Avskalad startsida ger mersmak

Fredag 31 mars klockan 09.35
För ett par veckor sedan berättade jag att vlt.se är först ut i ett nytt test på Mittmedias sajter.
Nu ser vi resultatet.
Vi kan konstaterar att en mer avskalad startsida gav mersmak.
När jag skrev om testet för ett par veckor sedan berättade jag att var 100:e besökare på vlt.se under en begränsad tid skulle landa på en flödesbaserad startsida, där den vanliga toppmenyn saknades.
Startsidan var helt enkelt mer avskalad och enkel än en klassisk sajtetta.
De besökare som hamnade på denna sida kunde antingen klicka tummen upp eller ner och också utveckla sina synpunkter.

Det resultat som testet har gett är så pass intressant att Mittmedias digitala medieutvecklingsgrupp, DMU, nu ytterligare kommer att skruva på modellen för att göra ytterligare test.
Katarina Ellemark, produktägare för Mittmedias sajter, konstaterar att testet har gett följande intressanta insikter:
– Att en förhållandevis stor andel av besökarna tycks trivas med modellen. Det framgår både av hur de har betygsatt startsidan och deras aktivitet på sajten. Detta är intressant eftersom användare har en tendens att alltid föredra det som känns bekant före något nytt.
– Den avskalade förstasidan behöver testas betydligt grundligare för att kunna utvärdera effekten av att vi tagit bort en rad funktioner och presentationsmodeller.
– Redan i detta mycket småskaliga test med cirka 1 000 slumpvis utvalda besökare har vi fått nog med data för att tillsammans med vår data scientist kunna gå vidare in i en djupare analys av hur lojalitetsfaktorn påverkar vilka användare som stannar i testen kontra väljer att lämna det och återgå till den traditionella startsidan.

I nästa steg kommer testgruppen med all sannolikhet att utvidgas.
”Modellen med småskaliga, snabba tester är något som vår utvecklingsavdelning valt att använda som verktyg i arbetet med att forma våra produkter så att de är länken mellan händelser och människor. Det gör att vi kommer att fortsätta sjösätta den här typen av hypoteser, utvärdera och berätta om dem”, säger Katarina Ellemark.

Det ständiga arbetet med vår publik och de svar vi får är oerhört viktiga i vårt fortsatta utvecklingsarbete.
Det skriver Katarina Ellemark mer om i detta intressanta blogginlägg.

Publicerat av

Daniel Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *