En bra idé kräver stort tålamod


Tisdag 11 april klockan 17.03
I dag publicerar VLT en 20-sidig näringslivsbilaga.
Bilagans tema är ovanliga historier som har lett fram till en företagsidé.
Jag skriver om snilleblixtar.
Sådana kräver stort tålamod.
Det kan nämligen ta flera år att processa en riktig god idé.
Så här lyder min krönika i dagens näringslivsbilaga i VLT:

Jag har alltid närt en dröm om att skriva den där romanen som gör skillnaden, den som slår människor med häpnad, den som gör succé. Problemet är att jag ännu inte har kommit på storyn, i ärlighetens namn har jag inte haft tid att tänka på den heller.

En natt för många år sedan kom emellertid berättelsen till mig i en dröm. Jag låg där i sömnens dimma och jublade. Jag hade den perfekta storyn. Jag vaknade till och kände mig hur nöjd som helst och tänkte att jag borde kliva upp och skriva ner idén. Istället somnade jag sött om och när jag vaknade var allt tomt. Jag minns att jag hade drömt den perfekta drömmen om den perfekta storyn.

Under flera dagar försökte jag minnas min dröm, innan jag till slut slog fast det jag anade redan från början. Allt var just bara en skön dröm. Självklart fanns det ingen story där som kom från ovan. Som så ofta var det för bra för att vara sant.

Dagens näringslivsbilaga handlar just om storys, ovanliga historier som har gett upphov till en affärsidé och därigenom ett nytt företag. Det är ett spännande ämne. Jag har alltid fascinerats över entreprenörer som tänker tankar som ingen annan tänker. Olika människor med olika begåvningar som möts genom en slump och hur deras respektive tankar plötsligt förenas i en fantastisk kraft som spränger gränser.

Men historierna om snilleblixtar och plötslig rikedom är i regel endast en myt. För att lyckas krävs visserligen en briljant idé, men också ett hårt slit på flera månader eller år innan succén är ett faktum. Ett exempel på hur svårt det kan vara är ett exempel från en företagssajt jag var inne på. Rubriken var ”fyra sätt att bli rik”. Lockande rubrik, men desto mer nedslående när jag började läsa.
Vad var då de fyra sätten?
Jo, det första var att försöka jobba sig upp i karriären och bli hög chef och få lön. Det andra var att ärva pengar.
Okej.
Det tredje var att vinna pengar på lotto.
Suck.
Det fjärde var att bli egenföretagare, som om det per automatik skulle ge framgång.

Det finns bara en enda väg för att nå framgång med en bra affärsidé. För det första krävs förstås en bra idé. Därefter krävs enormt hårt jobb. Det finns liksom inga genvägar.
En bra idé är sällan fulländad från första stund. Den måste processas, prövas och omprövas. Kanske visar det sig att den inte håller – därför krävs det att hålla flera idéer i luften samtidigt.

Jag träffade en person i Västerås för några veckor sedan, en oerhört kreativ person med ständiga idéer. Jag frågade hur det gick för honom. En dum fråga, egentligen, eftersom jag vet att det går bra för honom. Jo, tack. Svarade han. Jag håller på att genomföra en massa idéer just nu. Jag har en massa andra idéer också, men de är nog i rullning först om tre-fem år. Jag hinner inte med dem ännu.

Jag tror att det är just sådana tankeprocesser som ger framgång.
En snilleblixt kan blomma först om fem år.
Den som inte har tålamod kommer att slarva bort sina goda idéer.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *