Moderaterna blottar en djup okunskap

ingvar-naslundFredag 23 september klockan 12.55
Äsch. Alla inom Public Service är ju ändå vänster.
Äsch. Alla tidningar har minsann ägare som har politiska värderingar.
Då finns bara en sak att göra. Vi startar en nyhetssajt och döljer vilken agenda som står bakom den. Vi gör ju bara som alla andra. Hur svårt kan det vara?
Ungefär så verkar Moderaterna i Västerbotten tänka.
De blottar en pinsam okunskap.
SVT Västerbotten berättade i går om Moderaterna i Västerbottens nya ”nyhetssajt”, Nyheter i Västerbotten.
Västerbottens-Kurirens chefredaktör Ingvar Näslund intervjuades, liksom SVT Västerbottens ansvarige utgivare Anders Bäckström och medieprofessorn Jesper Strömbäck. Alla tre sade  kloka saker och jag håller definitivt med alla tre.
Edward Riedl, däremot. Moderaten som är ansvarig utgivare för Nyheter i Västerbotten, är kränkt.
Moderaterna får ju aldrig komma fram med sitt budskap, snyftar han.

Jag har jobbat i Umeå under många år.
Jag har under alla år haft stor respekt för riksdagsledamoten Edward Riedl, gruppledaren och kommunalrådet Anders Ågren och Moderaterna i Umeås arbete.
Men nu.
Nu är de ute och cyklar.
Ordentligt.
Det Moderaterna i Västerbotten gör är nämligen riktigt fult.

Moderaterna gör helt enkelt en Sverigedemokraterna light.
Att Sverigedemokraterna stödjer den konspiratoriska hatsajten Avpixlat är allmänt känt och det är uppenbart att Moderaterna i Västerbotten sneglat på Sverigedemokraterna, som via diverse sajter på ett otäckt sätt lyckats styra människors tänkande – utan att berätta att de har aktiva roller bakom det som ska framstå som ”den avpixlade sanningen.”
Sverigedemokraterna har ju till och med en egen anställd, ”Egor Putilov”, som under journalistisk täckmantel försöker styra opinionen genom desinformation, något som Aftonbladet avslöjade.

Moderaterna i Västerbotten har uppenbarligen gått på den myt som Sverigedemokraterna sprider, nämligen att alla journalister är politiskt färgade och drivs av en politisk agenda.
Ja. Faktum är att de flesta inom Public Service röstar på rödgröna partier.
Ja. Faktum är att många tidningar har ägare som har en politisk ståndpunkt som grund och vill främja opinion som ska gynna det egna partiet. VLT, Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning och koncernen Mittmedia AB har till exempel ägare som vill främja den liberala opinionsbildningen. Mittmedia äger emellertid även tidningar med socialdemokratisk och centerpartistisk ledarsida.
Men vad innebär det i praktiken?
Svaret är att det inte innebär någonting för journalistiken på dessa tidningar.
Våra ägare lägger sig förstås inte i journalistiken.
Även om ägarna är med och utser vilka som blir politiska redaktörer styre de inte heller dessa. Det är för övrigt inte ovanligt att politiska redaktörer på olika tidningar går emot sitt eget parti och i många fall upprör ägarna. Det är precis som det ska vara när det handlar om obunden journalistik och opinionsbildning. De tidningar jag är ansvarig utgivare för är obunden liberal på ledarsidan.

Journalisterna på kommersiella medier och inom Public Service har inga partipolitiska agendor. Om vi hade det skulle det strida mot allt som vi står för, nämligen den fria och obundna journalistiken.
Journalisterna på de etablerade medierna i landet är proffs. Oavsett om de röstar på Moderaterna, Socialdemokraterna eller vilket parti som helst har de förmågan att ändå betrakta olika samhällsskeenden objektivt.
Edward Riedl verkar glömma bort att han själv långt ifrån är proffs i dessa frågor, även om hans namn står som ansvarig utgivare på Nyheter i Västerbotten. Det är faktiskt skrämmande att han så ogenerat blottar sin djupa okunskap kring hur medier fungerar.

Det står naturligtvis Moderaterna i Västerbotten helt fritt att starta en sajt. För väljarna och demokratin är det till och med alldeles utmärkt att de gör det.
Det är aningen fånigt, men knappast upprörande, om de väljer att utforma den som en nyhetssajt.
Det som är fult i det här fallet är att de döljer vilka som står bakom denna sajt,  som är utformad som en nyhetssajt.
Längst ner finns en ruta att Edward Riedl är ansvarig utgivare.
Texterna som ska fungera som nyhetsflöde är inte signerade.
Det enda som är signerat är opinionstexterna där kommunelrådet Anders Ågren, inte oväntat, skriver pompösa ord om att det behövs mer borgerlig politik i Umeå.

Antingen gör Moderaterna detta för att medvetet lura människor.
Eller så handlar det enbart om djup okunskap.
För det är som VK:s chefredaktör Ingvar Näslund säger till SVT Västerbotten:
”Det är en avgrund mellan seriösa medier och partitidningar.”

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Moderaterna blottar en djup okunskap”

  1. Daniel

    Menar du, på fullt allvar, att invandringen betraktats objektivt? Har dess påverkan på samhället under de senaste 15-20 åren redovisats på ett ärligt sätt?Jag tror att VÄLDIGT MÅNGA inte håller med dig.

  2. Jag drar alltid öronen åt mig när personer med makt, välstånd och inflytande drar på sig en offerkofta. Så även i det här fallet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *