Attacken mot nätneutraliteten

Fredag 20 maj klockan 19.55
3 maj var jag en av 27 svenska publicister som skrev enAlice Bah Mikael Damberg debattartikel om det orimliga att delvis statligt ägda Telia gynnar en global gigant som Facebook.
Den publicerades i flera olika medier och fick ett brett genomslag.
I dag bjöd kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vi som skrev under artikeln till ett möte i Kulturdepartementet.
Det blev ett bra möte, men våra frågor är ännu obesvarade.
Telia Sonera AB är Sveriges största aktör inom it- och telekomsektorn. Staten äger 37 procent av bolaget. Om det är bra eller inte har diskuterats ett flertal gånger, bland annat i en motion till riksdagen 2013 av moderaten Eliza Roszkowska Öberg. Per Lindvall har framfört i Svenska Dagbladet att det inte finns någon anledning för den svenska staten att äga aktier i Telia Sonera och statens utredare, HG Westberg (M),  ansåg i en artikel i Dagens Nyheter att staten bör sälja Telia för att finansiera höghastighetstågen.
Frågan om statens ägande i Telia lämnar jag till de som är mer kunniga på området än vad jag är.
Däremot diskuterar jag gärna frågan om det verkligen är sunt att ett statligt företag gynnar en global aktör som Facebook.
Det är det inte.

I den debattartikel vi skrev på pressfrihetens dag, 3 maj, skrev vi så här:
”I dag, på världsdagen för pressfrihet uppmanar vi, företrädare för Sveriges ledande medieföretag, regering och riksdag att agera för att säkra ett öppet internet, lika för alla. Detta mot bakgrund av det samarbete som statligt ägda Telia inlett med den globala mediejätten Facebook och som i förlängningen riskerar svenska mediebolags möjligheter att nå ut till vår publik, allmänheten.
Statliga Telia har inlett ett intimt samarbete med globala mediejätten Facebook. Uppgörelsen innebär att Facebooks tjänster distribueras gratis för användaren, till skillnad från innehållet från andra medieföretag. Även om kundens surfpott tagit slut, och resten av internet stängts, är det möjligt att läsa publiceringar på Facebook – däremot inte från svenska medieföretag.
Detta är en direkt attack på nätneutraliteten och det är knappast någon slump att det sker två veckor innan ett nytt europabrett regelverk träder i kraft som ska värna ett fritt internet, lika för alla.
Nätneutralitet innebär att trafik på internet ska behandlas lika – ingen ska kunna köpa en ”gräddfil”. Trafik ska inte prioriteras, blockeras eller begränsas. Ingen får diskrimineras – vare sig positivt eller negativt. Ändå är det just det som sker.”

27 publicister undertecknade artikeln.
Det kunde ha varit många fler.
I princip alla mediechefer runt om i landet säger att de hade skrivit under debattartikeln om de bara hade fått frågan att göra det.
Den var undertecknad av alla stora medieföretag och -koncerner i landet. Den enda som aktivt valde att inte skriva under var Dagens Nyheters utgivare Peter Wolodarski, vilket uppmärksammades först av Mediepodden. Här anger Wolodarski sina skäl till det.

Jag är glad över att Alice Bah Kuhnke och Mikael Damberg agerade snabbt och kallade ett flertal av landets medieföreträdare till mötet. Vi var drygt 20 mediechefer på plats i Kulturdepartementet i dag.
Alice Bah Kuhnke sade att det var bra och viktigt att debattartikeln skrevs. Mikael Damberg höll med.
Vad de egentligen tycker i frågan sade de däremot inte fullt ut.
”Gränsdragningen är inte plättlätt i en tid när många bolag, även telekombolag, letar samarbeten i den digitala affärsmodellen”, sade Mikael Damberg.
”För mig är det här en demokratisk fråga. Mitt fokus är mediemångfalden”, sade Alice Bah Kuhnke.
Men de sade också:
”Det är inte vår politiska uppgift att i nuläget identifiera om Telia gör rätt eller inte, då överträder vi våra politiska befogenheter i ett enskilt fall.”

Anledningen till ministrarnas aningen defensiva hållning är att Telias gynnande av Facebook nu utreds av Post- och telestyrelsen, PTS.
Det myndigheten ska granska är om Telias gratissurf på Facebook bryter mot den nya lagstiftningen om nätneutralitet.
”Det finns vissa områden som utifrån sett skulle kunna vara problematiska”, säger Emma Närvä, enhetschef på PTS, till Expressen.
Bah Kuhnke och Damberg vill avvakta tills den utredningen är klar, vilket den är senast 31 augusti.
”Det är då politiken kommer in, det är då vi fattar beslut. Vi vågar inte föregå granskningen,” sade Bah Kuhnke.
Hon framförde också att detta inte enbart är en fråga för Sverige utan att ministrarna även har ansvar för yttrandefriheten i hela Europa.
Hanna Stjärne, vd på Sveriges Television, kontrade med att ministrarna även har yttrandefrihet för orter som Härjedalen, Brunflo och Strömsund.
”Detta är en demokratisk fråga”, konstaterade Stjärne.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson påpekade att denna fråga inte enbart handlar om yttrandefrihet och demokrati, utan är en fråga för alla branscher som bedriver e-handel.
”Det är en gigantisk fråga, inte bara för medieföretag”, sade Mattsson.
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén befarade att det Telia gör på sikt kan bli en klassfråga. De som har rika föräldrar får extra surfpotter betalda, andra riskerar att endast ha tillgång till att surfa på Facebook när surfpotten är slut och därmed överlämnas till Facebooks algoritmer som styr informationsflödet.

Fortsättning lär följa.
Mötet gav inga svar, vilket nog ingen av oss som var på plats hade förväntat sig.
Däremot känns det bra att ministrarna förstår allvaret i detta.
Alice Bah Kuhnke och Mikael Damberg lovade att återkoppla till mötesdeltagarna efter PTS granskning av ärendet.

Publicerat av

5 reaktioner till “Attacken mot nätneutraliteten”

 1. Jag förstår den frustration som Daniel Nordström och hans kollegor känner. Det är en svag pust av den frustration som mängder av patienter och anhöriga känt i många år när det gäller vård och omsorg. Kanske kan medierna nu börja förstå den vanmakt som vi försökt beskriva. Men till skillnad från upprörda tidningschefer har patienter och anhöriga ett mycket tydligt regelverk som ska skydda dem. Ett regelverk som såväl politiker och byråkrater som medier tycks strunta i. Kanske kan det här bli en läxa för medierna.

 2. ”statens utredare, HG Westberg (M), ansåg i en artikel i Dagens Nyheter att Telia bör sälja Telia för att finansiera höghastighetstågen.”

  Telia bör sälja Telia?
  Uppenbar felskrivning…

  1. @Jonas: Ja, en uppenbar felskrivning. Slarvigt. Tack för påpekandet. Jag har rättat och uppdaterat texten.

 3. Telia har jag ett horn i sidan. Lagom till att vi planerar permanenta oss i stugan i Sala får vi ett brev från Telia med denna rubrik i Orwellskt nyspråk:
  ”Nu ersätter vi det gamla telenätet med framtidens nät”
  Vilket i klarspråk innebär att Telia kapar kopparledningen till 31 augusti och lämnar oss i ett område med undermålig mobil täckning med en ”låtsastelefon” som går via mobilnätet och mobilt smalband. Vad glade vi blev!

  1. Det här borde vara något för den nye digitaliseringsministern Peter Eriksson att bita i!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *