Över tio reportrar arbetar med åtalet

Fredag 28 april klockan 16.15
Det har på många sätt varit en väldigt speciell vecka. Den har präglats av allvarliga tekniska problem, vilka jag bland annat uttalat mig om i Expressen och i P4 Stockholm.
I dag är tack och lov tekniken med oss.
Det råder också full aktivitet på redaktionen i Västerås.
Över tio medarbetare arbetar med åtalet i sommarstugemordet.
Dessutom har ett nytt mordfall inträffat i Västerås.
När det gäller det så kallade sommarstugemordet utanför Arboga har VLT tidigare publicerat ett exklusivt dokument inför åtalet.
VLT har valt att namnpublicera de båda åtalade, Johanna Möller, som misstänks för delaktighet i de båda morden samt för en rad andra brott och namnet på Mohammad Rajabi, som erkänt att han mördade Johanna Möllers pappa och att han svårt knivskurit hennes mamma.
Vi har också publicerat namnet på Johanna Möllers exmake Aki Paasila.
I dag har vi också publicerat namnet på Johanna Möllers mördade pappa, Göran. Där har familjen själv gått ut med en bild på honom, en bild som de gärna ser att medierna använder enligt familjens ombud.

När det gäller namnpubliceringar är de flesta medier hittills försiktiga.
Det har naturligtvis sin grund i de pressetiska riktlinjer som alla seriösa medier arbetar efter och inte minst det faktum att Johanna Möller har barn, vilket ger anledning till extra eftertänksamhet i utgivarbesluten.
I skrivande stund är VLT och övriga titlar i Västmanland de enda som har publicerat Johanna Möllers namn.
Expressen har publicerat namn på Mohammad Rajabi, Aki Paasila och förnamnet på Johanna Möllers dödade pappa.
Övriga medier har hittills inte publicerat något namn.
Vid liknande tillfällen måste varje unik utgivare göra sin unika bedömning av det unika aktuella fallet.
Jag har tidigare förklarat varför VLT och övriga titlar i Västmanland valt att publicera namnen på de åtalade.
Detta är ett fall som har en unik plats i svensk kriminalhistoria. Det finns inte minst många liknelser med Knutbyfallet.
Min bedömning som utgivare är att detta fall har ett så pass stort allmänintresse att det står över det faktum att Johanna Möller har barn.

När jag tittar på ett utgivarärende är alltid utgångspunkten att allt ska publiceras. Utifrån den grunden måste det aktuella ärendet prövas mot de pressetiska riktlinjerna och ärendets egenart. Hur stort är det bedömda allmänintresset? Hur stor är risken att oskyldiga drabbas av publiceringsskada? Ofta finns goda skäl att avstå publicering av vissa detaljer, till exempel namn, på grund av att en publicering riskerar att orsaka oskälig publiceringsskada.
I det här läget är min samlade bedömning att namn på de misstänkta ska publiceras och att det var rätt att göra det redan i det skede VLT valde att göra det. Det är nämligen inte så att ett åtal eller en dom per automatik innebär att det är pressetiskt rätt att publicera namn. Det som måste styra är den samlade bedömningen om det finns ett uppenbart allmänintresse eller inte för stunden när den aktuella publiceringen görs.

I dag har åtal väckts.
Medieuppbådet i Västerås är stort och VLT mobiliserar både i dag inför åtalet och inför den kommande rättegången, som inleds i maj.
Över tio reportrar arbetar endast med detta fall.
Vi sände presskonferensen live och har två liveteam igång under dagen.
Vi har också inrett ett eget rum på redaktionen där det sitter ett team, lett av nyhetscheferna Helena Grahn och Cissi Vangbo, som enbart arbetar med åtalet och att uppdatera sajterna med senaste nytt.
En av våra reportrar, Susanna Ahnlund som följt detta ärende sedan starten, medverkade också i P1 Morgon i morse.

Dessutom arbetar ett annat team med det mordfall som inträffade i Västerås i går kväll. En man blev skjuten till döds. Mannen är tidigare känd av polisen. Under dagen har vi bland annat pratat med vittnen till skottdramat.
Dessutom finns den övriga nyhetsrapporteringen, som ständigt är igång.
Bland annat har det inträffat en allvarlig trafikolycka på E18.
Parallellt arbetar sporten, kulturredaktionen och ledarredaktionen med sitt område – och printredaktörerna arbetar hårt för att ge våra läsare det bästa i morgondagens VLT – en tidning som nu ser ut att komma ut utan de tekniska problem som drabbat oss det senaste dygnet.
Så ser arbetet ut på en modern redaktion.
Vi är igång 24 timmar om dygnet.

Publicerat av

9 reaktioner till “Över tio reportrar arbetar med åtalet”

 1. Om nu ”sommarstugemorden” är så prioriterade och så många reportrar jobbar med dem, kan jag inte förstå hur språket och dispositionen av texterna kan innehålla så mycket slarv och fel? Det är riktigt låg nivå.
  Och 10 reportrar..är det nödvändigt? Har ni inte ett större upptagningsområde och fler händelser att rapportera kring?

 2. VLTs pressetiska tolkning och deras absurda resurstilldelning i det aktuella modfallet vacker avsmak och bidrar till ökande förakt och misstro mot media.

 3. Det här visar tydligt hur de traditionella medierna lägger allt mer kraft på att bevaka och jaga enskilda medborgare istället för att granska viktiga samhällsfrågor och makthavare.

  Medierna underlåter inte bara att granska samhällsfrågor – de vänder sig dessutom mot medborgare som påtalar problem. Några aktuella exempel är drevet mot Granskning Sverige och smutskastningen av polisen Peter Springare och Facebooksidan ”Rädda vården”.

  Per Gudmundson kallar det för ”regimtrogna medier” i en kritisk ledare i SvD nyligen:
  https://www.svd.se/aret-da-visselblasare-blev-landsforradare

  ”Den som inte skräms till tystnad kan tigas ihjäl.” Genom att sedan fokusera på reportage som ”Sommarstugemordet” kan medierna flytta fokus från de viktiga frågorna i samhället. Det är en oroväckande utveckling och fördumning av medierna.

 4. Hur kommer det att så mycket utrymme i VLT ägnas åt ”sommarstugemorden” ? Det inträffade ju utanför tidningens bevakningsområde.
  Känns mest som ett billigt sätt att fylla tidningen.

  1. @Jens Eriksson: Arboga är i Västmanland, vilket är VLT:s och inte minst Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings bevakningsområde. Sommarstugemordet har redan sin plats i svensk kriminalhistoria. Det har dessutom inte enbart ett lokalt intresse utan är även av riksintresse.

 5. Visst är det ett intressant mordfall, men jag börjar känna att jag har gott i mättnad vid det här laget, När allt är över, klappat och klart ser jag fram emot Leif G W’s resumé i veckans brott till hösten.

 6. Hej Daniel
  Eran bevakning verkar helt ha spårat ur det är mer som en person förföljes av kvinnan.

  Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *