Agneta Kumlin ska känna sig stolt

Onsdag 26 april klockan 15.35
Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef i Sala/Fagersta och Surahammar väljer att gå i pension efter den friande domen mot tidigare polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk.
Agneta Kumlin säger att hon inte är förvånad över den friande domen, men säger också att hon är stolt över att hon tog kampen.
Det har hon verkligen all anledning att vara.
Detta är på många sätt en oerhört viktig fråga, där Agneta Kumlin hela tiden stått upp och vägrat vika ner sig.
I dag har rättegången i det uppmärksammade fallet mot tidigare polischefen Lena Tysk hållits. VLT och Sala Allehanda har sänt live från hela rättegången. Sändningen går att se i repris på respektive sajt.
Bakgrunden till rättegången är att polisområdeschefen Lena Tysk stod åtalad misstänkt för att ha ofredat lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin.

Det misstänkta brottet inträffade i samband med en ledningsgruppsdag på Sätra Brunn utanför Sala 18 oktober i fjol.
Agneta Kumlin hade innan den uttryckt sig kritiskt mot polisens omorganisation i ett inslag i SVT Västmanland.
Enligt åtalet ska Tysk då ha sagt till Kumlin: ”Har du pratat om det här i media är du död” och också fört fram att Kumlin aldrig mer skulle få prata med medierna.

Att en polischef för fram hot mot en medarbetare är givetvis allvarligt i sig.
Det är också ytterst allvarligt att en polischef försöker lägga munkavle på en medarbetare och hindra denna att uttala sig i medierna.
En sådan polischef står uppenbarligen inte upp för vad en polischef och varje arbetsgivare bör göra, det vill säga meddelarfriheten, yttrandefriheten och pressfriheten som alla är hörnstenar i en väl fungerande demokrati.

Under rapporteringens gång kring detta misstänkta brott har fler poliser vittnat om Lena Tysks ledarstil, där hon uppges ha tryckt ner medarbetare vid flera tillfällen.
– Jag har till exempel hört henne säga ”plats i korgen” till en kollega på ett möte, säger en polis som vill vara anonym till Sala Allehanda.

Efter att medierna fick kännedom om det misstänkta hotet mot Agneta Kumlin valde Lena Tysk att anmäla sig själv.
I februari valde hon också att lämna sitt uppdrag som polisområdeschef.  Hon är däremot fortsatt anställd med andra arbetsuppgifter.
– Personligen tycker jag att det tagit alldeles för lång tid innan det här beskedet kom, sade Agneta Kumlin till Sala Allehanda när Tysk valde att lämna sitt chefsuppdrag.

I dag kom alltså domen där Lena Tysk friades.
Rätten resonerar kring att Lena Tysk uttryckt sig olämpligt, men det går däremot inte exakt att fastslå vad som har sagts.
Åtalet ogillas och Lena Tysk blir heller inte av med jobbet.

Även om det är aningen oklart vilka arbetsuppgifter Lena Tysk har numera är, trots allt, det viktigaste att hon inte längre är chef.
En chef som uttalar det som uppfattas som hot till medarbetare är givetvis inte lämplig som chef.
Det är dessutom oerhört anmärkningsvärt och allvarligt att en polischef totalt uppenbarligen saknar respekt för meddelarfriheten.

En person i den här historien ska däremot hyllas.
Det är Agneta Kumlin, en person som inte tar skit och under hela processen stått upp för meddelarfriheten och vågat uttrycka sin mening – trots den mediala uppståndelsen och trots motståndet från sin egen chef.
Det är starka personer som Agneta Kumlin som behövs som chefer.
Det är sorgligt, men också högst förståeligt, att hon känner att hon nu inte längre kan jobba kvar.
Hon kan i vilket fall nu gå i pension med stolthet.
Även om åtalet mot Lena Tysk ogillades har Agneta Kumlin i många avseenden vunnit en principiellt mycket viktig seger genom att stå upp för sin sak och sina rättigheter.

Publicerat av

9 reaktioner till “Agneta Kumlin ska känna sig stolt”

 1. Jag kan bara tacka Daniel Nordström för ett klokt inlägg och vädja till Agneta Kumlin: Gå inte i pension nu – Sverige behöver människor som dig. Snälla, stanna kvar och fortsätt att kämpa för ett fungerande samhälle. Hjälp oss andra att förstå vad som behövs!

  Vidare, vad Sverige behöver nu är en modig publicist som kan axla den roll som till exempel J-A Selander hade under nazismens härjningar på 40-talet.

 2. All heder till Agneta Kumlin. Hennes överordnade kan gå hem och skämmas. De är i mina ögon förlorarna i denna stinkande historia.

 3. Tillägg till min förra kommentar. Jag har blivit intresserad av offentliga verksamheter efter att som anhörig stångat pannan blodig mot dysfunktionell vård och omsorg i flera år. Polisen tycks vara ett ytterligare skräckexempel på dysfunktionell verksamhet där personalen skräms till tystnad.

  Agneta Kumlin var med i ”Veckans brott” i SVT tillsammans med Dan Eliasson, Anders Ygeman och Leif GW Persson i slutet av förra året (13 december). Det var pinsamt uppenbart hur polisen har misslyckats med den nya organisationen.
  http://www.fagersta-posten.se/allmant/agneta-kumlin-i-tv-diskussion-om-polisens-organisation-det-kanns-tungt

  Tyvärr är avsnittet inte längre tillgängligt på SVT Play. Agneta Kumlin gjorde en mycket tydlig framställning och påtalade att: ”Man har tappat kärnverksamheten.” Det framkom också att verksamheten är väldigt toppstyrd och centralstyrd men utan förankring i vad en lokal polisstation behöver.

  Det kanske mest uppseendeväckande var att Anders Ygeman tror att felet är att man inte tydliggjort vad som ska vara enhetligt och likformigt och vad som ska anpassas till den lokala problembilden. Om detta stämmer så är det ju rimligen en totalsågning av hela omorganisationen.

  Det mest självklara att göra klart för sig INNAN ett arbete påbörjas är ju rimligen VAD som ska göras. Det tycks vara pinsamt klart att man har satt igång att organisera om hela polisen UTAN att ha en klar bild över VAD som ska göras av VEM och NÄR.

  Om denna analys stämmer så handlar det ju om en djupgående inkompetens och vårdslöshet hos stora delar av ledningen. Hur ska detta kunna redas ut? Att i ett sådant läge också tillämpa toppstyrning och skrämma personal till tystnad känns djupt oroväckande för säkerheten i landet.

 4. Önskar Agneta lycka till som pensionär. Hon kan väl sidekicka hos Leif G W då och då i Veckans Brott 🙂

 5. Man får väl hoppas att Västmanlands läns tingsrätt inte är reprensentativ för alla andra av landets tingsrätter. Domen borde gömmas bort i en skämskudde.

 6. I domen i målet (B 5750-16, finns på webben) kokar frågan ner till följande: ”Fråga återstår att bedöma om yttrandena i dess kontext har inneburit ett så hänsynslöst beteende att det är straffbart som ofredande.”

  Jag känner mig tveksam till om aktuell kontext är tillräckligt utredd. Om kontexten utgörs av en kultur där myndighetspersonal skräms till tystnad av överordnade chefer är det mycket allvarligt. Då borde det rimligen även handla om grundlagsbrott.

 7. Starka Agneta du är super med din kämparglöd vi behöver fler som dej du har vunnit ändå syrran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *