En allvarlig attack mot det fria ordet

Måndag 15 maj klockan 11.45
VLT-medarbetaren Håkan Slagbrand har tidigare utsatts för hot.
Sent på kvällen 21 april sattes hans bil i brand.
I morse blev han attackerad av en okänd gärningsman i sitt eget hem.
Detta är en allvarlig attack mot Håkan Slagbrand och hans familj – och också en allvarlig attack mot hans journalistiska gärning och det fria ordet.
Mannen som sökte upp Håkan Slagbrand i sitt hem i morse uppgav att han var hantverkare. Han var inte maskerad. Han sade att han var ute på uppdrag ”från sin boss” för att utföra ett hantverksarbete.
När Slagbrand förklarade att han inte beställt något ar arbete kom knytnävsslaget. Det träffade Slagbrand hårt i ansiktet. Han tappade balansen av slaget. Lyckligtvis klarade han sig undan med en fläskläpp. Men det som inträffat sätter spår för Slagbrand och hans familj och för hela redaktionen.
Det var också med all sannolikhet gärningsmannens syfte.

Attacken mot Håkan Slagbrand är ett led i den eskalerande utveckling som skett i i försöken att skrämma honom och VLT till tystnad.
Det går inte att tolka den senaste tidens händelser på annat sätt.
Även om det som inträffat är ytterst omskakande för Håkan Slagbrand, hans familj och för hela redaktionen kommer varken Håkan Slagbrand eller VLT att låta sig tystas.

Trakasserierna och hoten mot journalister har tyvärr ökat under senare år. Förra veckan kom till exempel två domar som gällde hot mot journalister på Aftonbladet. Det enda positiva i dessa fall är att de ledde fram till fällande domar.

När det gäller attacken mot Håkan Slagbrand i morse – och det som tidigare har inträffat mot honom – hoppas jag nu att polisen verkligen lyckas spåra gärningsmannen och att det som har inträffat leder fram till en fällande dom.
På redaktionen har vi indikationer kring vad som kan ligga bakom attacken mot honom, men jag lämnar över brottsutredningen till polisen.
Attacken mot Slagbrand är inte enbart fruktansvärd för honom själv och för hans familj. Det är också en attack mot det fria ordet och mot demokratin, vilket jag även poängterade när Slagbrand utsattes för en bilbrand.

När liknande fruktansvärda händelser inträffar skakar det om hela vår redaktion, journalistkåren och samhället i stort.
När hoten och trakasserierna eskalerar till fysiskt våld har ytterligare en spärr passerats. Tack och lov är det hittills ytterst ovanligt att journalister i Sverige utsätts för fysiskt våld.
Händelsen i morse har uppmärksammats av flera medier i landet under förmiddagen.
Jag är också tacksam över alla kollegor och läsare som har hört av sig med värmande och stöttande ord till Håkan Slagbrand, hans familj och till VLT.
Era ord betyder mycket för oss alla.

Branschorganisationen Tidningsutgivarna har också skickat ut ett pressmeddelande.
– Det här är en fullständigt oacceptabel situation. Jag ser misshandeln som ett försök att stoppa det fria ordet och det journalistiska uppdraget. Vi ser oerhört allvarligt på att journalister hotas och utsätts för fysiskt våld, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU-medier i Sverige, i pressmeddelandet.

Den utveckling vi sker i samhället med ökat hat, hot och våld är skrämmande.
Det är ett hot mot vår demokrati.
Vi kommer fortsatt alltid att stå upp för vår journalistik, för demokratin och för det fria ordet.

Publicerat av

3 reaktioner till “En allvarlig attack mot det fria ordet”

 1. Håkan vill du att jag ska stå vakt vid din port kommer jag direkt!
  Rejan Köping
  Polisen och vaktbolaget wakewake!

 2. Alla attacker mot det fria ordet måste bekämpas. Håkan Slagbrand har brott och brottsutredningar som specialämne (källa Ekuriren 15/5). Det är förstås ett mycket viktigt ämne.

  I ett annat blogginlägg av Daniel Nordström visar kommentarerna att journalister och medborgare kanske motverkas av andra journalister. Det är kanske ett ännu större hot mot det fria ordet:
  http://blogg.mittmedia.se/nordstrom/2017/05/03/det-unika-och-viktiga-ensamansvaret/

  Oavsett om det handlar mediers politiska agendor, renodlad brottslighet eller annat så behöver det fria ordet skyddas.

 3. Som sagt,välkommen till den verklighet många upplever varje dag. Fast då är man rasist i Daniels ögon och då påpekas det att Sverige aldrig varit tryggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *