När tidningar är som bäst

Bärgslagsbladet Tess Asplund etta 20160506Lördag 7 maj klockan 00.25
En bra bild.
En tanke.
En duktig och kreativ redigerare.
Det är vad som krävs för att skapa tidningsmagi.
När jag började i tidningsbranschen under senare delen av 80-talet fanns just enbart tidningen i pappersform.
I dag är en tidning, som bekant, så mycket mer än en tidning. Vi gör fortsatt tidningar av papper, men vi arbetar också med digitala publiceringar, med sociala medier, med ljud och med tv – och med deadline dygnet runt istället för som förr, bara en gång per dygn.
Det är en fantastisk utveckling och det är en härlig tid att arbeta som journalist. Under mina cirka 30 år i branschen har jobbet aldrig varit så kul och stimulerande som det är nu.
Men det är alltid lika underbart att se klassiskt kreativt tidningsmakeri.
När det är som bäst och snyggast slår det all digital layout och paketering.

I fredags hade Bärgslagsbladet en fantastisk etta.
Den är genial i all sin enkelhet och redigerad av Andreas Nilsson, nyhetschef på Bärgslagsbladet och Arboga Tidning.
Det som krävdes för att göra ettan var just en bra bild, en tanke och en duktig och kreativ redigerare och tidningsmakare som Andreas Nilsson.
Bilden av Tess Asplund, från Köping, är redan klassisk. Den togs av David Lagerlöf. Tess stod med knuten näve framför de nazister som marscherade på gatorna i Borlänge under första maj.
Bilden har blivit viral och hyllats av bland andra författaren bakom Harry Potter, J.K Rowling.
Peter Wolodarski Bärgslagsbladet
Jag delade bilden på Bärgslagsbladets etta i sociala medier under fredagen. Den fick god uppmärksamhet och delades vidare av bland andra Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.
Det är roligt att se att så många älskar klassiskt tidningshantverk.
När det är som bäst är det nämligen oslagbart.

När det gäller klassiskt och snyggt tidningsmakeri på senare tid vill jag lyfta upp två andra exempel. Det ena är en tidning som blev klassisk redan när den gick till tryckeriet. Jag pratar om Expressens tecknade etta efter Expressenetta charlie hebdoterrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i fjol. Expressens tecknarchef Helen Rasmusen gjorde förstasidan, efter en idé av utvecklingsredaktören Dan Edström, som har en bakgrund som nattchef och redigerare.

Under senare tid vill jag lyfta fram det fantastiska uppslag Aftonbladet gjorde när Sofia Olsson Olsén nyligen utsågs till ny publisher för tidningen. Uppslaget gjordes av redigerarna Magnus Ericsson och Gunnar Hellsing, ett uppslag som bland annat hyllats med rätta av Medievärldens Mikael Marklund.
Aftonbladets redigerare Magnus Ericsson är för övrigt född och uppvuxen i Köping och har jobbat som vikarie på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Det går tack och lovAftonbladet etta Sofia OO även att göra snygga layoutlösningar digitalt, men det kommer alltid att vara något speciellt med riktigt snygga och nyskapande tidningsidéer.
När jag ser sådan kreativitet, experimentlusta och briljans blir en gammal redigerare och nattchef som jag alltid lika lycklig.

 

 

Publicerat av

13 reaktioner till “När tidningar är som bäst”

 1. Jag tar gärna en tidning med kvalitet, men VLT vet jag inte om jag vill fortsätta prenumerera längre. Senaste gången ni skrev om bostäder stod det att nya lyor skulle byggas. Sporten skriver grymt bra mm ofta. Jag vill ha korrekt svenska inte talspråk i era texter

  1. @Mattias Persson: Vi är överens. Vår sportredaktion är enormt duktig. Det är avgörande att en tidning har bra kvalitet. Det ska vara bra språk i tidningen, inte talspråk.
   Jag antar att det är den här artikeln du syftar på:
   http://vlt.se/nyheter/nyheter/1.3805604-tummen-upp-for-nya-lyor-pa-malmaberg
   I artikeln skriver reportern i fråga om hyreslägenheter och har ett korrekt språk.
   I rubriken används ordet ”lyor”. Vi borde ha valt ett annat ord. Det är viktigt med ett korrekt språk även i rubriksättningen.

 2. Märkligt att ni tar bort kommentarsfunktionen i VLT och istället lägger din personliga blogg som huvudnyhet på vlt.se. VLT är större än du hoppas jag.

  Vänliga hälsningar

  1. @Sanna: Anledningen till att vi har tagit bort artikelkommentarerna har jag förklarat bland annat i denna bloggpost:
   http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2016/04/11/vi-stanger-mojligheten-att-kommentera-artiklar/
   Jag tycker att detta är ett viktigt ställningstagande. Det är viktigt att medier tar ansvar för sina publiceringar.
   I min blogg skriver jag ofta om publicistiska frågor, därför lanseras den då och då på vår startsida. Jag har också återkommande chattar med läsarna och när de är aktuella lanseras de också på vår startsida.
   Detta görs inte för att lansera mig personligen, utan för att läsarna dels ska kunna ta del av tidningens utgivares kommentarer och också få möjlighet att göra sin röst hörd på denna blogg, eller i chatten.
   VLT grundades 1831.
   Jag har haft äran att jobba på tidningen tre månader så här långt.
   VLT är givetvis så ofantligt mycket större än jag.
   Jag är enbart en av medarbetarna på tidningen, en av alla medarbetare som ständigt arbetar för att ge vår publik så bra och läsvärd journalistik som möjligt.

   1. @Daniel Nordström: När det gäller artikelkommentarerna så upprepar du att det är viktigt att medier tar ansvar för sina publiceringar. Det är självklart men du har aldrig preciserat vad det egentligen innebär. Jag vill därför ställa en konkret fråga kopplad till en artikel på nyhetsplats idag:
    ”Hon bad om fler timmar – fick färre”
    http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3842669-hon-bad-om-fler-timmar-fick-farre

    Artikeln visar några konkreta problem där kommunen dragit in på hemtjänst utan att kunderna fått information. Myndighetschefen på Sociala nämndernas förvaltning lämnar en otydlig och svepande förklaring som inte går att tolka på något sakligt sätt. Det finns en faktaruta som säger att syftet är att få en bättre beräkning av tiden.

    Min fråga är nu om detta är en ansvarsfull publicering? Artikeln påvisar visserligen problem men uppgifterna från kommunen ifrågasätts inte på något sätt. Är kommunens agerande överhuvudtaget förenligt med gällande lagstiftning? Jag tycker att en ansvarsfull publicering åtminstone skulle nämna det regelverk som gäller. Inte ens faktarutan berör regelverket.

    Vård och omsorg handlar om författningsreglerad verksamhet. Det finns lagar och bestämmelser som myndigheterna måste hålla sig till. Min uppfattning är att medierna överhuvudtaget inte bryr sig om detta regelverk. Rapporteringen i medierna får en tydlig slagsida till myndigheternas fördel. Man kan som läsare visserligen känna sympati med de drabbade men det brukar landa i att ”reglerna är sådana”. MEN om då reglerna inte alls är sådana?

    Jag anser att en ansvarsfull publicering åtminstone skulle ifrågasätta om kommunens agerande är i enlighet med gällande lagstiftning. I detta fall är bland annat socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen tillämpliga. Enligt dessa lagar ska kommun och landsting samverka så att den enskilde får sina behov tillgodosedda. Samverkan och planering ska utgå från patientens behov och anhöriga ska om så önskas få vara delaktiga. Från vårdens sida ska det finnas en fast vårdkontakt som ska fungera som en spindel i nätet och säkerställa att patienten får sina behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet tillgodosedda. Lagtexten är särskilt tydlig med att samordningsansvaret ligger hos huvudmännen, inte hos patienten eller anhöriga. Det jag tar upp här förutsätter att den enskilde vill det själv, vilket jag antar är fallet när det gäller artikeln.

    Givet det som framkommer i artikeln tycks inte ens dessa grundläggande lagkrav vara uppfyllda. Det ska i fall som detta normalt finnas en upprättad och signerad samordnad plan där den enskildes behov och beviljade insatser framgår i detalj. Läkare, biståndshandläggare, hemtjänst, patient, anhöriga och andra som kan behöva delta ska vara delaktiga i denna plan. Planen är ett verktyg för det dagliga arbetet och ska följas upp och uppdateras regelbundet. Att plötsligt bara ändra hemtjänsten utan samråd med nätverket kring den enskilde kan inte vara i enlighet med lagstiftningen bedömer jag. Vidare känns det orimligt att barn och föräldrar ska tvingas dra en stor del av lasset i det dagliga arbetet. Det går stick i stäv med lagstiftarens avsikt.

    Jag anser att en ansvarsfull publicering skulle ha belyst även dessa aspekter. Bristen på lagstadgad samverkan mellan olika aktörer är ett stort problem i Västerås. Jag vågar påstå att varken kommun eller landsting har implementerat rutiner för samverkan trots att det är lagkrav sedan 2010.

    Hur kan medierna låta kommun och landsting komma undan med detta år efter år?

 3. Roligt med en tidningschef som uppskattar ett bra fotografiskt hantverk. Hur många fast anställda fotografer har VLT i dagsläget? Sist jag hörde nåt var det ca 2

 4. Bra etta!
  Trevligt att kunna följa Bbl/AT på nätet. Var anställd på Bbl/AT under tiden 1971-1986. Mina absolut bästa arbetsår. Kvar från ’min’ tid på lokalavisan är bara Ulf Eneroth. Var faktiskt bjuden på tidningens etthundraårsjubileum, trots att jag slutat tidigare. Tack!!!
  Mbh
  Anders P Hårdvall
  Staffanstorp

 5. Den där Tess kan man googla på ! Då kan man läsa att hon och fotografen är gamla AFA och Expokompisar och att han har tagit flera bilder av henne genom åren. Å varken han eller hon låtsades om att de kände.varavdra.😂.
  Tror ni att vi inte fattar att bilden är arangrrerad. De samåkte troligen från Stockholm där de båda bor!
  Tycker inte det är ett journalistisk bra arbete att framhålla detta utan att berätta dessa fakta! Hon och fotografen drog troligen hem direkt till Sthlm å tryggheten.

  Skäms på dig Daniel!

  Du säger stå för allas lika värde men jag
  kan konstatera att du stå för något annat!
  Kommer att överväga att säga upp min prenumeration sedan 95 pga detta!

 6. Jag måste bara konstatera att du begränsade yttrafriheten för vanliga läsare när du tog bort kommentars möjligheten på insändare bl.a..Själv har jag varit prenumerant i 50 år fom 1965 tom 2016 då jag annullerade min prenumeration, sparade 285:- / månad och läser nu VT, en konkurrent som du raljerade över.VT vad jag har sett har aldrig raljerat sig över en konkurrent utan jobbar med attutveckla tidningen utan att raljera mot VLT.
  Nej Daniel Nordström även om du jobbat 30 år som journalist så finns det människor i din läs krets som jobbat i 57 år på den öppna marknaden som kanske har bättre vett än du, dvs man raljerar inte över en konkurrent utan utvecklar den själv i konkurrensens tecken.

 7. Hej.

  Jag är så glad över att jag äntligen kan läsa en nättidning igen. Jag lider av nervösa problem och behöver lite lugn och ro. En del kallar det att ”stoppa huvudet i sanden”, men för mig är det et måste att få stänga ut en del av verkligheten. Låt mig få fortsätta läsa er fina tidning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *