Detta är priset vi måste betala

DT första maj Svenska motståndsrörelsenSöndag 1 maj klockan 19.45
Omkring 150 nazister från Svenska motståndsrörelsen marscherade genom centrala Borlänge i dag på första maj.
Det var en skrämmande och sorglig syn.Många tycker att liknande demonstrationer borde förbjudas, men detta är priset vi måste betala för att yttrandefriheten ska stå stark.
När numera splittrade nazistiska Svenskarnas Parti fick tillstånd att demonstrera på första maj i Jönköping för två år sedan blev det en högljudd debatt.
Polisen sade då att den inte hade något annat val än att ge tillstånd, eftersom demonstrationsrätten är en grundlagsskyddad rättighet.
Detta kritiserades bland andra av före detta polisintendenten Eric Rönnegård i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

När det blev känt att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen planerar att hålla en demonstration i dag, första maj ´, i Borlänge startade debatten på nytt.
Sebastian Nilsson (V) hävdade i P4 Dalarna att SRM inte borde ha fått tillstånd av polisen.
”De söker endast demonstrationstillstånd till att vara i Borlänge på första maj för att provocera och skrämma arbetarrörelsen. Jag anser att de inte borde få ett demonstrationstillstånd alternativt att de hänvisas till nån åker utanför Borlänge där andra inte ska behöva känna sig kränkta eller hotade utan de kan heila åt nån ekorre”, sade Sebastian Nilsson till P4 Dalarna.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke hade en annan syn på detta i samma inslag. Han menar att alla har rätt att demonstrera.
”Man kan förstå att det är provocerande men jag tror att det är en björntjänst mot demokratin och de värderingar den vilar på att förbjuda vissa åsiktsriktningar. Man kan heller inte utgå ifrån att någon som till exempel vill demonstrera kommer att begå brott utan det är först när själva gärningen är begången som man kan lagföra den”, säger Funcke.
Nils Funcke har helt rätt.
Jag håller med honom fullt ut.

”Få saker gör mig så uppgiven som att gång på gång behöva förklara och motivera demonstrationsrätten. Bara det faktum att det är en av de grundläggande fri och rättigheterna, fastslaget i grundlagen och ger alla människor rätten att demonstrera för eller emot vad man vill, borde räcka som motivering”, skriver Viktor Adolphson, tillförordnad gruppchef på Södermalmspolisen, Stockholm i ett debattinlägg i Dalarnas Tidningar.
Jag förstår honom.
Polisen får ofta kritik för att den tillåter liknande demonstrationer, men den gör enbart sitt jobb och kan bara, som Funcke är inne på, gripa in om brott uppstår.
Så länge det inte förekommer hets mot folkgrupp, nazistiska symboler eller andra brott har även nazistiska organisationer rätt att demonstrera, hur vidrigt vi än tycker att det är.
Det är det pris vi måste betala.
Yttrandefriheten måste stå stark när vi behöver den som mest.

I Sverige har vi en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet för både allmänheten och medier. Den måste vi alltid värna och stå upp för.
Styrkan med tryck- och yttrandefriheten är att den inte enbart skyddar det som är politiskt korrekt, harmlöst och bekvämt.
För att yttrandefriheten i en demokrati ska stå fortsatt stark måste därför även nazister få demonstrera, hur mycket vi än ogillar det.
Det är däremot inte, som somliga tycks tro, en allmän rättighet att i yttrandefrihetens namn få uttrycka exakt vad som helst när som helst.
Vi måste alltid behandla yttrandefriheten med stor omsorg och vi måste ha respekt för den, även när vi känner avsky för nazistiska demonstrationer.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

5 reaktioner till “Detta är priset vi måste betala”

 1. Yttrandefriheten har sina nackdelar och fördelar det är något vi får lära oss att leva med.jag försvarar inte nazister, men det var en iman som var i Malmö i helgen och som sprider sin onska men det är också en del av yttrandefriheten vi har i svergieså det ör bara att gilla läget. Se Tyskland som nu ska åtala en komiker /satirtecknare för han var lustig över Erdogan ledaren för Turkiet är det ditt vi Sverige vill ?

 2. Håller med Pelle…
  Man bör även kritisera åt det lika onda andra hållet. All extremism är farlig….När kommer kritiken mot AFA tex, vänsterns våldsverkare.
  Vi ska ha yttrandefrihet och demonstrations rätt, men media bör kritisera alla extrema organisationer som står för våld, förtryck och rasism.

 3. Jag undrar om inte den bästa protesten mot dessa ytterlighetsgrupper är att helt nonchalera deras demonstrationer. Publik och motdemonstrationer är ju det de är ute efter. Och råkar man vara i närheten ändå kan man vända ryggen till.

  1. Jag tror att bästa sättet är direkt strid med fakta och sakligt resonemang. Dessa grupper klarar inte en saklig debatt och fakta. Problemet är att PK-maffian inte klarar det heller. Då blir det såhär. Med seriösa och opartiska medier skulle det vara lättare att plocka fram trollen i ljuset. Nu underblåser istället medierna och PK-maffian motsättningar. Det är tråkigt tycker jag.

 4. 350 snarare. Som du troligen vet. (men jag förstår mycket väl att ni vill förminska antalet och varför)
  Och fler skall, och kommer, det att bli..

  Vita folk har lika stor rätt till våra egna länder, självbestämmande och en framtid som alla andra rasers folk har. (som ni antivita hycklare -aldrig- skulle ifrågasätta på samma sätt) Ej förhandlingsbart.

  Leve motståndet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *