Sakine Madon har en unik och viktig röst

Tisdag 11 april klockan 16.25
Det finns många duktiga skribenter i landet.
Långt ifrån alla duktiga skribenter har emellertid det där extra som krävs för att engagera läsaren.
VLT:s politiska redaktör Sakine Madon har allt som krävs.
Det är just därför hon är en av landets allra hetaste och viktigaste
debattörer.
När jag började som chefredaktör och ansvarig utgivare på VLT 1 februari 2016 mötte jag en pigg och duktig redaktion. Det kändes bra från första dagen.
Men jag kände också snabbt att det behövdes en kulturredaktör och en förstärkning av ledarredaktionen. VLT saknade kulturredaktör. Erik Jersenius, värvades – och gjorde skillnad direkt med sin skarpa penna och trygga berättarröst.
På ledarredaktionen fanns redan politiske redaktören Richard Appelbom, som ständigt gjort och gör ett bra jobb, när jag kom till tidningen.
Det är tufft att vara ensam politisk redaktör på en tidning som VLT.
Därför ville jag utöka ledarredaktionen och om min drömrekrytering var just Sakine Madon, en skribent som jag följt och imponerats av länge.
Därför kändes det fantastiskt bra när hon tackade ja till jobberbjudandet på VLT.
Det är också roligt att så många läsare uppskattar både Erik Jersenius och Sakine Madon, två personer som verkligen lyft en redan stark redaktion.

Att Sakine Madon är en skribent som verkligen engagerar är Idagoras sammanställning över mars månad ett bevis på.
Idagora sammanställer de mest engagerade ledartexterna i den borgerliga lokal- och regionpressen. För Mittmedia blev det en rekordmånad. Totalt är 29 av de 50 mest engagerande ledartexterna publicerade på Mittmedias sajter.
Listan domineras av Sakine Madon som ensam har elva texter på listan, på placeringarna 1, 3, 9, 11, 16, 23, 26, 28, 32, 38 och 43.

När VLT för drygt ett år sedan skickade ut ett pressmeddelande om att Sakine Madon skulle börja på VLT uttryckte jag mig så här:
”Sakine Madon kommer att ha ett tydligt digitalt uppdrag och vara VLT:s ledarsidas ansikte utåt. Hon har bred erfarenhet, är en mycket vass skribent och är omvittnat skicklig digitalt. Jag är mycket glad över den här rekryteringen som ytterligare kommer att stärka VLT:s profil. Opinionsjournalistiken är prioriterad i VLT. Med Sakine Madon och Richard Appelbom får vi en mycket stark duo på VLT:s ledarredaktion.

Det är också precis så det har blivit. Sakine Madon har snabbt blivit en profil även som politisk redaktör på VLT.
Sakine Madon är en av de debattörer som engagerar mest på Twitter.
Hon är också en av de mest uppskattade debattörerna i landet. Det visar inte minst Idagoras lista för mars månad.
Sakine Madon anlitas ofta av SVT i olika sammanhang, bland annat SVT Agenda.
Hon hörs i Sveriges Radio, där hon inte minst var uppskattat värd för Sommar i P1. Hon röstades därefter fram som en av vinterpratarna i P1.
Hon har också Youtubekanalen Hildebrandt&Madon tillsammans med Johanne Hildebrandt.

Det som gör Sakine Madon så stor är att hon alltid är Sakine Madon.
Hon är helt enkelt sig själv i alla lägen.
Hon är modig och kunnig.
Hon säger vad hon tycker och står för det, oavsett om hon debatterar journalister , politiker, hedersrelaterade brott eller något annat ämne.
På så sätt bemöts hon med respekt i alla läger, oavsett om personer håller med henne eller inte.
Sakine Madon har en unik röst, en röst som är så viktig i Sverige.
Jag är enormt stolt över att den unika rösten verkar på VLT:s ledarsida.

 

Publicerat av

11 reaktioner till “Sakine Madon har en unik och viktig röst”

 1. Det jag personligen tycker imponerar mest med Sakine är hennes förmåga att ”tänka utanför boxen”. Många ledarskribenter har tyvärr en förmåga att efter en tid hamna i en förutsägbarhet avseende vad de skriver i sina ledare/debattinlägg. Så icke Sakine Madon. Det är alltid med spänning och förväntan man klickar på hennes alster för att få läsa vad som döljer sig bakom rubriken den här gången. Det är utomordentligt sällan jag blivit besviken. Kan därför bara instämma med Daniel-VLT har gjort en kanonvärvning! Hade vi talat sport är den att likna vid att VSK nästa år värvar Zlatan eller att VIK lyckas skriva kontrakt med Erik Karlsson. 😉

 2. Jag har länge känt respekt för Sakine Madons artiklar men dagens ledare (9/5) får mig att undra om jag möjligen kan ha misstagit mig när det gäller grundsynen på personligt ansvar. Bristen på personligt ansvar i samhället skulle kunna förklara många av de problem som vi nu ser.

  ”Sakine Madon: Ingen kan alltid ha ett brett colgate-leende”
  http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-ingen-kan-alltid-ha-ett-brett-colgate-leende

  Självklart kan ingen ha ett ständigt brett ”colgate-leende” och ingen seriös person förväntar sig det av någon. Däremot är förväntan på konkreta resultat av våra politiker inte bara legitim utan snarast ett medborgerligt krav.

  Sakine Madon skriver: ”Överdriven press på politiker och krav på perfektion är däremot ett bekymmer värt att påminna om.”

  Nu undrar jag följande: VAD är ”överdriven press” och VEM ställer ”krav på perfektion” på dagens politiker (eller föralldel på dagens journalister)?

  1. Jag ställer höga krav på vad politikerna faktiskt uträttar för oss medborgare, där ska det vara press. Däremot är jag ganska överseende med att tungan ibland slinter och garderoben inte är kliniskt rent från skelett. Teflonpolitiker inger mig snarast ångest.

   1. Thorsten Schütte, vi tycks vara eniga i denna fråga såhär långt. Utöver ”teflonpolitiker” så är jag mycket bekymrad över ”teflonbyråkrater” inom olika myndigheter, ”teflonjournalister” inom vissa medier samt godtrogna och lydiga ”teflonmedborgare” som tror på ”teflonetablissemanget”.

 3. Tillägg till min kommentar 9/5. Följande nya ledare av Sakine Madon idag (16/5) förtjänar verkligen att kommenteras:
  ”Sakine Madon: Sluta ge bidrag till extremister”
  http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-sluta-ge-bidrag-till-extremister

  Citat: ”[…] Det är inte bara ett stötande slöseri med skattemedel, det stärker dessutom bluffare och antidemokrater – på bekostnad av bra föreningar. Med en generaldirektör som förminskar problemet kommer vi – tyvärr – se mer av detta.”

  Det finns inte många journalister i Sverige som har civilkurage nog att skriva en ledare som denna enligt min (tämligen dystra) erfarenhet. Tack!

  Till Daniel Nordström: Jag tror att det finns ganska många generaldirektörer i Sverige som behöver synas i sömmarna. Vad tror du?

 4. Jag är förvånad över att VLT har en politisk redaktör som bara skriver om frågor som rör invandring. Är inte det en aning smalt för en politisk redaktör? Finns det inte andra politiska frågor som också är viktiga?

  1. @Tomas Hållstam: Jag är förvånad över ditt påstående, eftersom jag anser att det inte stämmer.
   Jo, det skulle vara smalt om en politisk redaktör enbart skrev om frågor som rör invandring. Ja, det finns andra politiska frågor som också är viktiga.
   Det är därför Sakine Madon och vår ledarredaktion just skriver om många olika viktiga frågor i olika ämnen. Det är för övrigt också väldigt viktigt att en ledarredaktion även behandlar frågor som rör det breda spektrat kring frågor som rör invandring.

   1. Nu är det jag som blir förvånad, för allt som Madon skriver, åtminstone det man kan läsa gratis på vlt.se, handlar ju om badtider, hedersförtryck, barnäktenskap osv., dvs allt är på något sätt relaterat till invandring. Som jag skrev tidigare så är det viktiga frågor, men allt i samhället kan väl knappast handla om invandring? Det måste finnas andra frågor för en politisk redaktör att ta upp? Men kanske får jag en skev bild av Madons insatser i VLT pga att jag är en gratisläsare…

    1. @Tomas Hållstam: Det Sakine Madon skriver om i de ämnen du tar upp är relevant och viktigt.
     Detta är, som alla vet, dock inte de enda ämnen hon skriver om.
     För övrigt är allt opinionsmaterial öppet på vlt.se.

    2. Jag är mycket glad att hon skriver om ”invandringsrelaterade” frågor. Speciellt eftersom hon, så vitt jag har sett, är en av de få som även vågar skriva om de mindre positiva följderna av svensk invandrings-/integrationspolitik.

    3. Invandringsfrågorna är viktiga eftersom de påverkar hela samhället. Sakine Madon är en få journalister i Sverige som tar upp brännande frågor. Det skulle behövas många fler som skriver om dessa frågor och de konkreta, djupgående samhällsproblem som finns.

     I grunden har Sverige en förvaltningskris som går tillbaka till mitten av 70-talet. Gradvis har förvaltningen förstörts av politiker och tjänstemän som brustit i sitt ansvar. Det är alltså problem som funnits länge. Den stora invandringen har dramatiskt ökat belastningen på redan överbelastade system.

     Det är viktigt att de problem som finns tydliggörs så att lösningar kan börja diskuteras. Svenska medier misslyckas grovt här. Därför behövs många fler som Sakine Madon.

     Tidskriften Kvartal har nyligen vässat klorna. Problemen med den svenska förvaltningen framkommer ganska tydligt i följande nya inslag där chefredaktör Paulina Neuding samtalar med docenten i juridik Jakob Heidbrink:
     https://kvartal.se/kvartalsamtal/kvartalsamtal-jakob-heidbrink

     Den lagstiftning som ska skydda medborgarna kan inte uppfyllas. Det ger en okontrollerbar tjänstmannamakt där lagbundenheten har försvunnit. Många av de aktuella problemen är givetvis kopplade till invandringen eftersom den belastar redan dysfunktionella system. Detta behöver tydliggöras för medborgarna.

     Medierna måste bli bättre på att tydliggöra VILKA problem som finns och HUR dessa ska kunna lösas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *