Snälla, Flinck – fortsätt debatten istället

Måndag 16 januari klockan 18.15
VLT:s Sofia Fors skrev en krönika om ett viktigt ämne om ett det faktum att Sportbladet hade nio män av nio i en enkät.
Sportbladets handbollsbloggare Johan Flinck blev uppenbart trampad på tårna. Han svarade och sade att han inte tänker debattera detta vidare.
Det är så synd att Flinck viker ner sig så fort det blir jobbigt, för det här är en fråga som fortsatt måste debatteras ända tills dess det blir skillnad.
Inför handbolls-VM publicerade Sportbladet en enkät med nio handbollsexperter som fick uttala sig om olika frågor och tippa vilka som vinner VM.
Alla dessa experter var män.
Det fick VLT:s krönikör Sofia Fors att reagera och detta med rätta.
”I och med herrarnas handbolls-VM 2017 förminskade mina sportjournalistkollegor på Aftonbladets Sportbladet (i samarbete med alla de kanaler som inte har en enda kvinnlig expert med under handbolls-VM) jämlikheten i sporten fullständigt”, skriver Sofia Fors i krönikan.
Hon fortsätter:
”Hur man än vrider och vänder på det så är det tarvligt och pinsamt att Sportbladet – en av Sveriges största sporttidningar – inte ringer en enda kvinnlig expert när de gör en enkät om handbolls-VM. Framförallt då damhandbollen är så stor i Sverige och publiksiffrorna ständigt ökar för de kvinnliga elitlagen.”
Sofia Fors undrade helt enkelt om man måste ha snopp för att kunna någonting om handboll.

Sportbladets handbollsbloggare Johan Flinck har nu svarat på kritiken. Det är uppenbart att han känner sig trampad på tårna.
Som direkt svar på Sofia Fors fråga konstaterar han att man givetvis inte behöver ha snopp för att kunna någonting om handboll.
Flinck skriver:
”Jag ville ha de mest profilerade på herrhandboll och i dagsläget är det bara män i etermedia.
”Men herregud, det är klart att det finns massor av kvinnor som kan massor om handboll.
Och ja, enklast hade förstås varit att ha med någon av dem. Då hade jag sluppit den här kritiken om inte annat. Men det ska väl samtidigt inte vara kriteriet?
Jag vill samtidigt inte skylla på tv-kanalerna och radion. Sportbladet är en stor agendasättare i idrotts-Sverige och det ska man ha respekt för och tänka på. Sedan är jag väl medveten om att det kan finnas ett värde i sig att förstås ha ett kvinnligt perspektiv på saker och ting. Men jag vet inte om det är så relevant på de frågor jag ställde till panelen: Vilka vinner VM? Hur långt går Sverige? Vem i svenska laget får sitt genombrott? Och så vidare.
Men kanske man ska ha med en kvinnlig expert bara för hon är kvinna, helt enkelt.”
Flinck är alltså medveten om problemet, men han vill liksom inte göra någonting åt det.

Det är mycket bra att Sofia Fors väckte denna debatt.
Det är också utmärkt att Johan Flinck svarar.
Det är bara synd att Flinck gör generalfelet att försöka stoppa debatten när den börjar bli obekväm.
”Jag tänker inte debattera detta vidare. Jag förstår att twittermaffian slipar sina knivar nu och är redo att kasta sig in i det här”, skriver han,
Därmed konstaterar Flinck att han sätter punkt för detta, tyvärr på ett klassiskt gubbaktigt översittarsätt.

Snälla, Johan Flinck.
Jag tror att även du inser att denna debatt behövs.
Vi måste erkänna att det finns ett problem med genusperspektivet inom sportjournalistiken – och där anklagar jag inte enbart er på Sportbladet, Johan Flinck. Jag är smärtsamt medveten om att vi har så mycket att jobba med även på de redaktioner jag är ansvarig för.

Det dummaste vi kan göra är att sätta punkt för denna debatt.
Det vi behöver är att fortsätta att diskutera och debattera detta.
Det måste vi göra ända tills dess att det sker en förändring.

Publicerat av

Daniel Nordström

2 reaktioner till “Snälla, Flinck – fortsätt debatten istället”

  1. Det är inte den skeva könsfördelningen som är ett bekymmer med idrottsjournalistiken. Dess andel av sid- och tidsutrymmet är groteskt stor jämförd med andra hobbyn, fritidsaktiviteter och ideella verksamheter. Och sedan spiller idrottsmetaforerna över på resten också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *