Ny organisation ska göra oss vassare

bblat information 31 maj 2016 Daniel NordströmTisdag 28 juni klockan 18.55
Förhandlingarna kring de nya organisationerna på VLT, Arboga Tidning/Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda är avslutade.
Nu inför vi ett nytt arbetssätt med en stark reporterstyrka i en mer tydlig organisation.
35 reportrar i vår organisation kommer att fortsätta bevaka Västmanland, vilket är betydligt fler än vad Sveriges Radio och Sveriges Television har i området.
I mars höll respektive lokal ledningsgrupp personalinformation på Mittmedias olika tidningar. Totalt har Mittmedia 28 tidningstitlar och är Sveriges största lokaltidningskoncern.
För att på bästa sätt möta framtiden och för att ha råd med de nödvändiga framtida digitala satsningarna måste vi sänka kostnaderna med minst 130 miljoner kronor inom koncernen. Vi berättade under informationen på våra redaktioner i Västmanland även att 90 redaktionella tjänster skulle försvinna inom Mittmedia, varav totalt 29 tjänster på tidningarna i Västmanland.
Efter nedbemanningen har Mittmedia totalt kvar så många som drygt 560 journalister.

Nu har förhandlingarna med Journalistförbundet när det gäller organisationen i Västmanland slutförts.
Resultatet blir att just 29 redaktionella tjänster inom det vi kallar marknadsområde Västmanland försvinner.
Besparingarna är helt nödvändiga i en tid när journalistiken långt ifrån är i kris, men när den gamla affärsmodellen, som bygger på papperstidningen, allt mer hackar för tidningsföretagen och när vi därför måste ställa om till en mer digital affärsmodell.
När omvärlden förändras och när vår publiks medievanor förändras måste även vi som medieföretag förändras och öka vår digitala utvecklingstakt.
Vi gör detta för att långsiktigt kunna finansiera den lokala journalistiken, vilken har en enormt viktig roll i en väl fungerande demokrati.

I Västmanland gör vi nu också en större omorganisation, som ska ge ett tydligare arbetssätt och fokus.
Vi har ännu många kunder som föredrar att läsa våra nyheter i papper. För dessa ska vi fortsätta att göra bra tidningar, samtidigt som vi kommer att jobba ihop på ett nytt sätt mellan de olika titlarna, samtidigt som vi behåller varje titels egenart.
Vi gör denna omorganisation och förändring för att långsiktigt trygga den lokala journalistiken i de olika kanaler som vår publik vill ta del av våra nyheter.
Till hösten kommer också tidningarna, sajterna och apparna att få förnyad och bättre form, där inte minst apparna kommer att bli betydligt mer funktionella för användarna. I de nya appar kan användarna själva välja sina geografiska områden och intressen som är mest intressanta för varje enskild användare.

Vi har också rekryterat två vassa medarbetare i form av kulturredaktören Erik Jersenius, som redan är i full gång och gör skillnad med sin genomarbetade och analyserande kulturjournalistik i VLT.
Vi förstärker också ledarredaktionen med en av landets absolut vassaste skribenter, Sakine Madon. Hon börjar på VLT 1 september, men kommer att tjuvstarta med artiklar i VLT redan under Almedalen nästa vecka.

Hur ser då den nya organisationen ut?
Den frågan har redan ställts av bland andra P4 Västmanland, där jag uttalade mig innan personalinformationen som har gått ut i dag.
Efter förhandlingen står det klart att VLT:s lokalredaktion i Hallstahammar läggs ner
Det innebär inte att vi kommer att sluta bevaka Hallstahammar och Surahammar. Skillnaden är enbart att journalisterna från och med i höst kommer att utgå från Västerås istället för redaktionen i Hallstahammar.
Sträckan mellan Västerås och Hallstahammar är 2,5 mil.
Avståndet är detsamma från Västerås till Surahammar.

Det finns alltid ett symbolvärde när en tidning tar ner skylten på en ort genom att stänga en lokalredaktion, det är jag fullt medveten om.
Jag förstår också att det kan finnas en oro över sämre bevakning av Hallstahammar och Surahammar i framtiden, vilket P4 Västmanland gjort ett inslag om.
Men det är precis som Hallstabon Marita Palerby säger i P4:s inslag:
– De kan väl komma hit ändå och granska och hålla koll även fast de inte har någon lokal.
Marita Palerby tror inte att VLT kommer att glömma bort att bevaka Hallstahammar och Surahammar.
Det kommer vi inte heller att göra.
Precis som Marita Palerby är inne på är inte det viktiga var ett kontor finns, eller var journalisterna utgår ifrån.
Det viktiga är den lokala journalistik som produceras och att journalisterna befinner sig ute på orterna.

Vi bygger också en ny central nyhetsdesk i Västerås, där en deskchef, deskredaktörer och liveredaktörer kommer att arbeta för alla sajter i Västmanland, det vill säga vlt.se, bblat.se, fagersta-posten.se och salaallehanda.com. Deskchefen är ansvarig för allt digitalt innehåll och den som arbetsleder desken. Deskredaktörerna ser hela tiden till att sajterna har bästa möjliga utformning och liveredaktörerna producerar och uppdaterar ständigt med snabba nyheter. Till hösten har vi även nattbemanning på sajterna, vilket innebär att vi fullt ut har en nyhetsbevakning 24 timmar om dygnet.
På samma sätt kommer printredaktörer i Västerås att arbeta med alla tidningstitlar, det vill säga VLT, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda och göra dessa så attraktiva som möjligt för tidningsläsarna.

Det innebär att alla reportrar fullt ut kan arbeta med journalistiskt innehåll och slipper ägna tid till att färdigställa tidningssidor eller att sköta utläggen på sajterna.
Vi bygger helt enkelt en tydligare organisation med journalister som arbetar med det vi kallar ”intake”, det vill säga att producera artiklar, bilder och tv-inslag och en enhet med det som går under begreppet ”outtake”, det vill säga presentationen och paketeringen på sajten, apparna och i tidningen.
Det ska säkra att vi både blir snabbare på nyheter och att vi i större grad kan lägga kraft på den viktiga granskande och fördjupande journalistiken.

Fagersta-Posten och Sala Allehanda kommer att fortsätta att finnas kvar tre dagar i veckan i tidningsform och ha en egen sajt och app, med uppdateringar dygnet runt.
Vid årsskiftet sker en förändring med Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Då går vi ner från fem utgivningsdagar till tre i pappersform – samtidigt går vi upp sju dagar i veckan i e-tidningsform, det vill säga tidningen i pdf-form via bblat.se. Bärgslagsbladet/Arboga Tidning kommer också fortsatt en egen sajt och app, med uppdatering dygnet runt.

Många av våra medarbetare har nu gått på välbehövlig semester.
Nyhetsarbetet tar däremot aldrig semester, bland annat gör vi en stor live tv-satsning på bilfesten Power Meet 7-8 juli. och vi har nyligen välkomnat pigga och duktiga sommarvikarier.
Sedan väntar en spännande höst i en ny organisation, som har ett nytt och vassare arbetssätt.
Redan nu arbetar vi varje dag med att bli ännu vassare.
Det tror och hoppas jag att ni som läser oss kommer att märka.
Som alltid vill jag gärna ha era synpunkter.
Kommentera här, eller mejla mig på [email protected]

Publicerat av

9 reaktioner till “Ny organisation ska göra oss vassare”

 1. Förlåt, men även om jag hoppas ni gör innehållet vassare blir det väldigt märkligt att säga att minus 29 tjänster gör er vassare. Tänk så mycket bättre det kunde bli att jobba annorlunda utan att samtidigt minska antalet journalister. Också mycket tragiskt att ni inte gör detta utan uppsägningar. Det går alltid att hitta andra sätt att lösa det på, speciellt när man samtidigt rekryterar.

  1. @Malin: Vi förlorar duktiga medarbetare, som har bred erfarenhet. Det är naturligtvis oerhört tråkigt på alla sätt. Det är inte minus 29 tjänster som gör oss vassare, det är det nya arbetssättet.
   Jag håller inte med dig om att det alltid går att hitta andra sätt att lösa det på. Det är en nödvändighet att sänka våra kostnader. I vår omställning finns det roller, inte minst chefstjänster, som inte finns kvar i den nya organisationen. Därför finns det också naturliga anledningar till att vi minskar antalet tjänster. Vi kommer fortsatt att ha kvar en stor reporterstyrka.

   1. Nja. För mindre än nio år sedan var ni närmare 100 tjänster. Det kan absolut finnas skäl att minska antalet chefstjänster men de kan omfördelas till reportertjänster som kan producera mer bra och lokalt innehåll man kan tjäna pengar på.
    För utan en produkt som folk är beredda att köpa, inga inkomster och därför ännu större behov av kostnadsminskningar tills man inte finns kvar alls. Å det vore katastrofalt för demokratin.

 2. Stor respekt för den digitala transformationen, eftersom jag verkat i mediebranschen både i print och digitalt, som är tuff att möta intäktsmässigt. Men…
  A-region 48: Västerås, Hallsta och Sura. Den lokala tidningens spridningsområde (läs:VLT) Lokala nyheter trodde jag var VLT: s starkaste strategiska fördel för att kunna behålla läsare (räckvidd). Och då krävs inte bara att vara nära marknaden, utan på och mitt i den. Mycket förvånad över nedläggningen av Hallsta/Sura-kontoret.

  1. @Andreas Löwgren: Ja, de lokala nyheterna och den lokala närvaron är vår starkaste strategiska fördel. Där är vi eniga.
   En nedläggning av ett kontor behöver i sig inte påverka det.
   I de bästa av världar skulle vi ha kontor i varje kommun, by och stadsdel. Så ser inte den ekonomiska verkligheten ut.
   Därför måste man finna strategiska och kostnadseffektiva lösningar. En sådan är att reportrarna utgår från Västerås istället för Hallstahammar.
   Precis som jag skriver i mitt inlägg är inte var ett kontor är placerat som är det viktiga utan just – som du skriver – att vara nära marknaden och mitt i den. Det kan man fortsatt vara även när reportrarna utgår från Västerås. Det är trots allt endast 2,5 mil mellan Västerås och Hallstahammar och Surahammar.

 3. @Daniel: vi har inte samsyn på innebörden i ”på och mitt i marknaden”. Men vi får se hur beslutet påverkar prenumeranterna/läsarna i Hallsta och Sura. Tack för ordet.

 4. Vlt gick över till digitalt 1996. Det har gått 20 år. Det hat pratats om nya affärsmodeller sedan dess. Vad är skillnaden denna gång jämfört med de otaliga tidigare modellerna och vad talar för att denna kommer att lyckas?

 5. Jag hoppas du har hittat rätt i din tro om att en ny organisation ger dig bättre journalistik och media utbud, att använda digitala utbudet det är ju inte förbjudet utan är nog helt rätt i försöket att öka informationen. När du tog bort rätten att kommentera då tog jag också bort prenumerationen, efter 50 år som prenumerant, det enda jag saknar är lördags bladet. Jag hoppas du lyckas i din ambition så kanske jag startar en ny prenumeration!!!!

 6. -ALLTSÅ EN vassare organisation, som: ändrar vi loggan på VLT och vlt.se, till regnbågsfärger …., som en symbol för att vi står upp för alla människors lika rättigheter.

  Chefredaktören: Därför ändrar vi loggan på VLT
  VLT – Publicerad 29 jun 2016 16:13
  http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.4020501-chefredaktoren-darfor-andrar-vi-loggan-pa-vlt

  : Alltså att utesluta, nervärdera landsbygdsboende kommuninvånare med att benämna kommunen ”STAD”; som man ju inte kan benämna landsbygd för ”stad”.
  : Alltså att strunta i vi svenska folks överenskommelse, sätta stövelklack på lag: Sverige är indelat i kommuner (Kommunallagen 1:1).
  : Alltså att censurera kommentarer när meningen inte passar.
  -Du saknar ju fullständigt ryggrad, Daniel Nordström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *