Journalistik i full frihet behövs mer än någonsin

hildebrandt madonSöndag 24 juli klockan 17.25
”Det behövs mer jordnära och nya perspektiv på tunga frågor som stämmer från integration till landsbygd till islamism och vidare.”
Orden kommer från Johanne Hildebrandt, i en intervju i Dagens Nyheter.
Nu har hon och Sakine Madon haft premiär i Youtubekanalen Hildebrandt&Madon.
Tillsammans med reportern Annica Ögren gör Hildebrandt och Madon oerhört viktig journalistik i ny form.
Sakine Madon, tillträdande politisk redaktör på VLT – hon börjar 1 september, journalisten och författaren Johanne Hildebrandt och reportern Annica Ögren är tre av landets vassaste journalister.
Sakine Madon, en av årets sommarpratare i P1, är utan tvekan en av landets viktigaste liberala opinionsbildare. Jag har skrivit om henne tidigare, när det stod klart att hon blir ny politisk redaktör på VLT. Sakine Madon har också rankats som Sveriges mest inflytelserika twittrare.
Johanne Hildebrandt, ursprungligen från Lycksele i Västerbotten, är också ett känt namn. Hon har tidigare varit en uppmärksammad och skicklig krigsreportrar och är också en uppskattad kolumnist.
Jag förstod att Madon och Hildebrandt tillsammans i en ny Youtubekanal skulle bli succé, inte minst när de dessutom också har skickliga reportern Annica Ögren i teamet.
Vi tror att vi har ett annat tonläge, att vi är mer kaxiga, sade Sakine Madon till VLT och jämförde med traditionella medier, när hon intervjuades om den nya Youtubekanalen.
Hon förklarade att varken hon eller Hildebrandt skyr att prata om ämnen som hon menar att andra medier kan anse är jobbiga att rapportera om.
– Jag har inga problem att prata om islamism och hederskultur, sade Madon som exempel.

I premiäravsnittet, som närmar sig 20 000 visningar i skrivande stund, visar Madon och Hildebrandt att de är skickliga på att ta upp angelägna ämnen.
Hildebrandt&Madons reporter Annica Ögren följer polisassistenten Tobias Yström under ett av sina arbetspass i Rinkeby, detta för att granska polisens arbete i ett av de mest utsatta områdena i landet.
Reportaget är ”jävligt upprörande”, för att använda Johanne Hildebrandts egna ord i inslaget.
”Min största besvikelse är hur rättsystemet fungerar, eller inte fungerar. Vi känner oss inte uppbackade när vi blir utsatta för våld”, säger polisen Tobias Yström i inslaget.

Efter inslaget diskuterar Hildebrandt och Madon situationen på det kloka sätt som de alltid brukar göra.
Duon gör journalistik som få andra i Sverige gör, de gräver i och diskuterar och analyserar ämnen som är så viktiga att belysa.
De gör de också i ett spännande format, Youtube.
För det är som Sakine Madon säger i trailern till Hildebrandt&Madon:
”Får man inget program så får man väl ta sig ett program.”
Det Hildebrandt och Madon gör skulle vara utmärkt i SVT, men Youtube är ett format som passar dessa så mycket bättre.
– Vi vill vara helt fria och lägga upp det som vi vill och lyfta frågor som vi vill, säger Sakine Madon till VLT.
Fri och oberoende journalistik behövs mer än någonsin.
Sakine Madon och Johanne Hildebrandt i full frihet behövs också mer än någonsin.

Publicerat av

14 reaktioner till “Journalistik i full frihet behövs mer än någonsin”

 1. Äntligen! Fågel Fenix reser sig ur askan. Hoppas att vi nu kan se fram mot mer journalistik i denna anda.

  Personligen är jag övertygad om att problemen med invandringen bara är ett symtom på andra problem i samhället. Det handlar inte om rasism – det handlar om bristande kommunikation och ledning. Det är alltså ett ledningsproblem. Frågan är bara vem som är ansvarig?

  Med ledning menar jag att det måste finnas tydliga processer och rutiner och att dessa kontinuerligt följs upp och anpassas till verkligheten. Det är ledningens ansvar att säkerställa att det finns fungerande rutiner och att dessa följs. Här tycks det finnas oerhört stora brister i den offentliga sektorn i Sverige. Politiker och chefer tycks helt sakna verklighetsförankring och nödvändig kompetens i många fall.

  Brister i den offentliga sektorn berör oss alla och här har medierna ett stort ansvar att ifrågasätta och granska.

  Intervjun med polisen i filmen visar hur handfallet samhället står. Ca 9:57 in på filmen säger polisen: ”Det spelar ingen roll hur mycket lagar man stiftar när det ändå aldrig går till åtal på de lagar som finns idag.”

  Hur ska det kunna bli någon ordning om myndigheterna inte själva följer lagar och bestämmelser? Det säger sig självt att det inte fungerar. Om myndigheterna inte själva följer lagar och bestämmelser skapas en oförutsägbarhet – och oförutsägbarhet är själva definitionen av kaos. Det blir godtycke och kaos istället för ordning och reda.

  I slutändan blir det de som utför själva arbetet som får ta smällarna av en bristande ledning. Poliser i fält, vårdpersonal och lärare är exempel på sådana som får lappa ihop verksamheten så gott det går.

  En sådan bristfällig ledning skulle aldrig fungera i näringslivet. Ett företag som styrs av kaos kan inte överleva. Det går inte att låta bli att leverera eller leverera fel produkter, åtminstone inte under någon längre tid. I näringslivet är fungerande processer en nödvändighet. Den offentliga verksamheten fungerar annorlunda – där tycks inkompetenta ledningar kunna slingra sig hur länge som helst.

  Vård och omsorg är ett annat exempel på dysfunktionella verksamheter. Även här står samhället handfallet när verksamheterna åsidosätter lagar och bestämmelser år efter år. Det är också något som medierna borde gräva mer i. Vi medborgare har en stark ställning i svensk lagstiftning men det spelar ingen roll när landsting och kommuner systematiskt och cyniskt struntar i lagarna. Konsekvensen blir att människor lider och dör för att de ansvariga inte följer regelverket.

 2. Jag tycker att det ska vara högt i tal och praktiskt taget allt kan sägas. Men det gäller att välja rätt tonläge, kör man på som en bulldozer eller Trump då funkar det inte. Och vikarierande ledarskribenten med dagens ledare ”Småbarnsföräldrar är välfärdsstatens adel”, har hon käkar taggtråd till frukost? Jag minns småbarns- och lågstadietiden som ett ständigt knåpande med allsköns betalda och obetalda ledigheter och är nu, med utflugna barn, inte ett dugg avundsjuk på dagens barnföräldrar och deras ledigheter!

  1. Att säga att Trumps tonläge inte fungerar är nog inte helt korrekt. Nu leder han tydligen över Clinton enligt en ny opinionsundersökning gjord av CNN:
   http://www.dn.se/nyheter/usa-valet/ny-opinionsundersokning-trump-leder-over-clinton/

   Folk tycks vara märkligt lättledda och fokusera på banaliteter och yta istället för på fakta och substans. Se bara på senaste exemplet med flyktingfrågan i Sverige. Det piskades upp en slags hatstämning mot alla som var kritiska. Det som är politiskt korrekt varierar över tid. Jag tycker att det är obehagligt att så många är så lättledda. Denna ledare i VLT igår är bra:
   Ledare: Kan man be svenska folket om ursäkt?
   http://vlt.se/asikt/ledare/1.4096750-ledare-kan-man-be-svenska-folket-om-ursakt-

   Citat: ”Det är viktigt att ha i åtanke hur de senaste årens migrationspolitik kommer att få djupgående konsekvenser under lång tid framöver. Frågan om hur vi hamnade här får inte glömmas bort.”

   Om etablissemanget brytt sig mer om fakta och substans hade vi aldrig hamnat här. Att tänka kritiskt och ifrågasätta helt enkelt. Då är det innehållet som är det intressanta – inte tonläget.

 3. Vilket kap ni fått med Sakine Madon. Tom jag kan tro på er nu.Men för Köping, kommer hennes krönikor att publicers också i BBL/AT.

 4. Fantastiskt kul att även du Nordström nu tycker att alternativ media är precis vad som behövs. Du har ju trots allt ägnat åratal åt att bekämpa just detsamma. Grattis till uppvaknandet såhär 5-6 år efter oss andra !

  1. @Ove P: Jag har aldrig haft något emot nyetableringar av medier. Desto fler röster som kommer fram desto bättre är det för demokratin. Det är emellertid stor skillnad på seriösa medier och konspiratoriska hatsajter som till exempel Avpixlat och Fria Tider. Det hoppas jag att du håller med om.
   Konspiratoriska hatsajter som inte tar ansvar för sina publiceringar är jag fortsatt lika kritisk emot.

   1. @Daniel Nordström: Jag kan inte uttala mig om Fria Tider men jag har någon gång per månad besökt Avpixlat sedan sommaren 2015 för att hålla mig uppdaterad. Jag tycker att det redaktionella materialet på Avpixlat överlag är nyanserat och bra. Visst är sajten nischad men jag förstår inte vad som skulle göra den till en ”konspiratorisk hatsajt som inte tar ansvar för sina publiceringar”. Såvitt jag förstår har Avpixlat utgivningsbevis och ansvarig utgivare sedan maj 2014.

    1. @POLU: Att det redaktionella materialet i Avpixlat är nyanserat håller jag definitivt inte med om. Det tror jag att du håller med mig om ifall du skärskådar det som finns på sajten.
     Det stämmer att Avpixlat har en ansvarig utgivare, men varken denne eller Avpixlat som redaktion är anslutna till det pressetiska systemet, vilket innebär att Avpixlats texter till exempel inte kan anmälas till Pressombudsmannen.
     Avpixlat har en utgivare som inte tar ansvar, vilket inte minst är tydligt när man ser kommentarsfälten. Dessa modereras, enligt utgivaren Mats Dagerlind, men mycket som ligger där skulle aldrig publiceras av ett seriöst media med tanke på dess innehåll, som i regel är just hatiskt.
     Dessutom är Avpixlats nyheter hårt vinklade. Nyheterna är inte skrivna opartiskt utan med en tydligt politiskt vinkel där främlingsfientligheten är ständigt närvarande.

     1. ”ett seriöst media” – måste det inte antingen vara ”seriösa media” eller ”ett seriöst medium”? Min skoltid på ett humanistiskt läroverk gör sig påmind här…

     2. @Daniel Nordström: Tack för ett tydligt svar. Som lekman kan man inte känna till alla detaljer. Om det inte går att anmäla Avpixlats texter till Pressombudsmannen är det en inskränkning som inte känns bra. Jag kan dock för lite om detta regelverk för att kunna kommentera det ytterligare.

      Ja, Avpixlat är nischad, eller vinklad om man så vill, men det är också de politiskt korrekta medierna. Jag håller med om att kommentarerna ibland är i grövsta laget – men som läsare bör man kunna filtrera och bedöma detta. Hoppas jag i varje fall.

      Problemet är att det saknas en saklig och opartisk nyhetsrapportering. Om det hade funnits hade sajter som Avpixlat inte behövts. Åsiktskorridoren har visserligen blivit bredare efter regeringens kovändning i höstas men det är långt ifrån bra.

      När man betraktar de senaste årens migrationspolitik ur ett nationalekonomiskt perspektiv ser man vilken omöjlig situation det är. Hur ska Sverige kunna bibehålla välfärden framöver? Det är en omöjlig ekvation. Är det då konstigt att folk blir upprörda?

      Här har medierna en mycket viktig uppgift att visa en sann och opartisk bild framöver. Förhoppningsvis är det ännu inte försent att överbygga de motsättningar som finns. Men det kan också vara försent – det får framtiden utvisa. Förr eller senare vinner verkligheten – att visa en osann bild är bara att skjuta problemen framför sig.

   2. Då var vi där igen med din hatiska syn på alternativ media som inte omfamnar dina vänsteråsikter. Aftonbladet/LOs sajt Politism är vad jag vet inte ansluten till de pressetiska reglerna. Denna sajt vill du alltså fördöma ? Högersajten Nyheter Idag är ansluten. Denna sajt är med andra ord godkänd av Nordström trots sina ”konspiratoriska” artiklar. Jag citerar din egen tidning VLT: ”Det är viktigt att ha i åtanke hur de senaste årens migrationspolitik kommer att få djupgående konsekvenser under lång tid framöver. Frågan om hur vi hamnade här får inte glömmas bort.” I denna fråga kommer PK-media att granskas hårt. De ”konspiratoriska hatsajterna” går däremot fria.

 5. @Thorsten Schütte: Du har helt rätt. Jag tackar för svenskalektionen, skäms en aning och ska ha detta i åtanke. Tack för att du påpekade min slarviga svenska.

 6. sjävsanering kallas det, folk har inget förtroende för ett flertal dom stora i media i Sverige, tyvärr kommer medias uppvaknande flera år för sent, mittmedias undergång närmar sig, och man har vilselett undanhållit ljugit sina kunder rakt upp i ansiktet, ledningen har styrt jornalister, sparkat dom som inte gått i kopplet och sakliga som fört fram kritik har kallas rasister, alltså man har inget i mediavärlden göra,
  VLT som är lokaltidning i Västmanland, läser lite polisrapporter det är allt, vad är den lokala granskningen ? Vad är rapporteringarna om tävlingar på gräsrotsnivå, OS och VM läser folk i kvällstidningar, vad är granskningen om lokala politiska beslut, det är snart så den sosse styrda Radio P4 Västmanlad inte kan leverera nyheter då man inte har nån tidning att läsa innantill i från.
  Kommentarsfälten på hemsidan stängdes för risken att vissa sanningar kunde komma upp i dagen var för stor, folk som läste detta kan själva sortera bort i lägg från dårfinkar,
  VLT nät tidning, när jag själv skulle starta abonnemang, skull det krånglas och det skull skickas faktura och ringas, när jag kan starta abonnemang på både NewYork Times’ och Expressen på två minuter, betala med kort och allt var klart men VLT får folk att tröttna innan man börjat, naturligt vis för man tror man kunde få folk att välja svindyra papperstidningen. åter igen försök att styra folk. Och då räkans inte miljön trotts man går i miljöpartiets ledband,
  Självsaneringen och gnäll i när ni är utan jobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *