Ett nytt år med tidningsutgivning varje dag

Lördag 31 december klockan 15.05
2016 har på många sätt varit förändringarnas år.
Det har handlat om nödvändiga och viktiga förändringar.
2017 inleds också med intressanta förändringar. Söndag 1 januari kommer både VLT och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning ut som e-tidning. Båda titlarna kommer att ges ut i tidningsform alla dagar under 2017.
2016 har utan tvekan varit ett av de mest spännande och intressanta året under mitt tidningsliv.
27 januari berättade jag för redaktionen på Arbetarbladet att jag skulle sluta som chefredaktör. Bara några dagar senare, 1 februari, tillträdde jag som chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning och Avesta Tidning. Efter några månader övergick Avesta Tidning till Dalarnas Tidningars organisation och fick gode kollegan Carl-Johan Bergman som chefredaktör och ansvarig utgivare.
Sedan en månad tillbaka är jag också chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen Södertälje, Norrtelje Tidning och Nynäshamns-Posten.

Det har varit ett roligt, men intensivt år.
När det är intensivt är det viktigt att då och då stanna till och blicka tillbaka på det som har hänt under året.
Det här är bara några av de alla saker som har skett:
Vi har satt en helt ny redaktionell organisation i Västmanland. Vi är 29 färre redaktionella medarbetare nu. Det har varit en smärtsam och sorgefylld process att uppskattade kollegor har slutat. 29 medarbetare är många, det positiva är att vi har lyckats med målet att rädda så många reportertjänster som möjligt – och att vi ännu har många reportrar. Tidningarna i Västmanland har till exempel betydligt fler reportrar än vad Sveriges Television och Sveriges Radio har tillsammans i länet.
I den nya redaktionella organisationen har vi satt en ny desk, som levererar snabba nyheter till alla titlar och en printorganisation, som gör alla tidningar. I den nya organisationen har också ambitionen hela tiden varit att reportrarna ska ha möjlighet att gå mer på djupet. Det har givit resultat – och jag är glad över att många läsare har uppmärksammat detta.

Vi har också infört kultursidor i tidningarna i Västmanland och anställt kulturredaktören Erik Jersenius. Vidare har vi utökat ledarredaktionen och har nu, förutom politiske redaktören Richard Appelbom, även ytterligare en politisk redaktör Sakine Madon, som är en av landets vassaste liberala skribenter och nu också högaktuell som vinterpratare i P1.
VLT har också instiftat ett stipendium till författaren Lars Gustafssons minne. Stipendiet på 50 000 kronor kommer att delas ut första gången på Gustafssons födelsedag 18 maj. Lars Gustafsson avled under 2016.

Vidare har vi lanserat nya sajter, nya appar och nya tidningar. Våra sajter har numera också bemanning dygnet runt. Detta har skapat stort engagemang hos våra läsare, ett engagemang jag är mycket glad över.
Efter omgörningen har jag haft förmånen att prata med väldigt många läsare. Många är glada och nöjda med det nya, andra är missnöjda. Bland tidningsläsarna är det många som saknar de gamla korsorden. De som är missnöjda har också kritiserat sportbevakningen, inte minst på de titlar som finns utanför Västerås.
Vår sportredaktion har nämligen också förändrats under året och arbetar numera ihop som en enhet under Sport Västmanland. Sportredaktionen mäter, precis som nyhetsredaktionen, ständigt resultatet av läsningen och arbetar hårt efter att göra den sportjournalistik som publiken helst vill ha.
Sportredaktionens uppdrag är att ha mindre fokus på matcher och tävlingar och istället mer lyfta intressanta sportnyheter, fenomen och profiler runt om i länet.
Somliga gillar det. Andra gör det inte.
Det är så det ska vara när det handlar om en tidning som engagerar sin publik.

Vi har under senare delen av året även lanserat plus på vår sajter. Det innebär att cirka 50 procent av journalistiken ligger bakom plus. Alla befintliga prenumeranter har automatisk tillgång till detta. De som inte är prenumeranter kan teckna något av våra digitala paket. Lanseringen har hittills gått klart över förväntan. Fler än vi hade räknat med har valt att teckna ett digitalt abonnemang, vilket är mycket glädjande.

Vi har naturligtvis också gjort mycket bra journalistik under året. I dag har vi till exempel listat de nyheter som engagerat mest på vlt.se under året.
Jag är också stolt över att vårt arbete i sociala medier har givit resultat. I Medievärldens rankning över engagemang i sociala medier är VLT numera den titel som rankas högst av alla medier i landet.

Nu väntar 2017. Det kommer att bli ett nytt spännande, intressant och roligt år.
Vid årsskiftet sker den förändring på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, som vi har kommunicerat om sedan i juni.
Från och med i morgon kommer också VLT ut med en e-tidning på söndagar, en nyhet vi också har berättat om tidigare. Alla befintliga pappers- eller e-tidningsprenumeranter har tillgång till den.
Det innebär att både VLT och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning kommer ut i tidningsform, papper eller e, varje dag under 2017.
Så mycket bättre än så kan ett år inte starta.
Tack alla läsare för ert ständiga engagemang.
Jag önskar er alla en fin kväll och ett gott 2017.

Publicerat av

6 reaktioner till “Ett nytt år med tidningsutgivning varje dag”

  1. @Dorothy Haglund: Om du är prenumerant har du per automatik tillgång till e-tidningen. E-tidningen hittar du högst upp på vlt.se. Om du inte har registrerat ditt digitala konto måste du göra det först. Om du klickar på symbolen för e-tidningen på vlt.se får du guidning hur du ska göra. Om du inte är prenumerant kan du vända dig till vår kundtjänst för att teckna ett abonnemang på e-tidningen. Här kan du läsa mer om den: https://kundservice.mittmedia.se/vlt/e-tidning

 1. Grattis Daniel Nordström till att tidning har blivit så mycket sämre , sedan du tog över. Du har snart kört den i botten . Ta betalt för att läsa nästan allt på nätet, lycka till. Vlt måste ha valt den sämsta chefredaktören i historien , när dom utsåg dig till det.

  1. @Mikael Stenberg: Gott nytt år. Vad är det du tycker har blivit sämre? Jag är tacksam om du preciserar det så blir det enklare att bemöta din kritik. När det gäller vår plus tjänst på sajten har lanseringen hittills gått klart över förväntan. Glädjande nog har ännu fler än vi hade räknat med valt att teckna ett digitalt abonnemang.

 2. Tänk hur tillvaron hade kunnat te sig om medierna hade präglats av en sann strävan att skildra verkligheten på ett objektivt, sakligt och noggrant sätt. Om de ansträngt sig för att ta reda på fakta och visa berättelsernas olika sidor. Om de övervägt konsekvenserna av sitt agerande, lyssnat på sina läsare och bemött dem med respekt. Om de rakryggat tagit ansvar för att rätta fel, uppriktigt beklagat felen och välkomnat ny kunskap.

  “Five Core Principles of Journalism”
  http://ethicaljournalismnetwork.org/who-we-are/5-principles-of-journalism

  “Truth and Accuracy”
  Journalists cannot always guarantee ‘truth’, but getting the facts right is the cardinal principle of journalism. We should always strive for accuracy, give all the relevant facts we have and ensure that they have been checked. When we cannot corroborate information we should say so.

  ”Independence”
  Journalists must be independent voices; we should not act, formally or informally, on behalf of special interests whether political, corporate or cultural. We should declare to our editors – or the audience – any of our political affiliations, financial arrangements or other personal information that might constitute a conflict of interest.

  ”Fairness and Impartiality”
  Most stories have at least two sides. While there is no obligation to present every side in every piece, stories should be balanced and add context. Objectivity is not always possible, and may not always be desirable (in the face for example of brutality or inhumanity), but impartial reporting builds trust and confidence.

  ”Humanity”
  Journalists should do no harm. What we publish or broadcast may be hurtful, but we should be aware of the impact of our words and images on the lives of others.

  ”Accountability”
  A sure sign of professionalism and responsible journalism is the ability to hold ourselves accountable. When we commit errors we must correct them and our expressions of regret must be sincere not cynical. We listen to the concerns of our audience. We may not change what readers write or say but we will always provide remedies when we are unfair.

  Utifrån dessa principer och åsiktskorridoren i Sverige går det att visa de ”Five Core Principles of Anti-Journalism” som tillämpas av många svenska medier.

  ”FIVE CORE PRINCIPLES OF ANTI-JOURNALISM”

  ”Anti Truth and Accuracy”
  Vi ska förhindra konstruktiv debatt om migration och integration.

  ”Anti Independence”
  Vi ska hålla ihop för att motverka SD och ALLA andra som inte tycker som vi.

  ”Anti Fairness and Impartiality”
  Vi ska bara visa vår sida. Allt som avviker från vår sida måste förnekas och döljas.

  ”Anti Humanity”
  Vi ska driva vår agenda till varje pris.

  ”Anti Accountability”
  Alla medel är tillåtna för att driva vår sak och motverka våra motståndare.

  Åsiktskorridoren kan få definieras av följande artiklar:

  2015-02-12: ”Det är jag som är åsiktskorridoren”
  http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-jag-som-ar-asiktskorridoren/

  2016-01-22: ”Journalister ska inte bli aktivister”
  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/madon-journalister-ska-inte-bli-aktivister/

  2016-02-20: ”Vänsterns vrålande sabbar debatten”
  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vansterns-vralande-sabbar-debatten/

  2016-03-17: ”Från censor till avfälling”
  http://kvartal.se/artiklar/fran-censor

  2016-04-07: ”Kändisar utan koll”
  http://www.gp.se/ledare/ledare-k%C3%A4ndisar-utan-koll-1.184440

  2016-06-11: ”Medier har visst vinklat, Virtanen”
  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/medier-har-visst-vinklat-virtanen-1/

  Låt oss hoppas att 2017 blir det år då medierna börjar tillämpa de “Five Core Principles of Journalism”. Annars kommer nog korthuset Sverige snart att falla ihop.

 3. I en ledare idag önskar Padma Schrewelius att fler vågade säga vad de tycker:
  ”Padma Schrewelius: Om bara fler vågade säga vad de tycker”
  http://www.vlt.se/opinion/ledare/padma-schrewelius-om-bara-fler-vagade-saga-vad-de-tycker

  Det är en bra önskan och precis vad som behövs när det så kallade ”näthatet” sägs utgöra ett problem för journalister och andra. Frågan är vilken plattform som då kan användas för att säga vad man tycker.

  Padma Schrewelius skriver att ”trollen” dominerar kommentarsfälten men talar inte om vilka kommentarsfält som avses. Jag antar därför att hon menar Facebook och Twitter där komplexa frågor förenklas in absurdum till mer eller mindre bisarra oneliners och likes.

  Är dessa plattformar verkligen lämpliga för nyheter och kommentarer? Jag tvivlar. Men det är medierna själva som drivit fram utvecklingen med agendadriven journalistik och stängda kommentarsfält i tidningarna. Det är medierna själva som valt att flytta sig från sina egna plattformar till allmänna sociala medier. Man kan tänka att det är jakten på klick snarare än konsekvenstänkande som ligger bakom.

  Padma Schrewelius hänvisar i en annan ledare till ny forskning från Örebro Universitet som har visat att sociala medier skapar åsiktskorridorer:
  ”Padma Schrewelius: Cyberförsvaret måste rustas upp”
  http://www.vlt.se/opinion/ledare/padma-schrewelius-cyberforsvaret-maste-rustas-upp

  ”Sociala medier skapar ”åsiktskorridorer” och urholkar demokratiska värderingar – ny forskning”
  http://www.dagensjuridik.se/2016/12/sociala-medier-skapar-asiktskorridorer-och-urholkar-demokratiska-varderingar-ny-forskning

  Jag tror det är fel väg när medierna själva driver debatten från källan till sociala medier. Det hade förmodligen varit mycket bättre och tydligare att ha debatten i direkt anslutning till artiklarna på tidningarnas webbplatser. Då exponeras debatten för en maximalt bred grupp av läsare. Då blir det också lättare att bemöta ”trollen”.

  Jag tror att det är medierna själva som har drivit fram ”trollen” genom att undvika all saklig debatt under lång tid. Debatten har istället drivits ut på sociala medier där flockbeteende skapar olika åsiktskorridorer på mer eller mindre väl underbyggda grunder.

  Som medierna sår får medierna skörda kan man tycka. Men tyvärr äventyrar det ju också vår demokrati vilket är ett stort problem. Jag tycker att det är hög tid att medierna börjar ta sitt vuxenansvar som ”tredje statsmakten”:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tredje_statsmakten

  ”Tredje statsmakten är sedan mitten av 1800-talet en informell benämning på massmedia i Sverige. Den första makten är regeringen och den andra riksdagen. Ibland antas riksdagen vara den första. Den tredje statsmaktens uppgift anses vara att granska de två andra.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *