Vi avpublicerar – och publicerar i ny form

Brottsplats VLT Ann-Sofie Sannemalm Anders HedströmTisdag 7 juni klockan 15.50
”Bilden gav full pott.”

sade Tomas Nehrer, vid polisens bedrägerirotel efter torsdagens upplaga av VLT:s tv-program Brottsplats.
De båda misstänkta, som visades på bild i programmet, är nu identifierade av polisen.
Därför har VLT avpublicerat den tidigare versionen av Brottsplats och publicerat den i ny form, där de misstänkta inte längre kan identifieras.
Tv-programmet Brottsplats är en journalistisk satsning jag är stolt över.
Det är kriminaljournalistik i en form som visserligen inte är unik i sitt slag, men som likafullt är viktig och samhällsnyttig. Dessutom är det ett ovanligt koncept, eftersom det är ett lokalt program som tar upp lokala och aktuella brott.

I programmet, där skickliga kriminalreportern Ann-Sofie Sannemalm varit programledare under vårsäsongen och i regel haft polisen Anders Hedström vid sin sida, kan VLT:s publik hjälpa polisen att lösa brott.
I sammanhanget vill jag påpeka att det fullt ut är VLT som ansvarar för programmet, både när det gäller dess utformning och när det gäller utgivaransvaret. VLT beslutar vilka fall som ska tas upp. Polisen bistår med sin expertis och kunskap i aktuella fall.

I torsdagens upplaga av Brottsplats togs ett aktuellt och då ännu olöst fall upp.
Två kvinnor handlade varor för omkring 2 500 kronor på ett Ica-kort som inte var deras. Detta hade de lurat till sig av en 82-årig man.
Eftersom den ena brottsmisstänkta kvinnan redan var identifierad av polisen publicerade vi inte bild på henne i inslaget.
En av kvinnorna var ännu inte identifierad vid publiceringen. Därför publicerade vi övervakningsbilderna på henne. Vi publicerade också en stillbild på henne i papperstidningen.

Omedelbart när bilden på henne publicerades valde den då ännu icke identifierade kvinnan att självmant kontakta polisen.
Polisen vet med andra ord numera vem hon är.
Hon är förhörd och fortsatt brottsmisstänkt.
Hon förnekar brott, vilket hon också säger i en uppföljande intervju i VLT.
Om de båda kvinnorna är skyldiga till brott, om bara en av dem är det, eller om båda frias får nu den fortsatta brottsutredningen visa.

För VLT:s del är det viktiga att publiceringen har nått sitt syfte.
Jag bedömde det som viktigt att det publicerades under ett antal dagar, inte minst för att eventuella vittnen skulle kunna ge värdefulla tips till polisen.
Däremot finns det ingen anledning att låta övervakningsfilmen med den brottsmisstänkta kvinnan ligga ute i evighet.

VLT har därför dragit tillbaka den tidigare publiceringen av torsdagens Brottsplats och väljer i dag att publicera avsnittet i ny och maskerad form, där tittarna inte längre kan se den misstänkta kvinnans utseende.

Brottsplats är, som sagt, ett viktigt program.
Det är också viktigt att en utgivare som tar ansvar ständigt ser över pågående publiceringar och kan ändra dess innehåll efter nyhetsutvecklingens gång.
Det är inte VLT:s roll att ta ställning i skuldfrågan.
Om kvinnan som ses på övervakningsfilmen är skyldig eller inte vet vi inte.
Därför har vi omarbetat den tidigare utgåvan av Brottsplats.

Publicerat av

4 reaktioner till “Vi avpublicerar – och publicerar i ny form”

 1. Är kvinnan eller kvinnorna oskyldig(a) måste VLT i vilket fall göra en kungspudel, skadan är ju redan skedd!

  1. @Thorsten Schütte: Nej, det håller jag inte med om. Redan när jag fattade beslut om publicering visste jag förstås att kvinnan kan vara oskyldig. Däremot var det, vid publiceringen, angeläget att polisen fick tag i henne. Detta är en så kallad pågående publicering där beslut förändras efter nyhetsförloppet. Ingen anledning att göra en pudel, oavsett om hon är skyldig eller ej. Det viktiga är att inte efterlysningen inte längre ligger kvar när den har nått sitt syfte.

   1. Jag tycker VLT går över gränsen, Jag uppfattade inte kvinnan som oskyldig och hon är utpekad. Låt rättsväsendet döma eller frikänna inte VLT!!!

 2. Trams! Helt rätt att visa bilder/film på misstänkta personer.
  Löser brott snabbt och även om det är ”mindre” brott när man ser på
  brottsskalan ska dessa misstänkta gärningsmän visas på bild.
  DET är samma med signalement de ska skrivas ut i sin helhet och inte
  som nu när de PK ”pixlas” för som det har sagts inte gynna SD.
  En fara när de ansvariga kommer undan för att polis och massmedia är medskyldiga (skyddande av brottsling) när de mörkar signalement.
  Ja eller som vi numera brukar säga:
  ”Inget signalement är också ett signalement!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *