Öppet brev till Filip & Fredrik och Breaking News

Fredag 29 september klockan 14.45
Hej, Filip, Fredrik och hela redaktionen på Breaking News i Kanal 5.
Det är på många sätt härligt och roligt att er fascination för Mittmedia ständigt är så stor.
Humor, satir uppskattar jag, men när ni ger er på enskilda medarbetare är all humor försvunnen.
När ni dessutom fulklipper inslagen blir det enbart plumpt.
Jag har tidigare skrivit om er.
Jag har ingen aning om ni har läst det eller inte, men bland annat har jag, i en kommentar till era inslag, skrivit om varför vi gör live-tv och varför det är en så viktig del av vårt journalistiska berättande.
Jag har också skrivit om när Mittmedias nyhetsankare Frida Eriksson gjorde en lysande insats som inhoppare hos er. VLT har också gjort ett humoristiskt tv-inslag som svar på er ständiga besatthet av Mittmedia.

Jag uppskattar er, Filip och Fredrik.
Ni är roliga.
Ni är sanna tv-proffs.
Ni gör helt enkelt i många stunder grymt bra tv.
Det kan också bli roligt när ni driver med oss. Alla som sänder live vet vilka märkliga situationer som kan inträffa under en stressig live-sändning, speciellt i viktiga och känsliga breaking news-lägen. Ljudet kan plötsligt försvinna, medhörningen kan vara dålig, man riskerar att hamna fel i bild, att harkla sig eller liknande.
Klipp med bloopers kan därför bli väldigt underhållande. Inte minst på Youtube finns en hel del roliga misstag från nyhetssändningar.
Annika Lantz i Lantzkampen i P1 samlar varje vecka citat från olika sändningar, främst från Public Service, när reportrar har sagt fel. Det är humor.
Tidningen Journalisten samlar rubriker som har blivit fel, eller syftningsfel i texter under rubriken ”Grodor”. Det är också humor.

Jag är rätt så övertygad om att ni i grunden gillar det vi gör i Mittmedia, Filip och Fredrik.
Vi gör enormt mycket livesänd tv under en vecka i Mittmedia och i ärlighetens namn har ni ingen annan lokaltidningskoncern att jämföra med. Inga andra lokalmedier gör så mycket tv som vi.
Jag vet att ni uppskattar oss för det.
Jag uppskattar också mycket av det gör.
Men, ändå.
Det är inte okej när ni fulklipper för att framställa enskilda medarbetare i dålig dager.
Gårdagens sändning är ett tydligt exempel. Då tar ni upp en livesändning för Länstidningen i Södertälje.
När man ser originalsändningen och jämför den med er version blir det tydligt att ni har klippt för att håna en av våra skickliga reportrar och framställa denne i dålig dager.

Ibland undrar jag hur mycket tid er redaktion egentligen lägger på att titta på Mittmedias tv-inslag. Er fascination för det vi gör är märklig, även om den också på många sätt är smickrande.
Som sagt.
Det är tydligt att ni gillar oss.
Mittmedia har ju numera mer eller mindre blivit ett ständigt inslag i era sändningar. Till exempel bjöd ni in Rickard Olsson, känd från SVT, för en tid sedan. Han fick tillfälle att spy galla över Mittmedia. Ingen av oss som är ansvariga för innehållet fick bemöta honom, vilket är det normala och pressetiskt korrekta.

Fortsätt gärna att titta på oss och fortsätt att granska oss.
Ni har också förstås er fulla rätt att citera oss och göra er lustiga på vår bekostnad om ni så vill. Det tål vi.
Jag förväntar mig däremot att ni, när ni har kritik, vänder er till mig och mina kollegor som är ansvariga utgivare för de olika sajterna inom Mittmedia.
Det är vi som är ansvariga för det som produceras.
Det är vi som ska ställas till svars.
Det är inte enskilda medarbetare som ska pekas ut.

Jag har nämligen väldigt svårt för att ni framställer medarbetare som fån genom att klippa inslagen så att dessa rycks ur sin kontext.
Ni kanske tycker att det är väldigt kul.
Själv uppskattar jag inte alls den typen av humor.
Det tycker jag enbart är lågt.
Dessutom är det också utanför de medieetiska gränser som jag tycker att vi alla bör förhålla oss till.

Om ni vill är ni välkomna att höra av er.
Hälsningar,
Daniel Nordström,
chefredaktör och ansvarig utgivare,
VLT, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Nynäshamns Posten, lt.se och Norrtelje Tidning
[email protected]

Publicerat av

12 reaktioner till “Öppet brev till Filip & Fredrik och Breaking News”

 1. Tack. Jag vet inte mer vad jag ska säga. Filip och Fredrik må vara två guldgossar men kanske jag är gör gammal men jag tycker att oftast försöker de göra sig roliga på andras bekostnad. Å det är inte att vara rolig eller intelligent.

 2. Jag har allt från början av deras karriär uppfattat Filip och Fredrik som ambassadörer enbart för sin egen image och som ser och tar fasta på varje tillfälle att promota sig själva, för att så ofta som möjligt stå i rampljuset, och i förlängningen tjäna pengar på att vara kontroversiella.
  På mig gör de enbart ett patetiskt intryck med noll budskap i sina yttranden. Ett par pajasfigurer som har drivit taskspeleri till sin yttre gräns…..
  Filip Hammar yttrar sig ofta nedlåtande om andra personer i sina kritiserande inslag, i t ex Expressen. Pressen och massmedia i allmänhet har gått på deras finter, och de utnyttjar tacksamt dessa givna möjligheter och plattformar till att pladdra och skräna – allt för att hålla sina kändisprofiler vid liv och – som sagt – tjäna pengar på medias flathet och andras bekostnad.

  I hemlighet hånskrattar de säkert åt hur lättlurade och godtrogna media är, vid sina återkommande besök på banken…

  1. @Roberth: Det är jag kanske, men jag gillar inte när medarbetarna får oförtjänt skit. Det är vad detta blogginlägg handlar om, vilket du förhoppningsvis uppmärksammat.

 3. Filip och Fredrik är bägge kända mobbare. Lite som Schulman light. Fast ännu sämre. Bra att du reagerar. Någon måste sätta ner foten mot karriärmobbare.

 4. Fast när Daniel kallar folk det ena och det andra är det okej, eller vad säger du? Du har som många journalister en enorm dubbelmoral. När ni råkar ut för det ni själva gör mot andra är det inte så kul. Ett exempel är ju attacken mot Håkan Slagbrand. Då blev det ett väldans liv, annars mässar ni ständigt om hur tryggt Sverige är.

 5. ” Inga andra lokalmedier gör så mycket tv som vi.
  Jag vet att ni uppskattar oss för det.”

  Lite självinsikt kanske vore på sin plats? Finns inget värre än när lokaltidningar ska börja göra amatör-tv. Ibland vill man bara skanna av en nyhetssida i egen takt när man har en kort paus men det är omöjligt för att allt ska presenteras med tv. Som om ni tror folk inte kan läsa längre.

  1. @Vincen: Våra läsare har alla möjligheter att skanna av våra nyhetssajter – och också läsa artiklar. Det handlar om valfrihet och att vara tillgängliga för läsarna på många sätt. Allt fler konsumererar webb-tv och alla trender tyder på att det kommer att öka. Den som inte är intresserad av tv-inslagen kan lugnt läsa vidare.
   För övrigt är det väldigt svepande att kalla lokaltidningarnas tv för ”amatör-tv”. Många tidningar runt om i landet gör mycket bra tv, inte minst live. Det tror jag att du kommer att märka om du tittar på ett antal tv-inslag på tidningssajter.

   1. Nej,vill jag se tv slår jag på tv:n. Tidningar och dess hemsidor vill jag kunna skanna av i egen takt. Inte se något klipp.

    Du tror alltså att inte inte sett några tv-inslag på webben och sitter och bara har åsikter ändå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *