Samarbetet är fint mitt i allt det svarta

Fredag 7 april klockan 19.55
Denna fredag var till en början på alla sätt en bra dag.
Jag hade nyss bloggat om den nya gemensamma desken för Mittmedias Västmanlands- och Stockholmsregion och var på väg in till ett intressant möte.
Då inträffade det ofattbara.
Detta blev en svart fredag.
Mitt i allt det svarta har det varit fint att se hur imponerande Mittmedias olika redaktioner arbetat tillsammans under dagen.
Mittmedia var i gång med livesänd tv på alla sajter bara några minuter efter att attacken inträffade. Livesändningen pågick i närmare fyra timmar.
När dramatiska och fruktansvärda likt denna inträffar – och när lite information, men desto fler spekulationer finns, gäller det att nyhetsredaktionerna håller sig professionella och kalla.
Det har förstås varit lika viktigt under alla år, men situationen ser så annorlunda ut nu jämfört med när vi enbart arbetade med papperstidningsproduktion.

På den tid en tidningsredaktion enbart hade tidningen att tänka på fanns det i regel flera timmar kvar till deadline, det vill säga till när tidningen trycktes.
Då fanns längre tid för varje redaktion att fundera på urval, rubriksättning och utgivarbeslut.
Men det fanns också betydligt färre snabba informationskällor.
Uppgifter, så väl sanna som falska, spreds visserligen även då, men de färdades inte lika snabbt.
I dagens mediesamhälle är det deadline varje minut.
Därför krävs ett helt annat arbetssätt och helt andra roller på en nyhetsredaktion.
I stället för att presentera en statisk berättelse i en papperstidning berättar och uppdaterar vi hela tiden eftersom digitalt, ofta via live-tv.
Därför ställs ännu högre krav på professionalitet på dagens journalister, chefer och arbetsledare.
När man går live bara några minuter efter en händelse gäller det att hela tiden vara ytterst saklig, att snabbt sortera och berätta om den information som kommer och inte minst att upplysa om uppgifterna är bekräftade eller inte. Det gäller också att vara ytterst källkritisk och att hela tiden tänka på de pressetiska regler som alla seriösa medier arbetar efter.

Mittmedias live tv-nav var nominerat i Årets dagstidning och har också chans att vinna ett pris i New York senare i vår. Jag tror att många som följde dagens live-sändning på vlt.se och Mittmedias övriga sajter i dag förstår varför.
Ankaret Susanna Ahnlund var fantastisk i sitt lugn från studion i Falun i dagens sändning.
I Stockholm befann sig reportrarna Stefan Hazianastasiou och Andreas Nilsson och många andra medarbetare från hela Mittmedias område bidrog också starkt till nyhetsarbetet.
Det var också fantastiskt att se aktiviteten i vår interna Slack-kanal, med benämningen kod röd. Alla redaktioner hjälptes åt att jobba fram material.
En svart dag som denna var det samarbetet fint att se.

Hur medierna agerat i dag och framöver i denna pågående nyhetshändelse kommer att diskuteras – och ska diskuteras.
Förutom att följa våra egna sändningar och uppdateringar har jag också följt Expressen och Aftonbladet med stor behållning. Jag tycker också att Sveriges Radio Ekot har haft vassa  uppdateringar och även Sveriges Television har varit riktigt bra med sina extrasändningar.
Jag ger ett gott betyg till medie-Sverige i dag. De seriösa medierna har agerat snabbt och presenterat relevant material, men har också hela tiden haft pressetiken och källkritiken i fokus.

När det gäller vikten av källkritik vid liknande nyhetshändelser skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bra på sin blogg. Han ger bland annat goda råd till mediekonsumenter vid breaking news lägen.
Även VLT:s politiska redaktör Sakine Madon skriver, som så många gånger förr, klokt i en ledare i VLT, som publicerats tidigare i dag på vlt.se.
”I skrivande stund är det inte bekräftat vilka eller vem som legat bakom dådet. Det vi däremot vet är att terrorsekten Islamiska staten tidigare har uppmanat till attacker med enkla medel som bil eller lastbil. Terrorexperter har varnat för fler dåd, med skjutvapen och fordon, i europeiska städer. Och mycket riktigt har vi tidigare sett lastbilsdåd i städer som Berlin och Nice”, skriver Sakine Madon.

 

Precis som Sakine Madon skriver vet vi ännu inte exakt vad som hänt och varför. Därför är det sorgligt att se alla spekulationer och rykten som sprids i sociala medier. Vikten av källkritik kan aldrig nog poängteras.

Till sist noterar jag att ett flertal läsare i sociala medier kritiserar Mittmedias sajter för att en del av det journalistiska innehållet kring dådet på Drottninggatan i Stockholm ligger bakom vår digitala betallösning, plus.
Borde inte allt material vara öppet, en dag som denna undrar många?
Om detta hade inträffat på den tid när vi enbart hade papperstidningsutgivning hade vi inte gjort extraupplagor och delat ut dem gratis. Vi hade inte sprungit runt och delat ut morgondagens tidningar gratis heller.
Mycket av den journalistik vi producerat i denna fruktansvärda händelse, inte minst vår livesändning och uppdateringar kring händelseförloppet ligger öppet för alla.
En hel del annan journalistik, den som inte är direkt uppdateringar utan handlar om vittnesskildringar eller andra fördjupningar ligger bakom plus.
Det är så vår plusstrategi ser ut och den har vi hållit fast vid även i dag.

Publicerat av

En kommentar till “Samarbetet är fint mitt i allt det svarta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *