Detta är en granskning av extremism

Torsdag 23 mars klockan 01.55
Under 2015 inledde Gefle Dagblad en uppmärksammad granskning av moskén i Gävle. Det var både viktig och modig journalistik av Gefle Dagblad. Den ledde bland annat fram till att Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg mordhotades. En släkting till imamen dömdes för brottet.
I dag inleder VLT en granskning av moskén på Råby i Västerås.
VLT kan bland annat avslöja att det fanns planer på att starta ett salafistiskt centrum i Västerås.
VLT:s granskning består av flera delar.
Med start i dag inleds granskningen.
VLT kan i granskningen visa att det finns kopplingar mellan moskén i Gävle och den i Västerås.
Bland annat har Gävleimamen Abo Raad, som pekats ut som den militanta islamens ledare i Sverige och som öppet hyllat IS på sin Facebooksida arbetat i Västerås åtta-nio månader.
En av VLT:s källor, som har god insikt i moskén på Råbys arbete, säger att det funnits en tydlig ambition att bli en maktfaktor i det svenska samhället och att starta ett salafistiskt centrum i Västerås.
På träffar i Västerås har också Ahmad Qadan befunnit sig. Qadan dömdes så sent som i februari till sex månaders fängelse efter att via en fejkad Facebook-profil uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jahbat Al-Nusra.

I vår granskning berättar vi även om Fekri Hamad, som flyttade till Västerås 2015. Fekri Hamad är känd som en hårdför salafist, vilket också bekräftas av polisen som håller ögonen på moskén på Råby. i Västerås Daniel Lindström vid Västmanlandspolisens underrättelseavdelning konstaterar att radikal extremism riskerar att växa i miljöer likt den i moskén på Råby.
I VLT:s granskning kan vi också avslöja att det finns ungdomar i Västerås, med kopplingar till moskén, som har visat intresse för att resa och kriga för IS.

Under de närmaste dagarna kommer VLT:s granskning av moskén på Råby att fortsätta. VLT:s politiska redaktör Sakine Madon skriver också om granskningen på ledarplats i dag. ”Inte nog med att imamen Abo Raad har predikat regelbundet i Västerås har han också, vilket framkommer i VLT:s granskning, föreläst för socialtjänsten i kommunen”, skriver Sakine Madon.

Religion påverkar många människors liv, oavsett om det handlar om islam, kristendom eller någon annan religion.
I tider när islam debatteras kraftigt vill jag påpeka det självklara att de allra flesta muslimer varken är extrema eller farliga.
När religionen blir extrem kan den emellertid vara mycket farlig.

VLT:s artiklar är inte en granskning av islam i sig.
Detta är en granskning av religiös extremism, som riskerar att bli en risk och en fara för såväl samhället som för enskilda individer.

 

Publicerat av

Daniel Nordström

16 reaktioner till “Detta är en granskning av extremism”

 1. Bra att det här äntligen granskas. Vidare är det som Sakine Madon tar upp om socialtjänsten mycket viktigt. Hur påverkad är egentligen förvaltningen i Sverige? Och hur påverkade är medier och politiker?

  Människor i Sverige måste någon gång förstå att det INTE är rasistiskt eller främlingsfientligt att påtala problem med mångkultur.

  VARFÖR har vi blivit påtvingade mångkultur i Sverige? VARFÖR blir det mediedrev mot polisen Peter Springare och Granskning Sverige som bara påtalar och visar uppenbara problem? Finns det NÅGOT samhälle där mångkultur NÅGONSIN har fungerat? VARFÖR har vi över trettio års misslyckad integration? HUR kan detta vara förenligt med välfärdsstaten? VAD är det egentligen som händer i Sverige? Och så vidare. Här finns väldigt många frågor och väldigt mycket att granska.

 2. Jag vill Gratulera VLT och Daniel Norström till den utmärkta ”värvningen” av Sakine Madon!
  Hon skriver välformulerat och sakligt om det mesta.
  Fortsätter det så här så kommer en prenumeration att stå för dörren.
  Ta nu väl hand om Sakine så vi får läsa länge av hennes texter .

 3. Mohamed Omar har skrivit om Muslimska Brödraskapet i Det Goda Samhället den 10 mars:
  2017-03-10: ”Äntligen kartläggs Muslimska Brödraskapet i Sverige”
  https://detgodasamhallet.com/2017/03/10/antligen-kartlaggs-muslimska-brodraskapet-i-sverige/

  Citat: ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett ut en rapport om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige. Brödraskapet grundades i Egypten 1928 och dess motto är: Gud är vårt mål; Profeten vår ledare; Koranen vår lag; jihad vår väg; och döden för Guds sak vår högsta strävan.”

  Sakine Madon har också nyligen skrivit om Muslimska Brödraskapet i VLT:
  2017-03-08: ”Sakine Madon: Fortsätt granska brödraskapet i Sverige”
  http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-fortsatt-granska-brodraskapet-i-sverige

  Citat: ”Magnus Norell har lämnat silkesvantarna i byrålådan och tagit upp motorsågen.
  […]
  Vad som kan konstateras är att det är en islamistisk rörelse som även är aktiv i Europa. Frågan för svenska makthavare blir då: vilka aktörer har på hemmaplan kopplingar till brödraskapet, och ska dessa ges legitimitet och stöd?
  […]
  Fenomenet ”double speak” tas också upp, det vill säga att islamister inför västerländska makthavare framställer sig som goda demokrater, medan en mer intolerant sida visas upp inför en muslimsk publik. Det nämns också att brödraskapet har ägnat sig åt entrism, det vill säga att islamister söker viktiga positioner i samhället.
  […]
  Den identitetspolitiska delen av vänstern och Miljöpartiet pekas särskilt ut för att okritiskt ge stöd åt islamister i Muslimska brödraskapet.”

  Granskning Sverige har påvisat en koppling mellan tidningen Eskilstuna-Kuriren och Muslimska Brödraskapet. Kan det ligga bakom Eskilstuna-Kurirens osakliga drev mot Granskning Sverige? Även här finns många frågor tycker jag (se även mitt tidigare inlägg idag). Jag tycker att det som händer i Sverige känns väldigt otydligt och obehagligt.

 4. Inte en dag för tidigt. Får iaf ge VLT cred för att ni har modet att (till slut) granska eländet. Fenomenet fanatisk ”religiös” extremism är riktigt farlig, för oss alla.Så extremt (häpp) skrämmande att det här finns omkring oss. Här har våra politiker lite att bita i… De här imamerna och deras anhängare ska INTE ges något som helst utrymme att sprida sitt budskap här, det är politikernas plikt att förhindra, så är det bara!

 5. Det var sån här granskning som Nordström vägrade göra när han ledde Arbetarbladet tidigare. Det kunde gynna ”mörka krafter”, sa Nordström och menade SD. Kvinnofrid, jämställdhet, trygghet och säkerhet fick komma i andra hand. Det viktigaste var att säga emot SD. Nu när han insett att de hade rätt så kommer granskningen, men kanske för sent. Nordström bär ett stort ansvar för detta.

   1. ”Det är också tragiskt att mörka krafter utnyttjar denna tragedi till att fortsätta sprida hat mot invandrare och främlingsfientlig propaganda.” Detta citat ur din text som du länkar till är typiskt för ditt sätt att se på saken. Du byter omedelbart fokus från vad som hänt, till att spekulera kring vem som kommer att ”utnyttja” det som hänt. Detta synsätt ledde till att du undvek många ”känsliga” ämnen som du misstänkte kunde ge ”mörka krafter” rätt. Resultatet blev att mycket värre krafter slapp granskning och fick ett ökat utrymme.

 6. Det är tur att VLT tar upp det här om religiös extremism för det här som nu pågår är det viktigt att vi alla känner till vad det är och vad som finns mitt ibland oss ute i samhället. Vet vi i dag hur det ser ut i de politiska partierna? Finns t ex Muslimska brödraskapet inom något parti? Jag tror de tidigare fanns inom S men hur är det i dag?

  Jag, som i stort sett många medborgare, har en stor okunnighet om allt detta kring religiös extremism så det är bra att det dras fram ur de mörka skrymslena om vad det är som händer bland oss här ute i samhället. Vad jag vet är att vi svenskar är mycket naiva och tror att Sverige som nation med vårt styrelseskick ”älskas/accepteras” av alla .Men så är det inte. Vi tycker kanske det men inte andra.

  I TV och radio pratas och analyseras det övergripande medan det obehindrat sker något i skymundan som vi inte har tillgång till främst genom att vi inte är på dessa platser och inte förstår språket vad som predikas. Det här om något är ett parallellsamhälle som har tillåtits att växa sig starkt genom att inte tillåtas debattera det p g a rasiststämpeln. Då får man tysta medborgare. Det är mycket farligt för då kan t ex det som VLT nu skriver om få ett starkt fotfäste i det svenska samhället och även etablera sig på viktiga politiska poster i samhället.

  Den här etableringen med helt andra värderingar om demokrati har – vad jag förstår- pågått sedan 60-talet? Varför har detta folk vandrat in under vad jag förstår decennium till Europa och Sverige? Det brukar sägas att vi alla har vandrat in. Men skillnaden är att vi tagit till oss vad som gäller typ politiska val, jämställdhet, kvinnor o mäns lika rättigheter etc. Den övervägande delen av det invandrade folket har tagit till sig de värderingarna men inte dessa som lockas av religiös extremism. Vad är det slutliga målet? Har de kommit för att de älskar vår jämlikhet vår demokrati, vår yttrandefrihet att säga och tycka inom vissa gränser, älskar de vårt land och vårt folk? De måste ju rimligen ha vetat något om landet för att bosätta sig här? Jag bara undrar? Många reser obehindrat till de länder de kom ifrån så de är inte flyktingar med skyddsbehov. Varför sökte de asyl i Sverige för några decennium sedan? Vad är så mycket bättre i t ex Sverige för dem?

  Om man som svensk medborgare är arbetslös och måste ha försörjningsstöd/bidrag skall man göra vissa program på AF och söka arbeten. Om man inte skickar in ett visst antal arbeten man sökt mister man bidraget. Då blir min fråga vad lever vuxna kvinnor och män av? Går de AFs program? Får de pengar från någon kung eller organisation i Mellanöstern? Försörjer de stora klanerna varandra? Det här sättet att leva i Sverige i dag är en tillbakagång till forntiden. Klarar man av ett arbete skall man arbeta för att uppfylla det gemensamma samhällskontraktet och betala skatt för att få tillgång till sjukvård etc etc.

  Vad säger de ansvariga politikerna som egentligen är de som ”bäddat” för det som sker med stenkastning, knivskärningar, organiserad brottslighet, våldtäkter, rädsla att vistas ute ensam på kvällar o nätter. Polis och räddningstjänst som blir stenade vilken skymf/nedvärdering att inför dem som gör det ta emot detta och inte kunna/få agera fullt ut? Ska de behöva tåla det?

  Man kan inte skylla på att samhället inte försökt integrera dem så de inte skall bli radikaliserade och lockas av extremism. Skattemedel från oss medborgare har tagits och det har troligen kostat enorma pengar men de lockas mer av IS och vad predikanter målar upp ur denna sagovärld. De är som små barn – en fantasisaga som berättas och målas upp – vad de får om de går med i IS. Helt otroligt år 2017 i denna moderna tid. Ja Herregud vad säger man helt knäppt.

 7. ”Mörka makter” får helt plötsligt en ny betydelse. Nu är det väl bara upp till var och en att börja fundera på vilken sida som är minst mörk och i vilket samhälle vi/våra efterkommande vill leva? ”Öst är öst, väst är väst och aldrig mötas de två” ?

 8. Jag saknar en definition av ”extremism”. Med svenska måttstockar är det nämligen mycket i islam som kan te sig extremt. Det är svåra frågor som kräver mycket resonemang. Ett resonemang som i det närmaste helt saknas i den offentliga debatten i Sverige.

  År 2013 gjorde Pew Research Center en omfattande undersökning gällande islam med 38 000 svarande i 39 länder. Den visade vad muslimer i olika delar av världen tänker och tycker om bland annat sharia, islamisk rätt, och jihad. En sammanfattning finns här:
  http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-exec/

  Undersökningen visar att i många muslimska länder anser en överväldigande majoritet av muslimerna att sharia skall införas som officiell lag, att kroppsstraff som stening och avhuggande av kroppsdelar ska tillämpas. Även synen på kvinnor är extrem med våra mått, kvinnan ska alltid lyda mannen. Det är många, i absoluta tal, som sympatiserar med våld mot civila i islams namn. Se vidare här:
  http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-overview/

  Undersökningen är uppdelad i följande avsnitt:
  – Beliefs About Sharia
  – Religion and Politics
  – Morality
  – Women in Society
  – Relations Among Muslims
  – Interfaith Relations
  – Religion, Science and Popular Culture

  Det borde vara ganska lätt att förstå att så olika tankemönster inte kan samexistera utan konflikter. Finns det NÅGRA viktigare frågor i Sverige än HUR mångkulturen ska kunna fungera i praktiken – i vardagen för alla vanliga människor med helt olika tankemönster? Några exempel på sällsynta artiklar:

  ”Hbtq-flyktingar trakasseras på asylboenden”
  https://www.svd.se/hbtq-flyktingar-trakasseras-pa-asylboenden

  ”Du har lämnat islam, då vet du att vi har rätt att döda dig”
  http://www.expressen.se/nyheter/du-har-lamnat-islam-da-vet-du-att-vi-har-ratt-att-doda-dig/

  ”80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i dag är kristna”
  https://www.svd.se/fakta-om-varldens-mest-forfoljda-religion

  Såvitt jag vet har mångkultur aldrig fungerat i något samhälle. Inbördeskriget i Syrien kan ju vara ett bra aktuellt exempel:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inb%C3%B6rdeskriget

  Syrien har haft en mycket snabb befolkningstillväxt sedan 70-talet. Man hade en tid med bra ekonomisk tillväxt men det räckte uppenbarligen inte till alla människor. Syrien har en blandad etnisk sammansättning med araber, kurder och flera mindre grupper. De flesta är sunnimuslimer men där finns också shiamuslimer, kristna, druser och alawiter. Det här funkar ju uppenbarligen inte alls. Förutom regimstyrkor och IS så finns det många olika rebellgrupper som också strider mot varandra.

  Att bringa ordning i denna röra av överbefolkning och inkompatibla religioner känns närmast som en utopi. VARFÖR skulle mångkultur fungera i Sverige?

  VARFÖR har våra politiker, myndigheter och medier tvingat på oss mångkultur UTAN att berätta sanningen om VAD det innebär i verkligheten? VARFÖR har det varit, och är, ”förbjudet” att ifrågasätta mångkulturen? HUR ska detta kunna fungera i Sverige?

 9. Ta debatten med de islamska ledarna. Konfrontera och kräv svar. Be dem förklara varför de inte lever efter svenska normer och värderingar. Be dem förklara varför kvinnor inte har samma rättigheter. Ge oss skäl till varför vi ska acceptera att acceptera dem, när de inte accepterar oss. Våga stå upp för och värna om vad som är rätt och vad som är fel.

  Varför inte mötas i en debatt på Aros kongress, låta folket tycka till och jobba för ett bättre samhälle utan religiösa tvång.

 10. ”P-O Lundh”, tack för att du orkar länka och engagera dig. Hoppas andra, som till skillnad mot mig, inte riktigt tänkt efter vad ”mångkulturen” kan leda till verkligen läser dina länkar och bildar sig egna uppfattningar baserade på infallsvinklar från olika håll. Vi måste sluta vara så naiva och tro gott om alla, för alla är inte goda.
  ”MK” vi ”måste” inte alls acceptera fanatiska islamister, vi måste däremot våga visa att vi inte gör det!

 11. Idag kan man läsa om hur dolda inspelningar i ”Kalla fakta” visar hur en muslimsk friskola delar upp elever efter kön och hur ”moralpoliserna” trakasserar kvinnor:

  ”Här tvingas flickorna sitta längst bak i bussen”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KJ06y/har-tvingas-flickorna-sitta-langst-bak-i-bussen

  Detta är inget nytt men vad som är märkligt är statsminister Stefan Löfvens obegripligt naiva reaktion. Fast ”naiv” är ett ord som inte räcker, det handlar snarare om vad som tycks vara en total brist på förståelse av hur verkligheten är beskaffad. Jag tycker att det är helt otroligt. Såhär säger Stefan Löfven:

  ”- Vi ska inte ha det. Det är inte Sverige. Jag förstår inte vuxna som gör detta. I Sverige är det jämställdhet som gäller. Punkt slut”.

  ”Löfven om segregerade bussen: Avskyvärt”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/BaOBw/lofven-om-segregerade-bussen-avskyvart

  HUR kan någon förnuftigt tänkande människa tro att jämställdhet bara uppstår av sig självt när andra kulturer kommer innanför Sveriges gränser?

  Har någon makthavare överhuvudtaget tänkt på HUR mångkulturen ska hanteras i Sverige? Det verkar faktiskt inte så. Sverige börjar alltmer kännas som en surrealistisk mardröm med makthavare och medier som sedan länge tappat all verklighetsförankring.

 12. Har uppmärksammat en FB-sida som heter ”Dawah team Göteborg där de utbildar svenskar till att bli muslimer i islamistiskt syfte. På ett inlägg har dom besök av Abdel Nasser El Nadi (huvudman för Vetenskapsskolan i Göteborg bl a) och Fekri Hamad. Abdel Nasser El Nadi har fått nya tillstånd till att bedriva nya skolor bland annat i min hemstad Halmstad. Finns det några granskningar av honom också? Att han fått tillstånd av skolinspektionen att bedriva skolor i Sverige är ju fruktansvärt!! Det är då ingenting vi är intresserade av här, av betydligt fler aspekter då vi inte från början visste om att dessa kopplingar var så allvarliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *