå va överens om? Tycker nog att mer ansvar ligger på föräldrar, skolan, politiker som ska skapa förutsättningar och den enskilda individen oavsett om han är idrottare eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *