I kväll firas journalistiken – här är mina tips på vinnarna

stora-journalistprisetOnsdag 23 november klockan 08.55
I november hölls presskonferensen, traditionsenligt på Bonniers Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm. Då avslöjades vilka som nominerats till Stora Journalistpriset 2016.
I kväll avgörs vilka som vinner på en stor galakväll på Grand Hotel i Stockholm.
Du kan följa livesändningen på vlt.se. Klockan 17.30 börjar sändningen. Prisutdelningen startar klockan 18.00.
Att nomineras till Stora Journalistpriset är stort, bland det finaste man kan vara med om som journalist. Det är ett kvitto på att den journalistiska insatsen som utförts har fått ett brett genomslag och verkligen gjort skillnad, precis som bra journalistik gör.
När jag sitter bland publiken på Grand Hotel i kväll kommer jag framför allt att hålla en extra tumme för min kollega i Mittmedia, Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg, som också är min partner i podcasten #GullbergNordström. Jag och Anna Gullberg pratar för övrigt just om Stora Journalistpriset i avsnitt 69 av vår podcast.

Av två anledningar är jag extra glad över att Anna Gullberg nominerats, dels för att hon är en mycket stark utgivarröst i det svenska medielandskapet, dels för att just en ansvarig utgivare lyfts fram.
I en tid när det finns många oansvariga utgivare på nätet är det extra viktigt att vikten av ansvarigt utgivarskap och pressetiskt ansvar lyfts fram och där är Anna Gullberg en viktig ambassadör med sitt kloka utgivarskap, sitt ständiga mod som utgivare och sin skarpa röst i den svenska mediedebatten.
Samtidigt som jag är glad över denna nominering är jag också bekymrad över att Gullberg är den enda nominerade kandidaten utanför storstäderna. Det görs mycket bra journalistik utanför storstäderna, vilket borde ha synts tydligare i nomineringarna. Tyvärr är det emellertid så att liknande mediegalor i regel är allt för storstadsfixerade.

Jag kan också konstatera att SVT dominerar när det gäller de nominerade. Ett erkännande för SVT, men aningen sned fördelning, kan jag tycka, med tanke på hur mycket bra journalistik som även görs inom dagspressen och inom Sveriges Radio.
Positivt är däremot att det är en betydligt jämnare könsfördelning bland de nominerade detta år. I fjol fick juryn rättmätig kritik för att det var så sned könsfördelning till männens fördel.
Nåväl.
Det kommer att bli en sprakande festkväll där bra journalistik hyllas. Även om bara en kan vinna i varje klass ser jag alla nominerade som vinnare. Detta är en kväll där alla nominerade bör hyllas.

Prissumman i alla fem kategorier är 100 000 kronor. Förutom detta kommer också Lukas Bonniers Stora Journalistpris att delas ut. I fjol gick det priset mycket välförtjänt till Aftonbladets Kerstin Weigl.
Kvällens programvärd är Anna Hedenmo, SVT. På scenen kommer också Kirsty Wark, skotsk tv-journalist från BBC Newsnight att medverka. Hon kommer att prata om journalistiken i dagens Europa.

Här nedan är alla nominerade i kvällens gala och mina tips om vilka som vinner varje kategori.

Årets röst:
Anna Gullberg
För att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning.
Magda Gad
För att hon med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar oss med till världens farliga och utsatta platser.
Niklas Orrenius
För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor.
Mitt tips: Jag hoppas givetvis på kollegan Anna Gullberg, men tror att Magda Gad tar hem priset. Hennes mod och journalistiska gärning är beundransvärd. I krigets hetta rapporterar Magda Gad ständigt med säker stämma. Hon får oss att lättare förstå det obegripliga.

Årets berättare:
Lisa Jarenskog och Alexandra Pascalidou, SVT
Vi kallas tiggare
För att de med värme och unik närvaro skildrar både hopplöshet och hopp hos människorna vi oftast bara går förbi.
Negra Efendić, Svenska Dagbladet
Jag var precis som du
För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.
Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson, SVT
Absolut svensk
För ett tv-reportage som genom uppriktigt sökande och prövande till sist tvingar oss alla att få syn på mekanismerna bakom vår svenska vardagsrasism.
Mitt tips: Här hoppas jag verkligen på
Negra Efendić. Hon är en fantastisk skribent på SvD. Hennes berättande berör utöver det vanliga och hennes bok ”Jag var precis som du” bör läsas av alla.

Årets förnyare:
Bo Sjökvist, SVT

Mitt psyke och jag
För att med mobiltelefon och tålamod skildrat psykiskt lidande på deltagarnas egna villkor och därmed visat att det enkla kan vara det geniala.
Gellert Tamas och Linn Ogelid, Aftonbladet
Det svenska hatet
För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digital format.
Helena Bengtsson, SVT
För att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor.
Mitt tips: Svårtippad kategori.  Helena Bengtsson är en legendar inom databas-journalistiken och har en kunskap som ytterst få har. Hon kan skrälla, men jag tror att vinnarna blir Aftonbladets Gellert Tamas och Linn Ogelid, vars starka långläsning i snygg digital förpackning blev en succé med ett brett genomslag.

Årets avslöjande:
Bosse Lindquist, SVT
Experimenten
För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen.
Mattias Carlsson och Mikael Delin, Dagens Nyheter
Riksrevisionen
För att de med oförvitlig nit har avslöjat hur ett systemskifte lett till ett systemfel hos maktens vakthållare.
Richard Aschberg, Aftonbladet
Kommunal
För att han i en spektakulär avklädning visat hur de förtroendevaldas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende.
Mitt tips:
Aftonbladets stjärnreporter Richard Aschberg har vunnit Stora Journalistpriset en gång förut, 2001. Även detta år gjorde han tillsammans med gänget på Aftonbladet en mycket viktig granskning om skandalerna kring Kommunal, vilken gav eko i hela Sverige. Aschberg hade vunnit priset en andra gång i år om det inte hade varit för ett ännu större scoop, det Bosse Lindqvist på SVT gjorde. Historien om Karolinska och skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini blev en stor nyhet i världen, en nyhet som väckte många frågor kring den medicinska etiken. Helt lysande journalistik. Jag tippar Bosse Lindqvist som vinnare.

Vem vinner då Lukas Bonniers Stora Journalistpris?
Ja, det känns faktiskt helt omöjligt att tippa på förhand.
Det finns så många tänkbara kandidater.
Den svenska journalistiken är enormt stark.
I kväll ska den firas hela kvällen lång.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *