Hej, prenumeranter – nu ber vi er om råd

Måndag 30 oktober klockan 18.25
Vid årsskiftet gjorde vi en stor förändring på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.
När nästan ett år passerat kan vi dra ordentliga slutsatser.
Somliga saker har blivit bra, andra har inte blivit riktigt som vi tänkt oss.
Nu funderar vi på nästa steg och ber våra läsare om råd. Vi har skickat ut en enkät till våra prenumeranter.
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har haft stora minussiffror de senaste åren. Därför var det nödvändigt att göra en förändring för att vända miljonförlusterna och för att långsiktigt rädda den lokala journalistiken i Köping, Arboga och Kungsör.
Det åtgärder vi gjorde var att vi blev färre anställda på redaktionen. Vi byggde en ny nyhetsdesk i Västerås och förändrade organisationen. Vi bytte också lokaler.
Samtidigt gjorde vi också en frekvensnedgång. Vi gick ner från fem till tre utgivningsdagar i papper, men gick samtidigt upp i utgivning i e-tidningen, vilket är en tidning i pdf-format via bblat.se, sju dagar i veckan.

Vilka slutsatser kan vi då dra av förändringen?
Det vi vet är att vi har vänt den stora ekonomiska förlusten till ett resultat som ser betydligt bättre ut. Prognosen för 2017 är en resultatförbättring på omkring fem miljoner kronor.
Vi vet också att tidningens annonsavdelning fortsatt gör ett fantastisk jobb. Frekvensnedgången har inte drabbat annonsaffären negativt och vi ser inte minst en mycket positiv utveckling på den digitala försäljningen.
På den redaktionella sidan har vi också sett digitala framgångar, men också larm om dålig psykosocial arbetsmiljö vilket till exempel branschtidningen Medievärlden skrivit om. Detta är frågor som vi fortsatt arbetar med för att förbättra, det är ett arbete som aldrig får ta slut.
Vi vet också att vi efter förändringen tappar mer i upplaga än förväntat när det gäller papperstidningen och att e-tidningen inte har lika hög läsning som jag hoppats på.

Jag har haft förmånen att prata med väldigt många läsare av Bärgslagsbladet/Arboga Tidning under det senaste året. Flera läsare har fört fram att de efterlyser mer lokalt material och inte minst i de e-tidningar, de fyra dagar papperstidningen inte kommer ut, har vi helt enkelt haft för lite lokalt material.
Det vill vi förbättra.
Därför rådfrågar vi nu våra läsare.
I dag skriver jag en krönika på bblat.se. Den krönikan publiceras även i tidningen på onsdag. Vi har också skickat ut en enkät till läsare, den enkäten finns också på vår sajt.
Vi har nämligen en idé och ett förslag.

Idén är den att vi fortsätter att ge ut Bärgslagsbladet/Arboga Tidning tre dagar i veckan. Dessa tre dagar kommer också e-tidningen ut. De övriga dagarnas e-tidning av tidningen lägger vi ner, enligt förslaget.
Istället får våra läsare VLT:s e-tidning sju dagar i veckan.
Detta innebär mer konkret att vi kan lägga mer kraft på de tre tidningar vi gör i veckan. De kommer helt enkelt att bli mer lokala. Samtidigt får våra läsare en VLT, som i snitt är dubbelt så tjock i e-tidningsformat än vad Bbl/AT är.
För att sammanfatta får läsarna detta, om förslaget blir verklighet:
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning i pappersform tre dagar i veckan.
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning i e-tidningsformat tre dagar i veckan.
VLT i e-tidningsformat sju dagar i veckan.
Tre papperstidningar och tio e-tidningar, med andra ord.

Enkäten gick ut i morse.
När drygt 120 personer hade svarat tyckte 66,7 procent av de svarande att vårt förslag är en god idé.
Håller du med?
Kommentera gärna här – och jag är också tacksam om du är med och fyller i enkäten.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *