Journalist tvingades fly – nu skriver han krönikor i VLT

Arben VataSöndag 12 juni klockan 23.50
Han avslöjade korruption inom den albanska regeringen och polisen.
Han utsattes för hot. Hans hustru utsattes för ett kidnappningsförsök.
Familjen tvingades fly till Sverige.
Nu är Arben Vata ny krönikör i VLT. Hans krönikor publiceras på både svenska och engelska.
Jag fick inledningsvis kontakt med Arben Vata via en mellanhand, som tipsade mig om att en rutinerad och asylsökande journalist sedan en tid tillbaka är bosatt i en ort i mellersta delarna av Sverige.
Jag kontaktade Arben Vata.
Vi hade en bra dialog som mynnade ut i att han nu är krönikör i VLT. I dag publicerades hans första krönika.

I samband med premiärkrönikan publicerar VLT även en intervju med Arben Vata, där han bland annat berättar om det journalistiska avslöjanden som tvingade hans familj att fly från Albanien.
Arben Vata har tidigare bland annat skrivit en debattartikel i Expressen.
Tidningen Journalisten har också skrivit om honom.
Trots att han utsatts för ett flertal dödshot och trots att hans familj har blivit attackerad nekas han asyl i Sverige.
Svenska PEN och Journalistförbundet har vädjat till migrationsdomstolen att ändra Migrationsverkets beslut.
Jag hoppas verkligen att Migrationsverket lyssnar på den vädjan.
Att ge honom asyl är det enda rimliga.
Det här handlar om en journalist som är hotad på grund av sin journalistiska gärning och vars familj löper stor risk om den skickas hem till Albanien.

Beskedet att han inte får asyl kom i mars, efter ett och ett halvt års väntan.
– Att få nej var en stor chock. Vi trodde att vi kommit i säkerhet när vi kom till Sverige, så beslutet slog ned som en bomb, säger Arben Vata till VLT.
Han säger också:
– Jag vill tänka positivt om framtiden men vi kan inte skickas till Albanien för då dödar de mig. Det vet jag för det har de lovat mig; Vi glömmer aldrig och vi kommer att döda dig.

I VLT kommer Arben Vata att skriva krönikor om hur det är att vara asylsökande i Sverige – och hur han som asylsökande upplever Sverige.
– Jag kommer att fokusera på migrationsfrågor och saker som rör asylsökande. Varför det är så svårt att få jobb och komma in i det svenska samhället. I Storbritannien och USA kan man arbeta och studera under tiden som man väntar på uppehållstillstånd till skillnad från Sverige där man bara får vänta och klättra på väggarna, säger han till VLT.

I dag har VLT publicerat hans första krönika.
Vi väljer att publicera dem både på det språk som Arben Vata skriver krönikorna, engelska, och på svenska. Premiärkrönikan är översatt till svenska av VLT:s politiske redaktör Richard Appelbom.
I den första krönikan skriver Arben Vata bland annat om den isolering som många asylsökande upplever:
”Det är en stor mänsklig potential, som om den utnyttjas, slutar att vara ett problem och blir en tillgång. Tyvärr blir de människorna isolerade i sina förläggningar eller lägenheter under i genomsnitt två år innan de får ett slutgiltigt besked av myndigheterna.
Isoleringen innebär inte att de saknar grundläggande mänskliga rättigheter, viktig samhällsservice för dem själva och deras barn eller rätten att röra fritt sig inom landet. Isoleringen uppstår genom att den här ”superarmén” av människor inte får finna arbete eller lära sig det svenska språket. Det är huvudskälen till satt asylsökande känner sig isolerade.
Vore det inte bättre att ge dem rätt att tjäna pengar och att betala skatt, hyra och mat med egna pengar istället för av Migrationsverket? Då skulle de inte känna sig isolerade, utan bidra till att försörja familjen och inte belasta den svenska ekonomin.
Det är bättre att arbeta än att stanna hemma sysslolös i två år och låta försörjningen vara betald av svenska skattebetalare. Om asylsökande arbetar skulle de dessutom kunna bli integrerade i samhället och få tillfälle att öva på det svåra svenska språket.”

Arben Vata gör en viktig journalistisk gärning.
Hans krönikor är också viktiga.
De berättar asylsökandes situation från en som vet, från en som upplever hur det verkligen är.
Det bör vi lyssna på.

Publicerat av

2 reaktioner till “Journalist tvingades fly – nu skriver han krönikor i VLT”

  1. En mycket bra krönika som belyser problem som det tidigare talats tyst om. Medierna har ju haft en tydlig beröringsskräck för allt som kan tolkas som negativt med asylinvandringen. All kritik mot invandringen har kategoriskt avfärdats som hat, främlingsfientlighet, myter och så vidare. Förhoppningsvis går vi mot en sakligare debatt där samhällets agerande kan ifrågasättas och granskas.

    Arben Vata ställer en mycket grundläggande fråga: ”Hur kan ni förvänta er att asylsökande integreras om de inte får möjlighet att lära sig språket, kulturen och traditionerna i ert land?”

    Hur många ansvariga politiker, byråkrater och journalister har egentligen ställt sig den frågan? Inte speciellt många tror jag. Det politiskt korrekta synsättet har karaktäriserats av ansvarslös självgodhet, önsketänkande och en osaklig övertro på Sveriges förmåga. Verklighetsförankring har saknats och all kritik har avfärdats med irrationella argument.

    Jag skulle önska att medierna började granska skillnaden mellan offentliga sektorns tomma prat och verkligheten. Invandringen är bara en del i en helhet som ter sig alltmer dysfunktionell. Politiker och byråkrater tycks leva i en helt egen värld. Här har medierna en mycket viktig, men tyvärr åsidosatt, roll att granska och ifrågasätta.

    Hur ska någonting kunna fungera i verkligheten om de ansvariga inte ens kan förklara hur de har tänkt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *