Vi kommer att börja ta betalt även digitalt

p4-vastmanland-paid-content-daniel-nordstromTisdag 11 oktober klockan 19.35
Ännu är journalistiken på VLT, Sala Allehanda, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning och Fagersta-Posten gratis och öppen för alla.
Under senhösten kommer vi att göra en förändring och börja ta betalt för delar av det digitala innehållet.
Tiden är helt enkelt mogen.
Ett av höstens stora projekt på redaktionerna i Västmanland går under namnet ”Paid Content 3.0”. Projektet handlar om att vi kommer att börja ta betalt för delar av vårt digitala innehåll.
De tidningar som varit med i Mittmedia – koncernen som består av totalt 28 tidningstitlar från Örnsköldsvik i norr till Nynäsham i södder – under längre tid än titlarna i Västmanland har redan sedan tidigare haft delar av sitt innehåll bakom plustjänster, det vill säga betalt innehåll.
Under senhösten kommer även titlarna i Västmanland att börja ta betalt för digitalt innehåll, vilket jag berättade om i P4 Västmanland i dag. Tidningen Journalisten följde upp det hela med en så kallad rewrite från P4 Västmanland.

Detta projekt löper väl med den stora redaktionella omorganisation vi just nu är inne i Västmanland, där tidningstitlarna kommer att arbeta ihop på ett nytt sätt.
Jag kommer att berätta om detta mer nästa vecka när vi förutom att sätta en ny organisation även förnyar papperstidningen och kommer ut med nya sajter och appar som kommer att ge vår publik en bättre användarupplevelse.
Inte minst kommer de nya apparna att få smarta uppdateringar, på så sätt att användarna på ett betydligt bättre sätt själv kommer att kunna ställa in vilka geografiska områden och ämnesval som användaren är mest intresserad av.
På så sätt kan redaktionen skicka ut mer relevanta och mer individuella nyhetsnotiser, så kallade pushar, till våra användare. Beroende på de inställningar användaren gör kan den själv bestämma vilken typ av nyhetsnotiser den vill ha, även om vi även i fortsättningen kommer att skicka ut breaking news-pushar som berör alla till de användare som så önskar.

I den nya redaktionella organisationen i Västmanland gör vi en tydligare uppdelning kring det vi kallar ”outtake” och ”intake”. Den nya organisationen innebär att vi bygger en ny central nyhetsdesk i Västerås som jobbar för alla sajter och appar på tidningstitlarna i Västmanland. Det ska säkra att vi blir ännu snabbare på nyheter på alla orter. Vi bygger också en printorganisation i Västmanland som planerar samtliga tidningstitlar i Västmanland. Det ska göra papperstitlarna mer intressanta.

Detta innebär i sin tur att våra reportrar på respektive orter inte behöver tänka på varken utlägg på sajterna eller på hur tidningarna ska planeras. De kan istället ägna mer kraft åt historieberättande och journalistik som går mer på djupet. Det ska göra oss mer agendasättande och mer intressanta för såväl den digitala publiken som för tidningsläsarna.

Det är också här som steg två i vår nya organisation, nämligen Paid Content 3.0, faller väl in i det nya arbetssättet. Under hösten kommer vi att börja ta betalt för delar av innehållet på sajten. Det finns ett preliminärt datum satt för detta, men jag avvaktar med att berätta om exakt när.
I grunden är tanken att de snabba händelsenyheterna, som nyhetsdesken gör fortsatt kommer att ligga öppet, liksom de flesta av tv-inslagen. Den mer fördjupade journalistiken som reportergrupperna gör kommer att ligga bakom plustjänster.

De befintliga tidningsprenumeranterna kommer att ha fri tillgång till även det digitala material som ligger bakom plustjänster, precis som de har tillgång till e-tidningen, vilket är en kopia av tidningen i pdf-format.
Vi kommer att informera närmare om plustjänsterna längre fram, så väl i redaktionella texter som i annonser.
Precis som jag säger till P4 Västmanland beräknar jag att 40-60 procent av vår journalistik framöver kommer att ligga bakom plustjänster när vi lanserar detta senare i höst.

Varför börjar vi då ta betalt även för den digitala journalistiken först nu?
Borde vi inte ha gjort det tidigare?
Det är berättigade frågeställningar där mitt svar är att vi gör det just nu för att bedömningen är att tiden helt enkelt är mogen för att börja ta betalt digitalt för journalistiskt innehåll.
Dels har vi noterat att betalningsviljan hos kunder, även när det gäller journalistik, har ökat på senare tid. Det finns också numera många väl fungerande digitala betaltjänster till exempel när det gäller musik och film.
Vi har också studerat andra koncerner, inte minst norska Amedia, som har 65 tidningstitlar, och ett lyckat koncept när det gäller betallösningar på nätet.

Jag tror också inte minst att de befintliga tidningsprenumeranterna kommer att känna att de får mer valuta för sina pengar när de även får tillgång till de artiklar som ligger bakom plustjänster. Det tidningsprenumeranterna betalar för blir inte längre fritt för alla.
P4 Västmanland ställde i dag frågan till mig om jag ser några risker med att börja ta betalt för även digital journalistik.
Mitt svar på det är nej.
Att öka antalet digitala läsare och antalet digitala sidvisningar är fortsatt ett viktigt mål, men det är inte det absolut viktigaste.
Det viktiga är att vi har återkommande läsare och där har vi i undersökningar inte minst sett att VLT:s digitala läsare ofta genererar fler sidvisningar, det vill säga de läser fler artiklar, än läsare på många andra tidningssajter runt om i landet.

Nästa vecka återkommer jag med mer information när det gäller vår nya organisation, vår nya tidning, vår nya sajt och våra nya appar.
Senare i höst återkommer jag med information om vår nya plustjänster på våra sajter.
Jag ser fram emot den fortsatta hösten som kommer att innehålla många intressanta nyheter – på alla sätt.

Publicerat av

43 reaktioner till “Vi kommer att börja ta betalt även digitalt”

 1. Jag prenumererar på Gotlands Allehanda nu, och har digitalt inlogg dit. När jag kollar på ”Mina tjänster” där så finns tjänsten ”webb-fri” på flertalet tidningar. Kommer VLT ingå där? Dvs. använder ni samma platform, så att jag kan koppla ihop flera prenumerationer på samma inlogg?

  1. @Sophia Björklund: Tyvärr kommer inte din prenumeration på Gotlands Allehanda innebära att du har tillgång till vlt.se. Om du däremot är digital prenumerant på någon av Mittmedias tidningar har du även tillgång till det digitala materialet på alla Mittmedias tidningar. Mittmedia består av 28 tidningstitlar med tillhörande sajter från Örnsköldsvik i norr till Nynäshamn i söder. Är du till exempel digital prenumerant på vlt.se kan du även läsa den journalistik som ligger bakom plus på bblat.se, st.nu, dt.se och så vidare.

  1. @Nicklas Gustafsson: Jag råder dig snarare att installera vår nya app som lanseras nästa vecka. Den är betydligt mer användarvänlig än vår nuvarande. Testa den och återkom därefter med dina synpunkter.

 2. Att ta betalt för något som inte ens har ett värde ur nyhetssynpunkt är väl magstarkt. En lokaltidning som Sala Allehanda har sedan många år ingen undersökande journalistik, ingen bevakande journalistik värd namnet. Det märks bland annat på de få och oftast ”tunna” artiklar som skrivs. Vi har också kunnat konstatera att de journalister som är verksamma har en låg kvalitet när det gäller att skriva, både ur innehållssynpunkt, grammatiskt och gällande stavning. Det är ju ingen slump att det finns en ”länk” för att läsaren ska kunna korrigera text och faktafel.
  För ett antal år sedan gjordes en serie reportage av Sveriges radio där det visades att bland annat Sala Allehanda förändrade sin verksamhet för att få lönsamhet med att minska antalet journalister samt att de kvarvarande skulle göra andra arbetsuppgifter, exempelvis redigera, fotografera, vilket naturligtvis får konsekvenser. Den dåvarande chefsredaktören kunde bara tillstyrka att det var det som hade skett med konsekvenser av att tidningen byggdes upp av ”tunna artiklar” eller där läsarna uppmuntrades att skicka in inlägg som blev utfyllnaden istället för genomarbetade artiklar. Det är skälet till varför vi avslutade vår prenumeration för flera år sedan. Det är också ett av de skäl för att lokaltidningar får allt svårare att existera. Om en lokaltidning hade ett innehåll som skapats på ett genomarbetat sätt, som skiljer sig från gratistidningar eller reklamblad skulle det vara värt att prenumerera, både som digitalprodukt eller som pappersprodukt.

  1. @Lasse Nilsson: Vi har uppenbarligen olika syn på Sala Allehanda. På SA har vi enormt skarpa reportrar. Ett stort syfte med vår nya redaktionella organisation är, som jag skriver, att reportrarna ska få möjlighet att gå mer på djupet i olika frågor. Jag tycker redan nu att redaktionen i Sala är mycket duktig, men tror och hoppas ändå att du kommer att märka skillnad när vi är igång med vår nya organisation.

 3. Vi är många runt 75 och uppåt som läser detta.
  Här finns en myckenhet av ”främmande ord” med engelsk bakgrund
  Hur skulle det vara om Ni/Du använde svenska i stället ?
  VLT är ju förvisso en svensk tidning

  1. @Gunnar Johansson: Jag förstår vad du menar. Ja. Vi ska använda svenska. Jag är medveten om att jag använde några engelska uttryck, det var också därför jag förklarade innebörden av dessa i min text. Jag tar dina ord till mig och ska tänka på detta fortsättningsvis.

 4. Fagerstaposten i dödsryckningar med andra ord. Det enda som ger några pengar är ju antalet sidvisningar med reklam idag.

  1. @Anders vid: Nej, så ser jag det inte. Antalet sidvisningar för annonser är viktiga, det är vi eniga om. Det går dock att kombinera även med att ta betalt för det digitala innehållet. De befintliga tidningsprenumeranterna kommer att ha tillgång till det digitala innehållet som ligger bakom plus.

 5. Herregud vilket storhetsvansinne. Prova detta, visst. Jag tror inte på konceptet. Presstöd, och får gå ut fritt en gång i veckan räcker inte intäcktsmässigt tydligen. Ni får nog vänta på mer i presstöd. Annars dör ni.

  1. @Erik Rydberg: Jag noterar att du inte tror på konceptet. Det gör jag.
   Du har fel när det gäller presstödet. Ingen av de tidningar jag är ansvarig för, VLT, Sala Allehanda, Fagersta-Posten eller Bbl/AT, uppbär presstöd.

  1. @Axel: Vår app har tyvärr inte fungerat helt tillfredsställande de senaste tiden. I början av nästa vecka kommer vår nya och uppdaterade app som kommer att vara betydligt mer användarvänlig. Jag hoppas och tror att du kommer att uppskatta den mer än vår nuvarande app.

 6. Tror inte tiden är mogen!
  Jag slutade i princip läsa VLT när möjligheten till att kommentera artiklar försvann, tyckte innehållet i många artiklar fick stå oemotsagt och åsikter och synpunkter från läsare gjorde artiklarna värda att läsa!
  Om ni nu börjar ta betalt så känner jag att nu är det definitivt slutet för VLT för min del och snart för VLT som tidning!

  1. @Rolle: Ok. Om du känner så är det så. Du är alltid välkommen tillbaka när du så önskar. När det gäller artikelkommentarerna är det riktigt att jag har valt att stänga dessa. När jag gjorde det motiverade jag beslutet så här:
   http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2016/04/11/vi-stanger-mojligheten-att-kommentera-artiklar/
   Liknande beslut innebär alltid att vissa gillar det, men många uppskattar det också.
   Många läsare har hört av sig och är glada och tacksamma över beslutet att stänga kommentarsfälten. På denna blogg kommer det fortsatt att finnas möjlighet att kommentera.

   1. Att kunna kommentera på bloggarna förhåller sig till att som tidigare kunna kommentera artiklar och opinion som en dressin till ett fullastad malmtåg…

    1. @Thorsten Schütte. Den kommentaren var kul. Pluspoäng där. Jag menar inte att kommentarer på denna blogg ersätter kommentarer på vlt.se. Det enda jag menar är att det finns fortsatt möjlighet att kommentera här och att vi även i övrigt uppskattar läsardialog, synpunkter, beröm och kritik.

     1. Ja, järnvägen levererar en tacksam uppsättning metaforer. Och ordstäv som fått en ny laddning: ”det går som tåget”. Lika tveksamt numera som ”som ett brev på posten”…

   2. Det har varit mycket diskussioner kring möjligheten för läsarna att engagera sig i innehållet, då framförallt genom läsarkommentarer.

    Det vore väldigt intressant om du kan svara på följande inlägg angående möjligheten att kommentera på artiklar och dess påverkan på besöksstatistiken / sidvisningar på VLT:

    http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2016/10/10/robotar-frigor-journalistiska-resurser/#comment-3631

    Vore det inte lämpligt att i samband med lansering av en betalversion av VLT (och övriga tidigningar i Mittmedia) då samtidigt återinföra möjligheterna att kommentera artiklar?

    För att undvika de problem man ansåg sig ha när kommentarerna stängdes ner kan man genomföra det med exempelvis följande förbehåll:

    1. Tillåt enbart inloggade, betalande, medlemmar att kommentera artiklar
    Då har man en ”riktig” person bakom signaturen. På samma sätt som vid insändare. Den som skriver kommentaren vet att VLT vet vem som står bakom en kommentar och kommer att hålla uttrycka sig på ett bättre sätt.
    Nivån på kommentarerna kommer att höjas.
    Det är enkelt att blockera en persons möjlighet att kommentera vid upprepade överträdelser mot kommentarsregler, etc.

    2. Efterhandsmoderera bara anmälda kommentarer
    Det innebär att det blir minimal arbetsbelastning på den som ska moderera kommentarerna. Dessutom flyttas ansvaret för kommentaren över på den som har skrivit den.

    3. Möjliggör att visa eller gömma artikelkommentarer.
    Det var ett antal som beklagade sig över att läsa ”jobbiga” kommentarer. Då kan de som inte vill läsa kommentarer enkelt stänga av dem.
    (Antingen enbart för inloggade medlemmar eller via cookies för alla)
    Alternativet är att gömma kommentarer bakom ytterligare ett klick ”Visa kommentarer” för att även få extra sidvisningar.

    Ovanstående borde vara väldigt enkelt att implementera, ta lite resurser i anspråk för hantering, och ge större intäkter genom dels fler sidvisningar för ”gratis” användarna som kan läsa kommentarer, dels fler betalande användare för mervärdet som det ger.

    Engagerade läsare = återkommande läsare

    Själv ser jag helst att man återgår till den tidigare hanteringen med öppna kommentarer, men då jag inte tror att det kommer ske med nuvarande ledning är ovanstående ett alternativ.

    1. @Kalle Larsson: Jag har testat de flesta varianter av kommentarsfält under mina år i yrket. Vi kommer inte att åter införa möjligheten att kommentera på våra sajter.
     Här är mina svar på dina frågor.
     1 Detta har jag testat på andra arbetsplatser. Det jag har sett är tyvärr inte att nivån på kommentarerna höjts, även om man skulle tro det.
     2 Jag har även testat efterhandsmodererade kommentarer. Precis som du skriver flyttas ansvaret över på dem som skrivit kommentarerna i det fallet, men det är ändå inte något alternativ. Även om det juridiska ansvaret ligger på personen som postar kommentaren anser jag att vi bör ta ett ansvar för vad som publiceras och inte. Att ha efterhandsmodererade kommentarer är, enligt mig, det sämsta alternativet.
     3 Inget alternativ. Vi har för övrigt redan engagerade läsare. Det engagemanget hos läsarna har inte gått ner sedan vi stängde kommentarsfälten.

   3. @Daniel Nordström

    Jag fick en känsla av att det som många uttryckte i sina åsikter men även ren information gjorde att ni tappade kontrollen av vad ni ville att era läsare skulle få veta av era artiklar både i VLT och Bblat och som inte fick stå oemotsagda!
    Jag har förstått att du är precis som många redaktörer fruktansvärt PK och även en i princip missbrukare av de ”press etiska reglerna” som inte i första hand är skrivna för att skydda de personer ni skriver om utan att slippa att ta publicistiska beslut om när det gäller framför allt artiklar som handla om problem/kriminalitet som är invandrarrelaterad!
    Givetvis är det lättare att kunna skriva vad som helst helt oemotsagd!

    Det skulle vara intressant att se hur många besök ni tappade på denna PK åtgärd att slopa kommentatorsfunktionen!
    Att ni nu ska ta betalt för artiklarna ser jag som en början till döden för t.ex VLT & Bblat! När ni inte kan finansiera den webbaserade fria delen med annonser så säger det en del!
    Det är lite som att tro att bara ni får betalt av alla de besökarna så kommer det att gå bra, men för att jag och många andra med mig ska betala så krävs det att man får något vettigt tillbaka!
    Jag tror att det här kommer att gå dåligt för er och jag tror att det redan syns i statistiken för hur många besök ni hade före och efter ditt beslut att ta bort kommentatorsfunktionen!

    1. @Rolle: Jag har en länk till statistik (KIA-index) i min kommentar här:
     http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2016/10/10/robotar-frigor-journalistiska-resurser/#comment-3631

     När artikelkommentarerna stängdes av i mitten av april (vecka 15) hade vlt.se omkring 90 000 unika besökare per vecka enligt KIA-index (plats 91 i listan). I mätningen i slutet av september (vecka 39) är det 65 774 unika besökare (plats 114 i listan). Vecka 14 var det 790 342 sidvisningar, vecka 39 var det bara 558 353.

     Antalet besökare och antalet sidvisningar hade i slutet av september minskat med cirka 30 procent sedan artikelkommentarerna stängdes av i mitten av april.

     Även om siffrorna går lite upp och ner vecka för vecka så är minskningen mycket tydlig. Det är en tydlig signal att läsarnas intresse för vlt.se har minskat efter att kommentarerna togs bort.

     1. @P-O Lundh: Faktum är att vi inte minskat mycket på grund av de avstängda artikelkommentarerna. Där trodde jag att vi skulle tappa mer. När det gäller antalet sidvisningar brukar det finnas normala variationer där, inte minst på grund av hur nyhetsläget har sett ut den senaste tiden. Antalet sidvisningar är viktiga, men det är också viktigt att mäta lojaliteten hos läsarna. Där kan vi notera att våra läsare genererar fler sidvisningar per person än hur det är på många andra nyhetssajter. Det ser jag som ett tecken på att vi har lojala läsare. När vi tog bort artikelkommentarerna anade vi att sidvisningarna skulle sjunka en aning. Det är det definitivt värt. Som jag sagt tidigare är det viktigt att ta ansvar för publiceringarna. Det gör vi, även när det gäller artikelkommentarer.

     2. @Daniel Nordström: Jag noterar att du inte tycker att en minskning av sidvisningarna med bortåt 30 procent är mycket. Men allt är ju relativt.

      Sidvisningar per person (besök) som du tar upp går också att utläsa i KIA-index. Här har vlt.se minskat med cirka 10 procent sedan kommentarerna stängdes av. Nu ligger vlt.se ganska stabilt på 3,0 sidvisningar per besök.

      Det finns tidningar som är både bättre och sämre när det gäller sidvisningar per besök men vlt.se ligger i den undre delen för lokal dagspress. Det finns flera tidningar som har över fyra sidvisningar per besök.

      Sammantaget vill jag nog säga att vlt.se borde vara väsentligt större med tanke på det geografiska området och att Västerås är Sveriges femte största tätort.

     3. Tillägg till min förra kommentar.
      @Daniel Nordström: Eftersom du själv åter påtalar att ni tar ansvar för publiceringarna vill jag bemöta även det. Till att börja med så har VLT ännu inte i sak visat på vilket sätt kommentarerna höll för låg nivå för att kunna publiceras. Det går alltså inte att göra någon saklig bedömning av dina åsikter. Se även min kommentar här:
      http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2016/04/11/vi-stanger-mojligheten-att-kommentera-artiklar/#comment-2858

      Uppriktigt sagt tycker jag att det är bristande respekt för läsarna att likna deras kommentarer med en ”skitstorm”. Speciellt när man sedan inte kan visa konkreta exempel.

      För det andra publiceras ofta nyhetsartiklar där företrädare för etablissemanget får stå oemotsagda och utan följdfrågor eller uppföljningar av VLT. Olika makthavare tillåts därmed att sprida en tillrättalagd bild som inte stämmer med verkligheten. Makthavarna kan sedan krydda detta med debattartiklar i VLT som snarast har karaktären av ren propaganda. På så sätt förmedlar den lokala tidningen en politiskt tillrättalagd bild. Är det att ta ansvar för publiceringarna menar du?

  2. Stämmer till fullo in i din åsikt kring kommentarer. Artikelkommentarer var en ypperlig kvalitetssäkring av artiklar. De anonyma kommentarerna behövdes också för att uttrycka ”förbjudna” åsikter. Kommentarerna ertappade den moderna journalistiken med byxorna nere. Istället för att ta till sig av den kunskap som finna bland läsare och förbättra det egna materialet valde man att förbjuda och försöka behålla åsiktsmonopolet. 99 läsare av 100 kunde enkelt filtrera bort oseriösa och osakliga kommentarer. Nu väljer 99 potentiella kunder av 100 att filtrera bort att betala för att oseriösa proffstyckare ska få ut sina personliga åsikter i tryckt media. Dagstidningen är död. Leve dagstidningen, i vilken form den nu återuppstår.

   1. @Anders: Vi har uppenbarligen helt olika åsikter om detta. Det du påstår om våra läsare stämmer heller inte. Som sagt är väldigt många läsare glada och tacksamma över att de slipper läsa kommentarerna. Faktum är att det till och med tidigare fanns läsare som lät bli att läsa vissa artiklar eftersom de på förhand anade hur kommentarsfälten under artikeln skulle se ut.
    Tyvärr höll våra kommentarsfält allt för låg nivå, vilket gjorde att mer seriösa debattörer undvek dessa. Vi tar ansvar för vad som publiceras, även när det gäller kommentarsfält. Därför tog vi bort dessa och de kommer inte att införas på nytt.

    1. Tycker ditt svar på min kommentar alldeles utmärkt illustrerar problemet. ”Tyvärr höll våra kommentarsfält allt för låg nivå”. De kommentarer jag har läst höll inte en lägre nivå än de artiklar som presteras. Blanda inte ihop låg nivå med åsikter och information du personligen inte tycker om. Det är att sätta sig på skapligt höga hästar att tro att VLTs skribenter håller en högre ”nivå” än den genomsnittlige läsaren.

   2. @Anders: Vi har uppenbarligen helt olika åsikt om artikelkommentarer. Det finns ingenting som heter förbjudna åsikter, enligt mig. Alla har rätt till sin åsikt. Det är emellertid inte en allmän demokratisk rättighet att vid varje tillfälle göra sin röst hörd i en tidnings kommentarsfält. Det här handlar inte heller om att försöka behålla någon form av åsiktsmonopol. Det var tack och lov länge sedan det fanns ett sådant monopol. Det här handlar om att stävja en debatt som på många sätt spårade ur. När tyvärr allt för många debattörer inte höll sig till ämnet, när de spred hat och fördomar och ägnade sig åt personangrepp behövde vi ta vårt publicistiska ansvar. Vårt beslut att stänga kommentarsfälten känns mycket bra och det känns också mycket bra att så många läsare uppskattar beslutet.

 7. Vilket tapp ni kommer att få av läsare.
  Dyr pappers tidning,och sedan ha mage att ta betalt på nätet.
  Vet många som inte kommer att ta del av er ”tidning” mer.
  Magazin24 kommer att bli en vinnare.

  1. @Tony Skiöld: Det återstår att se. De studier jag har tagit del av visar en annan bild än den du påstår.

 8. HEJ.
  När skall ni förstå att er möjlighet att överleva är att göra en tidning
  Som täcker hela västmanland.

 9. VLT – Västmanlands Läns Tidning har för länge sen upphört med att vara en LÄNS tidning. Det står bara om Västerås och Hallsta-Sura. Ibland på nåder om nåt om Sala. KAK-områdets händelser är i det närmaste obefintligt. Köping är ändå länets näst största stad. Nonchalant är vad det är.
  Att det finns lokalpress där, Bblat, är ovidkommande. Döp om Västmanlands LÄNS Tidning till nåt annat, eller skärp er.

 10. Intressanta och viktiga frågor för alla medborgare både nära och fjärran.

  Några tankar så här i pågående brytningstider.

  1) Dagstidningar och övriga medier har en viktig funktion som kritiska granskare av samhället. Utan detta skulle skurkarna vara helt ostörda och ta över.
  2) Senaste årens kommentars- och diskussionsfunktioner i alla dess former har varit mycket viktiga och givande för de flesta parter. Åsiktsmonopol omöjliggörs och troligen har snabbare insvängning runt korrektare samhällsbilder skett.
  3) För oss som varit, och är, mobila är det viktigt att kunna hålla kontakten med ”rötterna” genom gamla lokalorgan såsom VLT. Tror också att vår kategori har något positivt att bidra med i befintliga kommentars- och diskussionsfora.
  4) Nu stängs många av dessa andningshål ned av olika orsaker. Här i Västmanland anges ju ekonomi och ociviliserade/opassande kommentarer som några orsaker. Angående detta så är ju ekonomin viktig-har av princip alltid helårespenumeration på dagstidning där jag befinner mig men kan inte betala över allt och alltid.
  Vad gäller passande och störande kommentarer så är det ett lätt avhjälpt problem – tekniskt är det ju möjligt för läsare att rent manuellt låta bli att läsa. Vidare finns ju programvaror som medger olika (bort)filtreringar av ämnen och signaturer förutom ren manuell censur från sponsorns sida. Dessa insatser är mycket små jämfört med det samhälleliga värdet av fria kommentarsfunktioner.

 11. Att ta betalt för innehåll är egentligen inget konstigt. Den gamla print-modellen är på väg ut och intäkterna från annonser på webben räcker inte för att finansiera de digitala tidningarna. Men frågan är vad som ska vara betalartiklar och vad som ska vara fritt.

  Sport, kvalificerat unikt grävmaterial och unikt lokalt material är vanliga exempel på betalartiklar enligt denna artikel i P4 Västmanland igår:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6539214

  Ledare, debattartiklar och insändare brukar vara fria och här kan man undra hur VLT tänker göra framöver.

  En sak som jag tycker är ganska obehaglig är att debattsidorna ofta används som propagandasidor av offentliga makthavare. Dessa debattartiklar kan inte kommenteras av läsarna och makthavarna svarar sällan på debattartiklar och insändare som framför kritik mot dem.

  Ett annat problem är nyhetsartiklar där lokala makthavare får uttala sådant som inte stämmer utan att det ifrågasätts eller följs upp.

  Konsekvensen kan bli att offentliga makthavare via lokala medier sprider en bild av verkligheten som inte stämmer. Det är en uppenbar fara för demokratin. Tyvärr tycker jag att detta händer alltför ofta i VLT.

 12. Med undantag för Anders Ahlbergs chefsperiod har Vlt rustat ned journalistiken under två decennier. Detta är ett påstående som kan beläggas, alltså inget allmänt tyckande.
  Försämringstakten har varit accelererande.Upplagan har närmast halverats och denna nedgång har varit betydligt större än för jämförbara publikationer under samma tid, något Vlt:s ledning brukar hålla tyst om.
  Det som en gång var tidningens mål – att vara ett demokratiskt värn och att fungera folkbildande – är i praktiken övergivet sedan länge till förmån för att mäta kassaflöde och jobb med webben,
  Men inte heller det görs på ett kompetent sätt. För att man ska kunna ta betalt för en vara måste den ha kvaliteter som gör den åtrådd, värd att betala för. Den måste ha en kundgrupp. Det är en orimlig ambition att kunna göra större vinst genom att försämra innehåll/substans och samtidigt öka priset.
  Kvaliteten och värdet måste öka innan priset gör det.
  Folk vill, det är jag övertygad om, ha annat än tävlingar om djurfilmer de sett på Youtube(Vlt:s senaste satsning).
  Medborgare söker andra typer av dialoger.
  Människor är inte hur dumma som helst.
  När du, Daniel N, skriver att du inte ser några risker är det därför svårt att tolka det som annat än obetänksamhet och högmod.Kanske borde du precisera dig: Vilka risker är det du inte ser? Journalistiska? Demokratiska? Ekonomiska? Trovärdighetsmässiga?
  Och vilka möjligheter är det egentligen som du ser och vad bygger denna tro på för människosyn?

  1. @Martin Hedén: Anders Ahlberg är en utmärkt publicist, men som du förhoppningsvis vet har det hänt en hel del i omvärlden sedan han var utgivare på VLT.
   Att upplagan går ner beror inte på dåligt innehåll, utan är en trend som pågått i västvärlden de senaste 20 åren. Även om vi anställde tio tidningsjournalister till skulle upplagan gå ner. Tro mig.
   Därför måste vi arbeta med parallella spår, det vill säga fortsätta göra en bra tidning samtidigt som vi hela tiden utvecklar oss digitalt.
   Nej. Jag ser inga risker i att börja ta betalt digitalt. Jag ser däremot stora risker om vi inte agerar. Detta säger jag efter att ha tänkt mycket i detta ämne och även efter att ha studerat många andra medier som tar betalt på nätet och där sett både goda och sämre exempel.
   Granskande journalistik är inte gratis, det inser allt fler. För de befintliga prenumeranterna, som har del av det betalda innehållet, ser jag också fördelar. Det de betalar för är inte längre gratis för andra. Ur ett demokratiskt perspektiv är det viktigt att ta betalt för delar av det digitala innehållet, eftersom det på längre sikt ökar chanserna att bibehålla en god lokal journalistik. Viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv också. Trovärdigheten rubbas knappast för att vi tar betalt för digitalt innehåll. Snarare tvärtom.
   När det gäller vår tävling kring djurfilmer, som du försöker göra dig lustig på, är det ingen journalistisk satsning. Det är däremot trevlig underhållning för läsarna. I alla tider har medier bestått av både underhållning och journalistik. Det är ett väl fungerande koncept. Apropå djurfilmstävlingen och journalistik bloggar jag här:
   http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2016/10/04/har-ar-varldens-basta-djurklipp/

 13. De farhågor som framfördes i samband med att Daniel N. tillsattes har steg för steg infriats. Nu kommer det slutgiltiga mordet på VLT att ske, framtidssiarna hade rätt, tyvärr. Daniel, det är nog dags att du uppdaterar ditt CV då även ditt jobb försvinner vid en nedläggning av VLT.

  1. @Jomenvisst. Jomenvisst, säger jag. Och suckar. Djupt. Du är välkommen åter när du vill diskutera seriöst.

   1. @Daniel Nordqvist. Det är inget diskussionsinlägg. Inlägget är ett konstaterande från min sida att jag ser att de farhågor som framfördes vid den tiden har infriats med tiden fram till detta. Så jag suckar djupt jag med.

 14. Självklart måste tidningar få ta betalt för sina tjänster! Hoppas bara att intäkterna används för att förbättra journalistiken.

  Sedan får man väl själv avgöra om man vill betala eller ej. Själv valde jag för många år sedan bort prenumerationen på VLT, strax efter det att en ny chefredaktör trätt till. Tidningen blev helt enkelt för dålig. Tror nog att den är betydligt bättre idag, men eftersom jag inte har tid/råd att läsa två morgontidningar, så prioriterar jag en rikstäckande morgontidning (digitalt). Är mer intresserad av globala nyheter än lokala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *