Fem utgivningsdagar blir tre – och sju

bblat information 31 maj 2016 Daniel NordströmTisdag 31 maj klockan 11.55
Vid årsskiftet sker en förändring för Arboga Tidning och Bärgslagsbladet.
Då går vi ner i antalet utgivningsdagar i print, från fem dagar till tre.
Samtidigt går vi upp till sju dagar i e-tidning. Under 2017 kommer Arboga Tidning och Arboga Tidning att komma ut exakt varje dag.
Samtidigt fortsätter vi vår digitala utveckling.
Detta är vårt sätt att möta marknaden.
Detta är vårt sätt att långsiktigt säkra den lokala journalistiken.
I morse höll jag och Per Ekh, marknadschef för marknadsområde Västmanland, ett informationsmöte på redaktionen i Köping.
Det vi tidigare aviserat och som varit uppe på bordet en tid har nu beslutats.
Efter mötet intervjuades jag av Bärgslagsbladet/Arboga Tidning i ett tv-inslag som du kan se här.
I morgon, onsdag, mellan klockan 14.00 och 15.00 och mellan 19.00 och 20.00 kommer också jag och Per Ekh att chatta med läsarna på bblat.se.

BblAT 1 juni 2016I morgon publiceras också en text av mig i Bärgslagsbladet och Arboga Tidning.
Den lyder så här:

”Om inte Bärgslagsbladet och Arboga Tidning fanns skulle det skapas ett stort tomrum. Då skulle betydligt färre journalister på djupet granska det som sker i Köping, Arboga och Kungsör. Betydligt färre journalister skulle berätta om
det som roar, det som gläder, det som upprör och det som berör.
Det skulle också finnas betydligt färre kanaler för medborgarna att göra sin röst hörd i. Det skulle vara förödande för demokratin.

Vi värnar den lokala journalistiken.
Det har vi alltid gjort.
Det kommer vi att fortsätta att göra.
Vår sajt, bblat.se, uppdateras dygnet runt.

Även tidningen är fortsatt viktig. Många av våra läsare föredrar ännu att läsa sina nyheter på papper och har tidningen som främsta nyhetskälla. Det har vi stor respekt för. Men faktum kvarstår – allt fler väljer att konsumera våra nyheter
i digitala kanaler. Allt färre väljer att
prenumerera på tidningar. Det ger medieföretagen färre intäkter.
Journalistiken är fortsatt stark, men affärsmodellen haltar när det gäller tidningsproduktionen. Den ekonomiska kalkylen går helt enkelt inte ihop.

Därför tänker vi kreativt.

När våra publiks mediebeteende förändras måste naturligtvis även vi som medieföretag förändras.

Därför tar vi nu steget och gör om Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Det är en nödvändig förändring  för att långsiktigt säkra att Arboga, Köping och Kungsör fortsätter att  bevakas av skickliga journalister, detta  i alla publiceringskanaler.

Från och med årsskiftet kommer Bbl/AT att ges ut sju dagar i veckan i tidningsformat. Tre dagar i veckan kommer vi att leverera en papperstidning hem till dig. En lite tjockare Bbl/AT än tidigare. Tidningen kommer att fortsätta fokusera på de lokala nyheterna, dessutom utökas den med mer kultur och en ledarsida.

Övriga fyra dagar (och alla röda dagar) kommer Bbl/AT att komma ut som e-tidning. Du kan alltså läsa tidningen varje dag i din läsplatta, dator eller mobil, via en ny e-tidningsapp som lanseras under hösten. Var och när du vill.  Bärgslagsbladet och Arboga Tidning kommer med andra ord att komma ut i tidningsform, antingen på papper eller som e-tidning, årets alla dagar.

Beslutet vi tagit, och de förändringar som nu görs, handlar om att långsiktigt säkra den lokala journalistiken. Så att du kan fortsätta läsa om vad som händer där du lever, bor och jobbar, och diskutera allt som händer här.

Vi är din arena – och vi uppdaterar bblat.se dygnet runt.”

Välkommen att chatta med oss på bblat.se i morgon.
Kanske är du glad över förändringen med e-tidningen, precis som Peter Wahlström i Arboga. Kanske är du missnöjd. Alla frågor är välkomna.

Läs även:
Bbl/AT: Beslut: Så blir framtidens Bbl/AT
Medievärlden: Bbl/AT går ner i printfrekvens
Dagens Media: Mittmedia byter papper mot e-tidningP4 Västmanland: Färre utgivningsdagar för Bärgslagsbladet och Arboga Tidning

Publicerat av

4 reaktioner till “Fem utgivningsdagar blir tre – och sju”

  1. @Thorsten Schütte: Ingen förändring på Sala Allehanda.Den kommer att fortsätta komma ut precis som nu.
   E-tidningsprojektet kommer vi att driva som pilot på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Därefter får vi fatta beslut om även Sala Allehanda och Fagersta-Posten ska upp i frekvens när det gäller antal e-tidningar i veckan.

  1. @Madeleine: Nej, vi kommer att behålla det nuvarande priset in i 2017. Papperstidningen kommer visserligen ut färre dagar, men våra läsare kommer också att få e-tidningen, det vill säga tidningen i pdf-format via bblat.se, alla dagar i veckan.
   Vid varje år brukar vi ha en sedvanlig prishöjning.
   Någon sådan blir det inte vid årsskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *