Detta är ett brott mot demokratin

Tisdag 4 april klockan 13.10
Grupperingen kallar sig Yttrandefrihetsrörelsen.
Trots namnet har den ingenting med yttrandefrihet att göra.
Genom förtalskampanjer försöker gruppen istället strypa just yttrandefriheten.
Helgens kampanj mot Norrtelje Tidnings politiske chefredaktör Reidar Carlsson och mot centerpartisten Gunnar Kjelldahl är oacceptabel.
I går polisanmälde jag förtalskampanjen mot Reidar Carlsson. Att en gruppering, i syfte att förtala och tysta, ger sig på en enskild medarbetare ser jag som extra allvarligt.
Tyvärr blir detta allt vanligare.
Att hat och hot mot journalister ökar är ett sorgligt faktum. Även politiker får också allt oftare utstå just hat och hot.
Detta är inte enbart allvarligt för de enskilda individer som drabbas.
Det är allvarligt för demokratin.
Det finns nämligen risk att såväl journalister som politiker undviker vissa ämnen, eftersom de vet vilka hatiska reaktioner som kommer.

Det är viktigt att vi som verkar i offentligheten orkar ta dessa skitstormar.
Det är också viktigt att polis och rättsväsende agerar och inser att ett hot eller en förtalskampanj mot en journalist eller en politiker också är ett hot mot demokratin.

”Jag har inte blivit skrämd av Yttrandefrihetsrörelsens kampanj. I stället har jag blivit än mer beslutsam att kämpa för demokrati och mot extrema och totalitära idéer. Jag hoppas att detta har blivit effekten av Yttrandefrihetsrörelsens kampanj även bland många andra här i Norrtälje kommun”, skriver Norrtelje Tidnings politiske chefredaktör Reidar Carlsson i en ledare efter förtalskampanjen,
Jag håller helt med honom.
Det är viktigt att det demokratiska samhället inte viker ner sig och låter sig skrämmas till tystnad.
Precis som Reidar Carlsson skriver måste vi stå upp för demokratin.
Norrtelje Tidning kommer alltid att stå upp just för demokratin och yttrandefriheten.

I den kampanj som riktades mot Reidar Carlsson och Gunnar Kjelldahl, via flygblad och banderoller från Yttrandefrihetsrörelsen i centrala Norrtälje i helgen, anklagas Reidar Carlsson för att tysta sina meningsmotståndare med ”lögner, hets och förtal”. Även Gunnar Kjelldahl anklagas för liknande saker.
Yttrandefrihetsrörelsen påstår att Reidar Carlsson är motståndare till yttrandefriheten och demokratin.
Det är ingenting annat än rent förtal, vilket de allra flesta inser.

”Syftet med Yttrandefrihetsrörelsens kampanj är inte alls att värna yttrandefriheten. I stället är detta kampanj från extremnationalister med syfte att minska medborgarnas förtroende för medier och politiker. Målet är att skapa kaos och misstro, vilket man hoppas skall ge en grogrund för ett antidemokratiskt maktövertagande”, skriver Reidar Carlsson i sin ledare.
Precis så är det.
Yttrandefrihetsrörelsen smutsar ner det fina med yttrandefriheten.
Sverige har en lång tradition av tryck- och yttrandefrihet.
Det är en tradition vi ska vara stolta över.
Det är en tradition vi måste vårda.

Det Yttrandefrihetsrörelsen, med sin extrema politiska agenda, gör är att försöka begränsa yttrandefriheten genom förtalskampanjer.
Det faktum att den verkar anonymt säger det mesta om vilken ljusskygg grupp detta handlar om.

Jag räknar med att polisen tar den anmälan som jag lämnade in i går på största allvar. Det är av största vikt att polis och rättsväsende inser att brott mot journalister och politiker även är ett brott mot demokratin.

Publicerat av

4 reaktioner till “Detta är ett brott mot demokratin”

 1. Jag vet att det inte är ett självklart beslut att polisanmäla sådana här händelser. Man vill ju inte ge dessa ljusskygga krafter onödig publicitet heller, och när det dessutom ofta är svårt att leda i bevis vem som gjort vad så blir det ofta ingenting av anmälan. Jag tycker dock att det var rätt att anmäla, och har därför också själv anmält händelsen efter jag fick veta att NT beslutat att göra detta. Även om det inte skulle leda till att någon fälls så blir de ändå varse i sin garderob att de granskas, och detta i sig verkar förhoppningsvis lite avhållande då det gäller aggressiviteten mot enskilda personer i de framtida budskapen.

 2. Kampanjer av detta slag känns inte som en lämplig väg och det är bra att en polisanmälan har gjorts. MEN, jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag anser att det är medierna själva som har provocerat fram protesterna. Och jag tror att det bara kommer att bli värre OM inte medierna ändrar sitt beteende.

  Genom att fortsätta bevara och förneka åsiktskorridoren och mer eller mindre krossa oliktänkande bygger medierna upp en rättmätig vrede hos människor. Det är mycket olyckligt.

  Det är meningslöst att fortsätta förneka åsiktskorridoren eftersom så många redan har erkänt den. Dessutom framkom den falska verklighetsbilden, filtreringen, propagandan och åsiktsförtrycket tydligt i debatten på Publicistklubben 23/1.

  Sammanfattningsvis framkom att medierna:
  – har en tillrättalagd verklighetsbild.
  – är dåliga på att bemöta sakliga och seriösa invändningar.
  – är extremt defensiva och lättretade.
  – sluter sig samman och försvarar varandra.
  – visar flockbeteende.
  – blandar in åsikter i det som ska vara saklig rapportering.
  – blandar in åsikter i granskningar, det blir inga trovärdiga granskningar.
  – inte ger sammanhang och helhetsbilder.
  – hänger upp sig på personer och mejar ner de som har avvikande åsikter.

  Se vidare min kommentar här om debatten på Publicistklubben 23/1:
  http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2017/01/28/det-handlar-om-pressetik-inte-morkning/#comment-3845

  Det finns många exempel på människor som smutskastats i medierna och ibland också förlorat sitt arbete efter att ha uttryckt åsikter utanför den ”tillåtna” korridoren. Några aktuella exempel är polisen Peter Springare, Granskning Sverige och Facebooksidan ”Rädda vården”.

  Det finns förstås många seriösa journalister och Per Gudmundson har skrivit en bra ledare i SvD igår:
  2017-04-04: ”Året då visselblåsare blev landsförrädare”
  https://www.svd.se/aret-da-visselblasare-blev-landsforradare

  Citat: ”[…] Annat var det för några år sedan. Ni kommer ihåg hur det lät. Då var visselblåsare högsta mode. […] Människor inne i verksamheter sågs som sanningsvittnen. Information från insidan visade en oförvrängd bild av verkligheten. Annat är det nu. Nu pekas de ut som landsförrädare av regimtrogna medier.”

  När oliktänkande pekas ut som landsförrädare av regimtrogna medier, som Per Gudmundson skriver, har någonting gått mycket, mycket snett.

  Det kanske värsta skräckexemplet någonsin är Eskilstuna-Kurirens, Expressens och Expos exempellösa och synnerligen osakliga drev mot Granskning Sverige. Det är obegripligt att det får gå till på detta sätt i Sverige. Obegripligt.

  Det är vidare mycket provocerande när osakliga journalister hänvisar till de pressetiska reglerna som de själva så uppenbart åsidosätter. Det är inte konstigt att människor som är förankrade i verklighet och fakta då blir upprörda.

  Det stora problemet, som jag ser det, är att enskilda aktörer inom medierna tillåts definiera en godtycklig verklighetsbild som sedan betraktas som sanning av etablissemanget. DET är ett hot mot demokratin om något.

  För att fortsätta Per Gudmundsons resonemang om regimtrogna medier så kan man sammanfatta följande hot mot demokratin enligt min uppfattning: Regimtrogna medier definierar godtyckligt sanningen och oppositionella motverkas med maktmedel.

  1. Tillägg till mitt förra inlägg. Jag vill verkligen rekommendera alla att ta sig en halvtimme för att titta på följande film från Det Goda Samhället:
   https://www.youtube.com/watch?v=IsLDTmQzjoo

   ”Här samtalar Patrik Engellau och journalisten, författaren, låtskrivaren med mera Jens Ganman om svensk journalistik. Hur ser journalisterna sig själva och hur ser de ut utifrån?”

 3. Fortsättning på mitt inlägg 5/4 som bland annat tar upp exempel på människor som smutskastats i medierna efter att ha uttryckt åsikter utanför den ”tillåtna” korridoren. Några aktuella exempel är polisen Peter Springare, Granskning Sverige och Facebooksidan ”Rädda vården”.

  Till min stora glädje så försvarar VLTs Sakine Madon idag 8/4 Facebooksidan ”Rädda vården”.i en ledare:
  ”Sakine Madon: Osund jakt på enskilda”
  http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-osund-jakt-pa-enskilda

  Citat: ”Sveriges Television gick trots det nyligen ut och beskrev ”Rädda vården” som en ”skrämselsida”, och ett exempel på en anonym opinionsbildning som ”trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen”.
  […] Det hade varit bättre av kanalen att medge att det blev fel denna gång, och be den uthängde undersköterskan om ursäkt.
  Annars är risken att vi kommer få se liknande bottennapp framöver.”

  Kan VLT på motsvarande sätt tänka sig att opartiskt granska och analysera mediers beskrivningar av polisen Peter Springare och ”medborgarinitiativet” Granskning Sverige?

  De traditionella medierna skulle i många fall även behöva be Peter Springare och Granskning Sverige om ursäkt enligt min bedömning. Och Eskilstuna-Kuriren, Expressen, Expo och deras följare bland medierna skulle behöva förklara vad de egentligen menar med ”Trollfabrik”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *