Dawit Isaaks 16:e jul i fängelse

Torsdag 15 december klockan 15.05
Den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea 23 september 2001.
Sedan dess har han suttit fängslad, utan rättegång och officiell anklagelse, enbart på grund av hans journalistiska gärning.
I år tvingas han fira sin 16:e jul i fängelse.
Jag är en av de publicister som nu har skrivit julkort till honom.
Trebarnspappan Dawit Isaak var en av grundarna till Eritreas första oberoende tidning, Setit. Tidningen skrev bland annat om den så kallade 15-gruppen, en grupp politiker som krävde demokratiska reformer i Eritrea.
Den eritreanska regimen svarade med att fängsla både politiker i 15-gruppen och journalister på Setit. Dawit Isaak var en av de som greps och sattes i fängelse.

Dawit Isaak är född 1964 och svensk medborgare. Hans situation har uppmärksammats i många olika sammanhang. Den svenska regeringens så kallade tysta diplomati för att få honom fri har emellertid inte lyckats hittills. Många publicister, politiker, artister och skådespelare har uttryckt sitt stöd för Dawit Isaak genom åren. Amnesty International klassar honom som samvetsfånge.

Dawit Isaak sitter fängslad för en enda sak: Hans ord och hans journalistiska gärning.
16 år är en enormt lång tid. Under de 16 år som stulits från Dawit Isaak har hans barn vuxit upp. Både Dawit Isaak och hans familj har utsatts för ett ofattbart lidande. Det finns ytterst få uppgifter om hur Dawit Isaak mår i dag. Hemma i Sverige väntar och hoppas ännu hans familj.

För att ytterligare visat stöd för Dawit Isaak och hans familj har nu 16 chefredaktörer och publicister skickat var sitt julkort till Dawit Isaak, som förhoppningsvis når hans cell i Asmara, Eritrea.

I morgon kommer initiativtagaren Kurdo Baksi att, tillsammans med tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta, överlämna julkorten till Eritreas ambassad på Lidingö i Stockholm.
”Vi är mycket glada att landets främsta publicister velat skriva personliga  Julkort till Dawit Isaak. Det jag önskar mest är att Dawit firat redan årets jul med sin familj och med oss”, säger Kurdo Baksi i ett pressmeddelande som skickades ut i dag.
”Vid varje högtid tänker jag på Dawit Isaak som fått betala ett så högt pris för sin tro på pressfriheten. Släpp honom fri nu, så att han får fira jul, påsk, födelsedagar tillsammans med sin familj”,  säger  Helena Giertta i samma pressmeddelande.

Här nedan finns citat ur de skrivna julkorten, vars motiv illustrerats av Catharina Nygårds.

Hanna Stjärne, vd, Sveriges Television:
”Dawit, det är första gången jag skriver till dig. Och jag hoppas att det är den sista.
5572 dagar är overkligt att föreställa sig. 5572 morgnar utan sina barn. 5572 dagar utan möjlighet att skriva. 5572 kvällar med tiotusentals tankar som inte få nå ut.  Jag kan inte förstå,  jag kan bara hoppas och verka för att du är med oss nästaj ul. Och tillsammans med alla kollegorna på SVT önska dig din självklara frihet.”

Peter Wolodarski, chefredaktör, Dagens Nyheter:
”Marieberg 12/12-16
Käre Dawit.
Vi glömmer inte Din gärning och din person är en del av våra dagliga samtal. Vi hoppas intensivt på din frigivning.”

Cilla Benkö, vd, Sveriges Radio:
“Fredoom of speach and freedom of expressionare fundemental values in a democratic society. It´s highly time to free DAWIT ISAAK.”

Charlotta Friborg, publisher och ansvarig utgivare, Upsala Nya Tidning:
”Käre Dawit, jag önskar så innerligt att du skulle få fira Jul med din kära familj. Det är hos dem den här hemma – inte i ett vidrigt fängelse i Eritrea. Omständigheterna till trots, God Jul, och låt oss hoppas på ett bättre 2017.”

Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna:
”God Jul Dawit. Nästa år hoppas vi att du kan fira Jul med oss och din familj.”

Kerstin Brunnberg, fd vd, Sveriges Radio:
”Dawit, vi tänker på Dig och hoppas att 2017 ska bli en vändning för Din familj och Din skull – men världen skulle bli bättre om Du var här!”

Ingrid Norrman, kulturchef, Göteborgs-Posten:
”Käre Dawit.
Kan man önska den en god Jul som sitter inspärrad i en fängelsecell? Nej, jag önskar dig en fortsättning istället och att nästa år äntligen blir det år när du får återse din familj. Vi är många som tänker på dig och innerligt hoppas att du snart får komma hem till Göteborg.”

Soraya Hashim, debattchef, Metro:
”Dawit, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva till dig. Det känns konstigt att önska dig en glad vinter eller eller god jul. Men jag önskar dig sinnesro. Så mycket det går i alla fall. Jag önskar att vi andra ska bära dina svåra känslor och ditt mörker. Jag önskar att du kommer hem snart. Jag önskar att du vet att vi vet och att vi SKA se till att ingen glömmer eller får blunda. KRAM”

Stig Fredrikson, Publicistklubbens ordförande 2011-2013:
”Inför den här julen och det nya året vill jag sända dig en hälsning för att du ska veta att vi är väldigt väldigt många i Sverige som tänker på dig ständigt, som fortsätter att kämpa för att du ska återfå din frihet och som aldrig kommer att ge upp förrän du har kunnat återförenas med din familj.
 Jag hoppas och tror att det nya året som snart går in, ska innebära ett slut på din långa tid i fångenskap, ett ljus i mörkret och ett nytt liv för dig i frihet. Vi är många som vill välkomna dig tillbaka, vi ger inte upp, och du ger inte upp.”

Kurdo Baksi, författare och journalist:
”Hej Dawit. Jag tänker på dig nästan varje dag. Så länge du sitter fängslad utan skuld är ingen av oss fri. Därför ska jag kämpa för din och min frihet.”

Helena Giertta, chefredaktör, Journalisten:
”Hej Dawit,
Jag önskar av hela mitt hjärta att du snart är fri och fira Jul och nyår med din familj.  Du har fått betala ett högt pris för din kamp för pressfrihet. Jag hoppas att du kan känna att vi är många som står bakom dig i detta.”

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias titlar i Västmanland och i Stockholmsregionen:
”Dawit vi som är dina kollegor glömmer dig aldrig.
Vi kommer aldrig att ge upp kampen och sluta debattera för din sak, för din frihet. Varma tankar till dig. #FreeDawit.”

Publicerat av

Daniel Nordström

En kommentar till “Dawit Isaaks 16:e jul i fängelse”

  1. Behjärtansvärt. Och grannlandet Etiopien är inte mycket bättre, jag tänker på den sjuke svenska hjärtläkaren som sitter fast där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *