Så arbetar de som vill sprida lögner

Lördag 4 november klockan 22.15
Det här är bilden jag aldrig glömmer.
Nu har den stulits för att sprida lögner och rasistisk propaganda.
Det är tur att det finns seriösa medier, med ansvariga utgivare, som berättar sanningen.
I den tid vi lever behövs seriösa medier mer än någonsin.
2014 skrev helahälsingland.se om Karin Forslund.
Artikeln illustrerades av en dramatisk bild.
Karin Forslund hade ramlat och slagit sig på ett servicehus i Söderhamn.
Hon ställde upp på bilden med sitt blåslagna ansikte, eftersom hon hoppades att det skulle hjälpa personalen på boendet. Hon hade nämligen ramlat för att hon inte ville störa personalen.
En kort tid efter att bilden togs och artikeln skrevs avled Karin Forslund.
Nu har bilden på nytt dykt upp.
I ett helt annat sammanhang.

Bilden har hamnat på Facebook tre år senare – i syfte att sprida rasistisk propaganda.
I inlägget har Karin Forslund förvandlats till Stina, 85 år. I inlägget påstås hon ha blivit misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm.
Facebook-inlägget har hittills delats över 1 200 gånger.
Somliga går, tyvärr, på lögnen.
Andra glömmer, liksom jag, aldrig bilden och vet var den ursprungligen kommer ifrån.
När bilden publicerades var jag ansvarig utgivare på Arbetarbladet. Eftersom Arbetarbladet ingår i samma företag som helahalsingland.se och har ett upphovsrättsavtal delade vi artikeln på arbetarbladet.se.

Tyvärr är det inte ovanligt att lögner sprid som en löpeld på sociala medier.. Nyhetsbilder rycks ur sitt sammanhang och används för att sprida propaganda. Bilderna läggs in i en helt annan kontext och via lögner får det ett nytt och och icke sanningsenligt sammanhang.
Många människor saknar tyärr ännu den viktiga källkritiken och delar lögnerna vidare.
Därför är det tur att det finns seriösa medier, med ansvariga utgivare, som berättar sanningen. Helahalsingland.se har skrivit om lögnen.
Aftonbladet är också ett av de medier som tagit upp detta.

Anders Ingvarsson, chefredaktör på helahälsingland.se, har reagerat starkt på stölden av bilden.
– Det är bedrövligt att man stjäl en bild på det här viset och använder i högerextrem propaganda som är helt påhittad, Jag lider med de anhöriga som ska behöva drabbas av det här, säger han till helahälsingland.se.
Bildstölden har nu polisanmälts.

På nytt kan jag konstatera att det finns allt för många som publicerar lögner på nätet, helt utan ansvar.
Seriösa medier, som förhåller sig till de publicistiska riktlinjerna och har ansvariga utgivare som tar ansvar för publiceringarna har aldrig varit viktigare.
Till alla som okritiskt delar artiklar vidare kan jag bara detta råd:
Var källkritiska.
Tyvärr finns det många oansvariga utgivare på nätet.
Glöm aldrig det.

Publicerat av

9 reaktioner till “Så arbetar de som vill sprida lögner”

 1. Att det finns oerhört många fakta förnekare i gammelmedia det lämnas som vanligt därhän. När får vi ett genomgripande journalistiskt arbete om tillståndet i Västerås om t.ex bilbränder,misshandel på öppna platser, hedersvåld, våldtäckter, Antal,finns det nån överrepresenterad grupp i all kriminalitet. Äldre som sålt sina hus och hyrt av Mimer på t.ex.Vetterstorp kan inte bo kvar trots att de trivs med lägenheten, varför?
  Sakine som vidrör så många obehagligheter som Västeråsarna känner igen kan du väl inte ha kvar så länge till, Malena och Henrik är väl mer i din smak. Kändisar som i sin kunskapsfattigdom slår nationalekonomer,professorer,kriminologer mm pga sina 100% PK-åsikter. Varför inte ett reportage om polisgeniet Dan Eliasson som fått jobbet pga sin PK-lojalitet och lämnat över drygt 60 stadsdelar till kriminella nätverk.
  Bagateller som inte är värd nån text när man lojaliserar sig med makten och istället förföljer och hänger ut enskilda som inte finner sig i sakernas tillstånd. Vilket gigantiskt haveri av tredje statsmakten som ska granska makten och inte de som oppunerar sig.
  Det verkar som skriftens folk fått sin skolning i gamla DDR och det syns också i partihemvist vad gäller mediafolk.
  Hur står man ut med sig själv när ens dagliga uppgift är att ljuga genom att förtiga?

  1. @Jan B Andersson: Svaret på din fråga är att du får det genomgripande journalistika arbete du efterfrågar exakt varje dag i VLT.
   När du läser VLT får du dessutom journalistik där vi säkrar fakta och tar ansvar för publiceringarna, till skillnad mot många som sprider myter och falsarier på nätet.
   För övrigt är Sakine Madon fantastisk. Jag är stolt över att arbeta tillsammans med henne.

 2. @Daniel Nordström: Ditt svar till Jan B Andersson är helt enkelt inte sant. Du vet mycket väl att det som en tidning väljer att publicera är ett val bland mängder av alternativ. Problemet ligger därmed i allt som INTE publiceras. De traditionella medierna har två samhällsbärande roller som de gravt åsidosätter: 1) att som ”tredje statsmakten” granska samhällets makthavare och 2) ge en allsidig, saklig och opartisk rapportering.

  Mångkultur är ett område där medierna snarast bedriver propaganda istället för att fullgöra sina självklara plikter mot medborgarna. Mångkulturen i Sverige är INTE kompatibel med den välfärdsstat som medborgarna betalar skatt för. ”Samhällskontraktet” är brutet. Men detta faktum döljer medier, politiker och förvaltning för medborgarna.

  Medierna behöver börja rapportera sakligt och opartiskt om konsekvenserna av den politik som förts under många år. Då kanske vi äntligen kan slippa den polarisering och dumhet som bara blir värre och värre i den offentliga diskursen.

  1. @P-O Lundh: Det du för för fram är en åsikt, inget annat, även om du lanserar den som en sanning. Samtidigt hävdar du att det jag för fram inte är sant.
   Ingenstans berättar du vilken fakta din åsikt bygger på.
   När det gäller mediers rapportering finns det många goda exempel och det finns också exempel på när medier gjort ett sämre jobb.
   Att medier och politiker generellt skulle mörka är inget annat än en tröttsam myt och det tror och hoppas jag att du egentligen vet.
   Hur medier behandlat ämnet invandring belyses väl i denna rapport:
   https://www.svt.se/kultur/medier/ny-rapport-negativa-gestaltningar-av-invandring-vanligast-i-nyheterna

   1. @Daniel Nordström: Det finns mängder av vittnesmål om åsiktskorridoren som jag också har påtalat i flera tidigare kommentarer till din blogg. Du avfärdar som vanligt faktiska förhållanden som ”åsikter” och ”tröttsamma myter”.

    Roligt inslag om bland annat åsiktskorridoren i Public Service i P1 Godmorgon, världen! idag (5/11):
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/969856?programid=2699

    Grotescos nya och lysande ”Flyktingkrisen – en musikal” (3/11) visar också hur det nu går att börja skämta om den märkliga svenska ”politiska korrektheten”. Det är ett gott tecken.
    https://www.svtplay.se/video/15723684/grotesco/grotescos-sju-masterverk-sasong-3-flyktingkrisen-en-musikal

    Alex Schulman på Expressen ”väcktes” tydligen av Grotesco (igår 4/11):
    https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/flyktingarna-var-aldrig-en-del-av-problemet-det-var-bara-vi/
    Citat: ”Det är en ögonöppnare när någon för första gången tar ett grepp på alla skeenden i flyktingkrisen på det här sättet. Det går knappt att titta på, för det är en sådan skam när man väl förstår hur vi faktiskt betett oss.”

    Det finns också skäl att påminna om Ann-Charlotte Marteus numera klassiska bekännelse ”Från censor till avfälling” 2016-03-17:
    https://kvartal.se/artiklar/fran-censor

    Jesper Strömbäcks rapport som du hänvisar till är en märkligt ovetenskaplig undersökning. Rapporten finns här:
    http://www.delmi.se/mangfald#!/invandring-i-medierna-hur-rapporterar-svenska-tidningar-rapport-och-policy-brief-20176

    Undersökningen tittar bara på nyhetsartiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Vidare har bara artiklar som innehåller sökorden ”invand*” OCH ”Sverige” tagits med. Tidsperioden är 1 januari 2010 till och med den 30 juni 2015. Totalt gav det 1951 artiklar. Ur det totala urvalet togs 968 artiklar som sedan klassades efter godtyckliga ”gestaltningar” för att bedömas som ”positiva” eller ”negativa”. Det är en ”undersökning” som väcker väsentligt fler frågor är den besvarar. Det går inte att dra några meningsfulla slutsatser av en sådan trivial ”undersökning”.

 3. Man glömmer ju aldrig ”Sandvikenrapporten” som Arbetarbladet hyllade. På den tiden fick man kommentera artiklar vilket väldigt många gjorde den gången och påtalade det fullständigt orimliga i rapporten varefter Arbetarbladet fick gå ut med en dementi. Än idag har DN inte gjort någon sådan dementi.

  ps. Synd att man inte kan läsa artikeln om bildstölden i Helahälsingland eftersom den ligger bakom en betalvägg.

  1. @OveP: Vi borde även ha tittat på rapporten med mer kritiska ögon första gängen vi skrev om den.

 4. Jag gillar inte alls mediernas sätt att hantera den falska publiceringen på Facebook. Den tillgängliga informationen är knapphändig men det handlar såvitt jag förstår om en privatperson som använt bilden i ett felaktigt sammanhang. Det är illa nog. MEN det blir ÄNNU värre när etablerade medier utnyttjar detta i eget syfte. Det är både cyniskt och manipulativt. Varför då? Jag ska förklara hur jag tänker.

  Det finns ett flertal artiklar och man får gräva lite från Daniel Nordströms inlägg för att hitta att mannen som lagt upp bilden gjort det utan att kolla bakgrunden. Efter publiceringen har han fått ett flertal kommentarer om att uppgifterna är falska men inte omedelbart följt upp det av skäl som INTE tydligt framgår. Det framgår dock att inlägget plockats bort relativt snabbt efter att mannen förstått att uppgifterna inte stämmer. Läs mer här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nkKyJ/jag-visste-inte-att-det-inte-var-sant

  Alltså handlar det om en privatperson som gjort ett misstag på Facebook som relativt snabbt korrigerades. Medierna hade kunnat nöja sig med det. Men istället utnyttjar man detta för att bygga en bild av systematiskt spridande av lögner som inte alls har motsvarighet i det faktiska förloppet. Och det går givetvis INTE att jämföra privatpersoner på Facebook med etablerade medier.

  Det finns för övrigt både lagstiftning och regler på Facebook som reglerar vad som får och inte får publiceras. Det är mer konstruktivt att försöka identifiera eventuella brister i detta regelverk än att hugga vilt på enskilda misstag.

  Idag (6/11) fortsätter Daniel Swedin på Aftonbladet i en krönika som jag finner direkt motbjudande:
  ”Rasisterna bryr sig inte om de gamla”
  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/3LdgM/rasisterna-bryr-sig-inte-om-de-gamla

  Krönikan inleds med en jättestor bild på Karin Forslunds blåslagna ansikte. Krönikan avslutas med orden: ”Resursbristen, vanvården, att det inte finns personal… Det där vill inte nätrasisterna prata om. De vill fortsätta att hata invandrare. Av anständighetsskäl kan de väl i alla fall slutas låtsas att de bryr sig om människor som Karin Forslund.”

  Men VAR framkommer det att mannen som la ut bilden utan att veta att den var fel är rasist? Och HUR definieras ”rasist” i dessa sammanhang? Under lång tid har saklig kritik mot den förda politiken godtyckligt stämplats som rasism. Daniel Swedin ger inga källor för att stödja sin tes. Det är cynisk och manipulativ propaganda såvitt jag förstår. Desinformation.

  VAD som gör det ÄNNU värre är att många, inklusive jag själv, som är kritiska till mångkulturen är det just DÄRFÖR att den INTE är förenlig med den välfärdsstat som vi betalar skatt för. Men det förtigs av medierna.

  Grundläggande samhällsfunktioner, däribland äldrevården, fungerar inte alls på avsett vis. MEN det är ju de traditionella medierna som INTE granskar och ifrågasätter samhällsförfallet. Medierna borde granska och ifrågasätta samhällsfunktionerna istället för att göra stora saker av en enskild person som begår ett misstag på Facebook.

  Varför inte ANALYSERA och skriva om bristerna i äldrevården istället? Och allt annat som inte fungerar enligt de lagar och bestämmelser som gäller för verksamheterna. Listan kan göras lång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *