Attacken mot VLT:s medarbetare är ytterligare ett allvarligt fall

Lördag 22 april klockan 01.25
Håkan Slagbrand är en profilerad medarbetare på VLT.
I kväll stod hans bil i brand i en parkering i centrala Västerås.
Det mesta tyder på att detta är en attack mot hans journalistiska gärning.
Det är synnerligen allvarligt på flera sätt, det är också ytterligare ett tecken på en mycket allvarlig samhällsutveckling där enskilda journalister blir måltavlor.
Hot och trakasserier är tyvärr numera vardag för många svenska journalister.
Hoten mot svenska journalister ökar och de polisanmäls också allt mer. Det visar inte minst de viktiga inslag som SVT:s Kulturnyheterna nyligen har publicerat.
– Hoten är tveklöst fler och de riktar sig inte bara mot anställda medarbetare utan också mot anställdas familjer, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, i inslaget.
Syftet med hoten är ofta väl planerade och har som syfte att tysta journalister.
Detta är ytterst allvarligt, inte bara för de enskilda journalisterna.
Det är också allvarligt för hela samhället, efter som ett hot mot en journalist alltid också är ett hot mot vår demokrati.

SVT Kulturnyheternas serie om detta visar också att hoten och trakasserierna, inte minst i sociala medier, också får konsekvenser för andra än journalister.
Försvarets egna forskare vågade till exempel inte stå med namn i sin senaste rapport om hat och extremism på nätet.
Det har gått så långt att myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar även journalister att dölja sina identiteter.

Rasism och kvinnohat går ofta hand i hand.
Därför drabbas i regel kvinnliga journalister alltid hårdare än manliga.
Kvinnor utsätts på ett helt annat sätt för nedvärderande kommentarer och inte minst om hot om sexuellt våld.
Nyligen pratade Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter och Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén om detta allvarliga ämne i Aftonbladet TV.

Det som sker är en mycket allvarlig utveckling.
Det är viktigt att vi aldrig låter oss tystas. Om vi viker ner oss är samhället väldigt illa yte, samtidigt är det också tyvärr lätt att bli nedslagen och det är förståeligt att alla inte längre orkar när de ständigt möts av nedsättande kommentarer, trakasserier och hot och när man varje dag tvingas vandra i skitstormen.
Hoten och trakassarierna innebär att det finns risk att viktiga samhällsröster tystnar.
Det är precis det som de som hatar och hotar vill åstadkomma.
De vill skrämma till tystnad.

Sent på fredagskvällen, larmet kom vid 22.50-tiden, utsattes en av VLT:s medarbetare, Håkan Slagbrand, för en bilbrand.
”Det är ingen slump att det var just min bil”, sade Slagbrand när vi talades vid i natt.
Allt tyder på att han har rätt.
Hans bil stod parkerad i centrala Västerås på en parkering där omkring 30 andra bilar stod.
Någon eller några hade slagit sönder ett fönster, kastad in en förmodad brännbar vätska och tänt eld på bilen.
Händelsen är polisanmäld.

Håkan Slagbrand är en mycket erfaren, kunnig och profilerad VLT-medarbetare som har skrivit om flera uppmärksammade kriminalfall på senare år.
Han är frilansare med ett fast kontrakt med VLT.
Även om det inte går att slå fast med säkerhet talar i nuläget allt för att det som inträffade var riktat just mot Håkan Slagbrand och mot hans journalistiska verksamhet – i syfte att skada honom och hans familj och i syfte att skrämma honom från att fortsätta skriva om de aktuella kriminalfall, där hans journalistiska gärning är så viktig.

Håkan Slagbrand är inte den som låter sig skrämmas.
VLT kommer heller aldrig som tidning att låta sig tystas.
Utvecklingen är emellertid ingenting annat än skrämmande.
Det är uppenbart att haten och trakasserierna mot journalister allt mer riktar sig mot enskilda journalister och också mot enskilda journalisters familjer, precis som Thomas Mattsson påpekar i Kulturnyheterna.
Det ökade antalet hot och de ökade trakasserierna mot journalister är något som polisen och rättsväsendet tack och lov numera på ett bättre sätt förstår allvaret i, men det krävs ännu mer krafttag.
Tyvärr är det ännu så att få fall av hot leder till fällande dom, trots att medierna allt oftare anmäler hot.
Det som händer i samhället just nu är inte enbart en fara för enskilda journalister.
Det som händer är en fara för demokratin.
För att lyckas vända denna negativa trend måste vi alla förstå allvaret – och vi måste agera.

Publicerat av

4 reaktioner till “Attacken mot VLT:s medarbetare är ytterligare ett allvarligt fall”

 1. Mängder av bilar bränns sedan länge i Västerås och övriga landet. En ökad brottslighet och otrygghet drabbar alla laglydiga medborgare, såväl infödda som invandrare.

  Den 29/3 fick Råbymoskéns ordförande sin bil bränd och sitt hem utsatt för stenkastning.
  http://www.vlt.se/blaljus/rabymoskens-ordforande-utsatt-for-stenkastning-och-brand-bil

  Det hårdnade samhällsklimatet och den ökade polariseringen drabbar, eller riskerar att drabba, alla medborgare. Lagar och bestämmelser åsidosätts och de offentliga verksamheter som ska skydda medborgarna förmår inte att fullgöra sina skyldigheter.

  Samhället blir alltmer dysfunktionellt – det är ett hot mot rättssäkerheten och demokratin i landet. VAD beror detta på? Jag tror att det största hotet mot vårt samhälle är bristen på saklig, opartisk och korrekt information. HUR kan ett land demoraliseras så snabbt? VARFÖR upplever journalister hot? Se vidare mina kommentarer här:
  http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2017/02/07/det-enda-positiva-ar-de-fallande-domarna/#comment-3955

  Under lång tid har medborgarna fått otillräcklig, vinklad och tillrättalagd information från medier, politiker och myndigheter. Listan kan göras mycket lång. Här finns roten till alla problem tror jag: Medborgarna saknar tillräcklig information för att kunna göra förnuftiga bedömningar och val.

  Daniel Nordströms blogginlägg är fullt av spekulationer. Åter tar han upp ”skitstormen” men Daniel Nordström har ännu inte kunnat visa vad han menar med skitstorm. Blogginlägget ”Att vandra i skitstormen” (2016-04-05) har 63 kommentarer men inte ett enda konkret exempel på ”skitstorm”. Det går inte att bedöma vad journalister uppfattar som hotfullt utifrån Daniel Nordströms blogginlägg.

  Är tydliga och konkreta frågor till makthavare hot? Hur kan någon seriöst motivera det fullständigt osakliga drevet mot Granskning Sverige till exempel? På vilka sakliga grunder kallas Granskning Sverige ”främlingsfientliga”, ”högerextrema”, ”Trollfabrik” och så vidare?

  Jag uppfattar det som väldigt obehagligt att så många inom traditionella medier fortsätter att högljutt och dominant avfärda saklig kritik med grundlösa generaliseringar som ”rasism”, ”fascism”, ”nazism”, ”hat”, ”främlingsfientlighet”, ”mörka krafter”, ”högerextremism” och så vidare. Det är synnerligen provocerande för de som seriöst vill diskutera sakligt och ta hänsyn till verkligheten och faktiska förhållanden.

  David Eberhard uttrycker det väl i denna ledakrönika i GP 15/4:
  ”Eberhard: Gaphalsarnas skrik kantrar debatten”
  http://www.gp.se/ledare/eberhard-gaphalsarnas-skrik-kantrar-debatten-1.4235779

  Citat: ”Förklaringen till varför många samhällsdebatter blivit allt mer absurda under de senaste tio åren är att den stora normala majoriteten håller tyst och låter skrikhalsar med galna åsikter stå oemotsagda, skriver gästkolumnisten David Eberhard.”

  Anna Dahlberg uttryckte liknade tankegångar redan 2016-02-20:
  ”Anna Dahlberg: Vänsterns vrålande sabbar debatten”
  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vansterns-vralande-sabbar-debatten/

  Citat: ”Samhällsdebatten lider av en tilltagande antiintellektualism. Stora delar av vänstern har gjort såväl forskningen som verkligheten till sina fiender i avgörande frågor. När resultaten inte passar den egna ideologiska övertygelsen skruvas tonläget upp i falsett och argument ersätts med personangrepp och stickspår. […] Problemet uppstår när vänsterns debattörer fnyser åt forskning, låtsas som att inga målkonflikter existerar och som att pengar växer på träd. […] På det sättet förvandlas det ena sakområdet efter det andra till en fråga om gott eller ont. […] Då tystnar debatten och Sverige kan på nytt hamna i en akut kris utan att någon i efterhand riktigt förstod vad som hände.”

  1. @P-O Lundh: De artiklar Eskilstuna-Kuriren och även Expressen har haft om Granskning Sverige är alldeles utmärkt journalistik.
   Jag råder dig att läsa på mer om Granskning Sverige, om dess agenda och om dess metoder. Jag tror att du då kommer att inse vilka sakliga grunder det finns att kalla Granskning Sverige för högerextrema, främlingsfientliga och för den trollfabrik det faktiskt är.
   Jag rekommenderar dig även att läsa detta.
   https://www.svt.se/kultur/medier/trollsnack

   1. @Daniel Nordström: Jag har läst det som finns att läsa på Granskning Sveriges hemsida och på YouTube. Jag kände till Granskning Sverige redan innan Ekurirens artiklar och jag blev därför väldigt förvånad över den exempellösa publiceringen om ”Trollfabriken”. Det var krigsrubriker på förstasidan i flera dagar i mars.

    Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) var så upprörd över Granskning Sverige att hon ville gå ut och demonstrera och pratade om handlingsplaner. Statsminister Stefan Löfven (S) uttalade att han ser allvarligt på trollfabriken Granskning Sveriges organiserade arbete för att sprida främlingsfientlighet och näthat.

    Ekuriren publicerade till och med en artikel där pressombudsmannen Ola Sigvardsson uttalade sig om Granskning Sverige:
    ”PO: Inte alls fråga om sanningssökare”
    http://www.ekuriren.se/eskilstuna/po-inte-alls-fraga-om-sanningssokare/

    Citat: ”De uppger själva att de säger sanningen som ingen annan vågar säga men det håller inte pressombudsmannen, PO, Ola Sigvardsson, med om.
    – En riktig journalist drivs av någon slags vilja att söka sanningen och är man en sanningssökare är det inget problem att uppträda etiskt och bemöta intervjupersoner med respekt. Om det är som ni beskriver i reportaget är det inte alls fråga om sanningssökande utan fråga om att driva en politisk agenda, säger Ola Sigvardsson.”

    Ekuriren, kultur- och demokratiministern, statsministern, pressombudsmannen och en rad andra makthavare uttalade allvarliga anklagelser mot Granskning Sverige. En lång rad andra medier hängde med i drevet.

    Problemet är bara att det som Ekuriren, Expressen, Expo och så vidare skriver INTE ALLS stämmer med det som Granskning Sverige själva framför. Det mesta tyder för närvarande på att Ekurirens hela granskning är ”fake news”.

    De medier som har deltagit i drevet mot Granskning Sverige har uppenbart åsidosatt de pressetiska reglerna. Ekuriren tycks helt ha struntat i källan och fabulerat fritt. Granskning Sverige har inte ens fått möjlighet att bemöta allt som de själva menar är fel i granskningen.

    Såhär beskriver Granskning Sverige sig själva på YouTube:
    ”Granskning Sverige tror på demokrati. Demokratin behöver vinnas av varje generation. Tyvärr kan vi i Sverige se hur det tornar upp mörka moln på himlen från en tid som vi trodde var historia. Människor som föraktar demokratins grundidéer som mötesfrihet, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning har tagit sig långt in i maktens korridorer och hotet är överhängande att demokratin avskaffas. Men det finns fortfarande möjlighet att förhindra denna skrämmande utveckling.

    Granskning Sverige är ett demokratiskt medborgarinitiativ, vars syfte är att uppmuntra vanliga människor att utöva sin demokratiska rätt och skyldighet att kontrollera etablissemangets politiker, journalister och tjänstemän.

    Granskning Sverige strävar efter att i alla lägen vara opolitiska, opartiska och sakliga. Demokratin vinner på det!”

    Men Ekuriren och övriga medier i drevet har helt ignorerat det som Granskning Sverige själva framför. Såvitt jag kan bedöma är Ekurirens granskning synnerligen osaklig och de visar inga faktiska belägg för sina anklagelser.

    Länken som du ger till SVT och ”Trollsnack” visar sådant som jag ofta tagit upp i mina tidigare kommentarer. Retoriska knep som argumentationsfel och härskartekniker är sådant som ”PK-etablissemanget” bygger hela sin retorik på. Personligen stötte jag på detta ofog för första gången i mina kontakter med myndigheter som anhörig för flera år sedan. Se även min kommentar här:
    http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2017/02/07/det-enda-positiva-ar-de-fallande-domarna/#comment-4079

    SVT ”Trollsnack” tar bland annat upp argumentationsfelet ”halmgubbe”. Ekurirens ”granskning” av Granskning Sverige är ett mycket tydligt exempel på ”halmgubbe” såvitt jag kan bedöma. Ekuriren har skapat en egen nidbild av Granskning Sverige och man argumenterar sedan mot denna nidbild istället för verkligheten och faktiska förhållanden.

    Kan någon visa någonting i Granskning Sveriges produktion som visar att de är främlingsfientliga eller högerextrema? Jag har inte sett något sådant bevis. Och vad menas med en ”Trollfabrik” och på vilket sätt skulle Granskning Sverige vara det? Här behövs källhänvisningar och sakliga belägg. Det räcker naturligtvis INTE med att en skribent på Ekuriren bara skriver det UTAN att visa källor.

 2. Märkligt att det alltid är allvarligt när ”proffstyckarna” råkar ut för det som ”vanligt folk” upplever varje dag. Hotad av invandrarföräldrar på skolan? Kulturkrock och vi har ju Zlatan! Bilen uppbränd?Tänk på att fritidsgården var stängd och den strukturella rasismen, det är egentligen ditt eget fel. Att vandra i skitstormen har jag gjort i många år. Daniel Nordstrom är en av de som bidragit till det han klagar på. Inte så kul när man själv drabbas, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *