Därför är VLT:s granskning viktig

bilbrandFredag 4 november klockan 10.25
VLT:s artiklar om bilbränderna har väckt stor uppmärksamhet.
Bland annat har utländska medier gjort förvanskade vinklingar utifrån dem.Publiceringarna har också väckt frågor bland VLT:s läsare.
Här svarar jag på dessa frågor.
Västerås är den stad där det brinner flest bilar.
Därför har VLT:s Karin Thornberg gjort en viktig granskning kring orsakerna bakom bränderna. Thornberg har chattat med läsarna och också gjort en uppföljning kring reaktionerna i utländsk media. Thornberg har också skrivit en krönika om detta.
VLT:s Ann-Christine Kihl har också skrivit en krönika som fått stor spridning och även en personlig artikel om sina upplevelser under en kväll på Skallberget.
VLT:s politiska redaktör Sakine Madon har också skrivit om detta på ledarplats.

En av de synpunkter som förts fram från VLT:s läsare är att vi inte alls bör skriva om bilbränder, eftersom det leder till uppmärksamhet för gärningsmännen och riskerar att trigga fram fler bilbränder.
Liknande synpunkter noterade jag när jag tillsammans med reportern Karin Thornberg var på plats på Bäckby, en stadsdel i Västerås, inför VLT:s reportage. De som man kunde ana kände till en hel del om bilbränderna ville inte prata. Personal på fritidsgårdar ville inte heller prata, för att de framför allt inte ville bidra till en dålig bild av Bäckby.
Jag håller med om att det finns en risk att VLT:s artiklar om bilbränderna riskerar att bidra till att gärningsmännen får den uppmärksamhet de garanterat gärna vill ha.
Samtidigt kan vi förstås inte låta bli att skriva.
Detta är ett allvarligt samhällsproblem och att tiga om detta skulle vara att begå tjänstefel.
Det är viktigt att VLT också går djupare kring orsakerna, som vi gjort under de senaste publiceringarna kring detta, och inte enbart skriver om att det inträffat en ny bilbrand.
Ett av mediernas viktigaste uppdrag är att granska och förklara skeenden. Därför är det också vår uppgift att på detta sätt granskar de bakomliggande orsakerna till bränderna.

Somliga läsare har också kommenterat VLT:s artikel om de utländska medier, som förvanskat uppgifterna i VLT:s artikel.
Vaddå? VLT vinklar ju också, säger de.
Mitt svar är att det beror på vilka värderingar man lägger i ordet vinkel.
Ja, VLT vinklar artiklar – precis som alla andra medier. Annars skulle det bli väldigt ointressant för läsarna. Däremot vinklar vi inte, vilket de som misstror medier påstår, utifrån en politisk agenda eller för att föra fram en viss och vinklad bild av verkligheten.
Sportredaktionen kan till exempel vinkla en hockeymatch på en tremålsskytt, på en domarmiss, eller på ett slagsmål.
Nyhetsredaktionen finner vinklar genom att hitta intressanta personer i ett sammanhang och genom att lyfta fram de viktigaste och mest intressanta exemplen i olika skeenden, samtidigt som det är viktigt att vi också ger fakta, bakgrunder och helhetsbilden,
Vi skildrar verkligheten. Vi förvanskar den inte och vi varken döljer eller mörkar de uppgifter vi har.
Det är helt vanlig journalistik.
Det är en helt annan sak att vinkla ur en politisk agenda, som till exempel konspiratoriska hatsajter som Avpixlat i Sverige gör eller också som de utländska medier gjort i det fall VLT skriver om.

En annan artikel som väckt uppmärksamhet hos VLT:s läsare är den text som en ung man på Skallberget skrev, apropå bilbränderna.
Dels har läsare ifrågasatt varför detta publicerades på nyhetsplats och inte på insändarsidan, dels har läsare antytt att det i själva verket är en journalist, en person på vänsterkanten – eller båda delarna – som skrivit artikeln.
Svaret där är att den unge mannens text normalt sett hade passat bäst på insändar- eller debattsidan. I just det här fallet, under den pågående publiceringen kring bilbränderna, var min bedömning att den passade bäst på nyhetsplats.
Precis som i alla andra insändare har vi rättat stavfel och en del andra språkliga fel, i övrigt är det vi publicerat ordagrant den unge mannens ord.
Jag anser att det är viktigt att även hans ord kom fram i denna debatt.

VLT kommer att fortsätta granska.
Vi gör detta utan partipolitisk agenda.
Det gör inte seriösa medier som tar ansvar för sina publiceringar.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

6 reaktioner till “Därför är VLT:s granskning viktig”

 1. Jag tycker att VLT gör helt rätt. Det är precis denna typ av journalistik som jag har saknat så länge. Det finns massor i samhället som behöver granskas och ifrågasättas på ett sakligt och opartiskt sätt.

  När det gäller invandringen finns det väldigt mycket som behöver redas ut och förklaras. Här har de traditionella medierna en oerhört viktig uppgift som man tyvärr gravt har misskött under många år.

  Det är bra att VLT bemöter det som Daily Express skriver. Men det är också sant att asylinvandringen skapat enorma problem i Sverige som inte kommer fram i de traditionella medierna.

  Det behövs en sansad och saklig rapportering och debatt som håller isär olika företeelser. Bilbränning är en sak och asylinvandring är en annan sak. I den mån det finns något samband behöver det utredas. Saklighet och tydlighet är bästa sättet att möta spekulationer och propaganda.

  Jag hoppas att VLT gräver vidare i de bakomliggande orsakerna till bilbränderna. Här är det viktigt att alla får komma till tals.

  Det var väldigt intressant att läsa den unge mannens resonemang. Jag skulle vilja läsa fler sådana skildringar och gärna med möjlighet att kommentera. Det finns flera bra insändare som bemöter den unge mannens resonemang. Det hade varit intressant att kunna läsa allt detta i ett sammanhang på samma sida.

 2. Problemet är attmedia helt bortser och förnekar sin påcerkan på skeendena ni ”granskar”. Finns ett sociologiskt begrepp som heter copycat och det är vetenskapligt bevisat att när media uppmärksammar brott så som clowner eller självmord eller bilbränder så ökar just dom brotten. Det är fakta och media tar inte sitt ansvar utan lever istället på det då det säljer. En annan urbota dum grej media gör är att skriva om problem så som missbruk av lustgas och ökad konsumtion av gräddxylofoner och förklarar sen exakt hur gasen ska intas. Ni bidrar ju till att fler ungdomar blir nyfikna att prova. Men ja infon finns på nätet att få tag i vilket som men ni blir en del av det. Att uppmärksamma problemet är okmen att aktivt redogöra för hur och var man kan köpa grejerna är ju bara idioti.ta ert ansvar

  1. @Robin: Har du exempel på hur medier ”aktivt redogör för hur och var man kan köpa grejerna” eller att medier ”exakt förklarar hur gasen ska intas”.
   Den beskrivningen stämmer inte överens med min bild av hur medier agerar.
   Därför tar jag gärna emot konkreta exempel som stödjer ditt resonemang.

 3. Jag har deltagit i denna diskussion, även insändare ”Tror du folk ska tycka synd om dig?”
  Idag läste jag denna högerextrema tidning med helt bisarr vinkling av de reportage som publicerats i VLT. (Är i Dublin) Detta används nu som anti- invandrings propaganda- & deras starkaste ”bevis” är brevet från en ”asylsökande” som ”erkänner” att han bränner bilar -”Sure as hell we vandalise, burn cars and destroy, to get rid of frustration”.
  Kan inte hitta något om just detta i erkända tidningar.
  Att den förstnämnda använder eran logga, lay- out & bilder, samt hävdar att uppgifterna är direkt från VLT, Västerås, Sweden borde ni väl kunna stämma dem för?
  PS. Denna artikel gick inte att kommentera, annars hade jag gjort det. DS

 4. Skriv på. Och det är bra att ni korrekturläser och justerar insändarna, men ni skulle kunna göra detsamma på era egna artiklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *