Så kan lokala medier arbeta ihop

sommarstugemordet ArbogaOnsdag 17 augusti klockan 16.55
Mordet i en sommarstuga utanför Arboga har fler ingredienser än den mörkaste kriminalroman.
VLT har under de senaste dagarna arbetat fram nyheter ur flera olika vinklar kring händelserna.
Detsamma gäller Eskilstuna-Kuriren och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.
Allt är resultatet av ett fruktbart samarbete mellan tidningarna.
För omkring två veckor sedan hittades en man död och hans hustru svårt skadad i en sommarstuga utanför Arboga.
Turerna i mordutredningen har varit många under den senaste tiden.
Nyhetsarbetet kring mordfallet har intensifierats de senaste dagarna efter att en 41-årig kvinna – dotter till den mördade mannen och den skadade kvinnan – och hennes 18-årige pojkvän gripits och anhållits som misstänkta för mordet.
Kvinnan och hennes föräldrar kommer från Eskilstuna.
Brottet inträffade utanför Arboga.
Det innebär att fallet har stort allmänintresse inte minst i Eskilstuna, i Västmanland och i Arboga.
Det innebär också att reportrar på Eskilstuna-Kuriren, på VLT och på Bbl/AT sitter inne med stora – och olika – kunskaper om fallet och med respektive källor.

I måndags kväll ringde Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren, till mig.
Hon konstaterade att EK har många uppgifter i fallet och att VLT har andra.
Hon föreslog därför ett samarbete.
En mycket god idé som jag snabbt tackade ja till.
Samarbetet innebär att reportrar på Eskilstuna-Kuriren, VLT och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har samarbetat de senaste dagarna.
Det digra nyhetsmaterial som kommer fram publiceras i respektive tidningar och på ekuriren.se, vlt.se och bblat.se.
Det enda som skiljer i publiceringarna är detaljer, där Eva Burman fattar sina utgivarbeslut för Eskilstuna-Kuriren och jag mina för VLT och Bbl/AT, och utifrån hur respektive redaktion prioriterar i den journalistik som arbetas fram.

Helt plötsligt har tre lokaltidningsredaktioner, som inte har lika stora resurser som rikstidningarna, på kort tid skapat en gemensam grupp som ägnar sin tid till denna märkliga, komplicerade och skrämmande mordhistoria.
Samarbetet ger också resultat, vilket alla som följer vlt.se, ekuriren.se och bblat.se kunnat notera de senaste dagarna.
Och mer kommer.
I den här invecklade historien, med många bottnar, finns mycket mer att berätta.
Genom samarbetet har vi skapat resurser att gräva på djupet.

Publicerat av

8 reaktioner till “Så kan lokala medier arbeta ihop”

  1. Ser fram emot när Leif G W tar sig an det här fallet i nästa säsong av ”Veckans brott”. En högtidsstund framför TV!

 1. Arbeta ihop kan ju behövas efter läst DN:s artikel om Mittmedias framtidsplaner. Att utveckla lögnen till en konst har sitt pris.

 2. Att lokala medier arbetar ihop är bra och kan skapa ett mervärde för läsarna. Men frågan är om det är denna typ av reportage som vi vill ha? Jag känner mig tveksam. Oavsett hur det går så är det en familjetragedi. Varför lägga så mycket resurser på detta när det finns så mycket annat att skriva om?

  Eskilstuna-Kuriren har föreslagit samarbetet och har också hängt ut den 41-åriga kvinnan tidigare. Samtidigt har chefredaktör Eva Burman skrivit denna krönika:
  ”Lämmeltåget är på väg mot stupet…”
  http://ekuriren.se/nyheter/kronikor/1.4282671-lammeltaget-ar-pa-vag-mot-stupet-

  I sin krönika går Eva Burman till angrepp mot människor som ifrågasätter medier och politiker. Hon kallar det ett ”utanförskap” som finns ”bland de breda lagren av människor” som är kritiska till etablissemanget, citat:
  ”Det utanförskap jag vill prata om finns bland de breda lagren av människor som inte längre vill tro på det media rapporterar, det vetenskapen upptäcker eller politiker säger. I alla fall om det som sägs inte landar väl i förhållande till den egna uppfattningen.”

  Eva Burman skriver att dessa människor är ”redskap i ett propagandakrig” där ”propagandaministern” är nazist. Chefredaktörens attityd gör mig mycket bekymrad. Jag upplever krönikan som ett hån mot att alla de människor som är bekymrade över ett alltmer dysfunktionelle samhälle.

  Genom att fokusera på ”Sommarstugemordet” och liknande med stora rubriker och massor av artiklar prioriterar tidningarna bort andra områden.

  Varför inte lägga resurserna på att gräva i de stora samhällsproblemen som vi har? Folk ser ju att verkligheten inte stämmer med den bild som medier och politiker ger. Att avfärda detta som Eva Burman gör tyder närmast på ett förakt för läsarna.

  Jag är djupt oroad över utvecklingen av välfärden i Sverige. Vård och omsorg, skola, rättsvårdande myndigheter och så vidare har stora problem. Politiker, myndigheter och medier ger ofta en förljugen och tillrättalagd bild av verkligheten. Detta ser naturligtvis människor i Sverige. Människors verklighet stämmer inte med den politiskt korrekta bild som etablissemanget ger. Det finns sedan länge ett slags Orwellskt nyspråk i Sverige. Detta skapar en rättmätig vrede hos människor. Det är INTE rasism eller nazism – det är realism!

  1. Citat:

   ”Det är INTE rasism eller nazism – det är realism!”

   +1 på den

   Tyvärr saknar då en hel del verklighetsförankring och verkar sitta i en helt
   egen liten bubbla där de tror gott om allt och alla.
   Radiostyrda zombies som har totalt fördunklad syn på det mesta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *