En hyllning till det publicistiska modet

VLT etta pressfrihetens dag 3 maj 2016Tisdag 3 maj klockan 14.40
I dag 3 maj, på pressfrihetens dag, ser förstasidorna i Arboga Tidning, Bärgslagsbladet och VLT annorlunda ut.
Endast ett citat finns på det redaktionella utrymmet. I övrigt är utrymmet blankt.
Vi gör detta för att visa hur det skulle se ut om det inte fanns pressfrihet. Vi gör det också för att hylla det publicistiska modet.
Flera tidningar runt om i landet hyllar pressfriheten i dag.
I VLT skriver jag, politiske redaktören Richard Appelbom och Erik Jersenius en gemensam krönika.
I den förklarar vi citatet på förstasidan: ”När Hitler tar över kommer Persarna att få dingla i sina pressar.”
Citatet ska ha yttrats av en officer under 40-talet, vilket Irma Pers, hustru till Anders Yngve Pers, VLT:s huvudredaktör under åren 1948-1972, berättar om i en intervju i VLT 23 januari 1991.

Anders Yngve Pers VLT Västerås död *** Local Caption *** Släkten Pers

Anders Yngve Pers (bilden), son till VLT:s huvudredaktör 1908-1948, började på VLT 1940. Han hade ett stort publicistiskt mod och stod upp för yttrandefriheten och för tidningens grundvärderingar. Han var också uttalad antinazist och gjorde VLT till en av landsortspressens mest renommerade tidningar.
I vår artikel hyllar vi det publicistiska mod som familjen Pers har visat genom åren.
Det publicistiska modet är lika viktigt i dag, då främlingsfientliga vindar på nytt blåser kallt i Sverige och när yttrandefriheten är satt under attack.
”Vi tar ansvar för våra publiceringar. Vi förhåller oss till tryckfrihetsordningen, de pressetiska reglerna och våra interna publicistiska riktlinjer. Vi står också upp för yttrande- och tryckfriheten. Vi ska vara stolta över att den är så stark i Sverige. Det är extra viktigt att den står stark när den behövs som bäst. Det är också viktigt att inte ta den för given och att ständigt värna och stärka den i Sverige och i övriga världen”, skriver jag, Appelbom och Jersenius i krönikan.

I dag medverkar jag även i en annan debattartikel, som publiceras i flera olika medier runt om i landet. Detta i ett gemensamt upprop från ett antal publicister runt om i landet.
Vi skriver:
”I dag, på världsdagen för pressfrihet uppmanar vi, företrädare för Sveriges ledande medieföretag, regering och riksdag att agera för att säkra ett öppet internet, lika för alla. Detta mot bakgrund av det samarbete som statligt ägda Telia inlett med den globala mediejätten Facebook och som i förlängningen riskerar svenska mediebolags möjligheter att nå ut till vår publik, allmänheten.
Statliga Telia har inlett ett intimt samarbete med globala mediejätten Facebook. Uppgörelsen innebär att Facebooks tjänster distribueras gratis för användaren, till skillnad från innehållet från andra medieföretag. Även om kundens surfpott tagit slut, och resten av internet stängts, är det möjligt att läsa publiceringar på Facebook – däremot inte från svenska medieföretag.
Detta är en direkt attack på nätneutraliteten och det är knappast någon slump att det sker två veckor innan ett nytt europabrett regelverk träder i kraft som ska värna ett fritt internet, lika för alla.”

Publicerat av

Daniel Nordström

10 reaktioner till “En hyllning till det publicistiska modet”

 1. Hur kan du hylla pressfriheten, samtidigt som det är förbjudet att tycka något som du inte tycker?

  Vi tar bort chansen att kommentera, folk tycker ju fel.
  Folket vet ingenting. Men vi ska nog lära dom.

  1. @Jörgen Thiel: Det är naturligtvis inte förbjudet att tycka det jag inte tycker. Jag uppskattar debatt och när argument bryts mot varandra.
   Åsikten är fri. Det är däremot ingen allmän demokratisk rättighet att i alla lägen göra sin röst hörd i vilket forum som helst.
   När det gäller de publiceringskanaler jag är ansvarig för tar vi ansvar för våra publiceringar.
   Eftersom våra kommentarsfält tyvärr ofta har spårat ur har jag valt att stänga dem. Det är naturligtvis inte samma sak som att vi är emot åsikts- och yttrandefrihet.
   Pressfrihet- och yttrandefrihet är hörnpelare i vår demokrati. Dessa värderingar kommer jag alltid att stå upp för och hylla.
   Det faktum att det finns en yttrandefrihet vi ska vara stolt över innebär däremot inte att människor har en allmän rätt att sprida fördomar, personangrepp och främlingsfientlighet i våra kommentarsfält.

 2. Hej! Det är bra att ni markerar mot nazismen.Men jag tror ni målar fan på väggen,den gruppen är inte så stor. Och det blir patetisk, när du tar upp ett yttrande från 40-talet.
  Rikta in er på nutiden istället. Ta reda på varför det finns över 50 no-go ställen i Sverige där,man kastar sten mot polisen, brandkåren, ambulans och bussar.Där kriminella gäng tar över bostadsområden. Där bilbränder och skjutningar är vardag.
  Det är det vi vanliga är oroade för!
  Inte för vad nån officer yttrade på 40-talet!

  1. Det känns mycket märkligt med en hyllning till det ”publicistiska modet” samtidigt som det som publiceras är filtrerat, vinklat, politiskt korrekt och okritiskt. Hyllningen klingar falskt. Det medierna håller på med är en slags desinformation präglad av beröringsskräck för invandringspolitiken och dess konsekvenser i samhället. Åsiktskorridoren är erkänd av ledande journalister, att fortsätta att förneka den är bara patetiskt.

   Jag tror som Björn Lindström att nazismen inte är stor. Jag gissar att en del är en reaktion på att verkligheten inte skildras i medierna. Med en saklig och allsidig information tror jag att en hel del problem med främlingsfientlighet skulle försvinna. Hoten i vår tid får nog sökas på annat håll tror jag.

   När det gäller ”no go”-zonerna i Sverige så är Bäckby numera med på polisens lista över problemområden:
   http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3538234-utsatta-omraden-utpekas

   Varför tar inte VLT reda på vad det beror på? Vad har de ansvariga i Västerås för KONKRETA planer på kort och lång sikt? Hur ska alla nyanlända kunna integreras när det redan ser ut såhär? Hur ska skola, vård och omsorg klara ökad belastning och så vidare? Listan kan göras MYCKET lång.

   I en kartläggning i Borås har polisen funnit upp till 100 personer som sympatiserar med terrorgruppen IS och kan vara på väg att radikaliseras. Polisen i Borås menar att det nog ser likadant i hela landet:
   ”Polisen varnar: 100 IS-anhängare i Borås”
   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/100-is-anhangare-i-boras

   I Sydsvenskan stod det nyligen om att IS försökte värva jihadister på Arbetsförmedlingen i Malmö:
   http://www.sydsvenskan.se/malmo/islamiska-staten-forsokte-varva-pa-arbetsformedlingen-i-malmo/

   Vad gör man i Västerås för att kartlägga och arbeta mot våldsbejakande extremism? Och så vidare.

   Det är i bland annat dessa frågor som nutidens ”publicistiska mod” behövs. Tyvärr ser jag mest feghet, bekvämlighet och tomma ord.

  2. @Björn Lindström: Jag riktar in mig på nutiden och framtiden, men det är också viktigt att backa i tiden för att kunna förstå sin samtid. Dessutom är det viktigt att hylla den insats som hjältar på VLT gjort långt före min tid.
   När det gäller aktuella händelser skriver VLT om dessa. Som du förhoppningsvis noterat har vi till exempel på sistone skrivet mycket om problemen på Väster.

   1. @Daniel Nordström: Du glömmer att de hjältar som du hyllar var sin tids alternativmedia. Det var modiga journalister som gick mot det politiskt korrekta. Ett lysande exempel är Eskilstuna-Kurirens chefredaktör J A Selander som trotsade både regeringen och Hitler. J A Selander betraktades som ett hot mot rikets säkerhet och ställdes inför rätta:
    http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.3632849-j-a-selanders-modiga-kamp-mot-nazismen

    Vad är det om inte alternativmedia? Vad är det om inte trots mot det politiskt korrekta? Detta ”publicistiska mod” ligger mycket långt från dagens okritiska och politiskt korrekta medier.

 3. Är mod att jaga oliktänkande med kamera och uthängning i media?
  Är det mod att göra regimvänlig propaganda-journalistik?
  Är det mod att förneka och dölja/förminska det som verkligen oroar folket?
  Daniel, du borde skämmas och söka dig en annan profession.
  Varför inte som politiker eller lobbyist?

  1. @Leo Andersson: Nej, det du radar upp anser jag inte att vara mod.
   Däremot är det mod att granska nämndemän – jag antar att du syftar på den granskningen VLT gjorde av just en nämndeman, politiker och makthavare.
   Det är mod att granska och att stå upp för journalistiken, publicistiken, press- och yttrandefriheten.

 4. Hej Daniel
  Du har tagit bort möjligheten att kommentera artiklar i VLT jag har tidigare kritiserat det du sa då att man kunde på annat sätt nå VLT genom bloggar eller mail.
  Har skickat ett mail i mitten på mars till en av era journalister fick inget svar skickade en ny förfrågan och fick svar att hon var sjuk men skulle återkomma när hon kom tillbaka till tidningen ,det har nu gått två månader men inget svar,har skickat en ny förfrågan men tror inte att jag kommer att få nått svar.
  Min tro är att hon inte får svara sen du kom har VLT blivit en tidning som jag inte känner igen ,det är bara dina åsikter som ska synas och det bara dom som du anser ska granskas som granskas .
  Ni däremot skickar mail till mig med olika artiklar lite då och då jag har svarat att jag inte vill ha några mail från er,men det bryr ni er inte om och jag är inte förvånad VLT bryr sig inte ett dugg om den personliga integriteten bara erat budskap kommer fram och det ligger helt i linje med hur VLT har blivit dom senaste 5 månaderna . ’

  Ove

  1. @Ove Pettersson: Det låter både märkligt och tråkigt att du inte har fått svar.
   Våra medarbetare har ständig dialog med läsarna. Du måste ha haft otur.
   Gör ett nytt försök att skicka ditt mejl, eller kontakta mig så garanterar jag att du får svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *