En seriestrip som inte borde ha publicerats

Tisdag 7 november klockan 14.55
I dag publicerades en seriestrip av Hälge i Länstidningen, Norrtelje Tidning och Nynäshamns Posten.
Seriestripen är både sexistisk och homofobisk.
Den borde aldrig ha publicerats.
Jag ber våra läsare om ursäkt. Nu ser vi över våra rutiner.
Lars Mortimers serie Hälge är populär bland många av våra läsare.
Jag minns så väl när en läsare ringde och skällde på mig och tyckte att allting vi gjorde var uselt. Till slut frågade jag läsaren om det inte fanns något som var bra i tidningen. Denne hade, trots allt, varit trogen prenumerant i över 30 år.
Jo, Hälge, blev svaret.

I tidningen tisdag 7 november gick emellertid Hälge över gränsen.
Läsare har också, med rätta, reagerat, över det aktuella avsnittet av serien.
”Jag tycker att dagens avsnitt av Hälge ligger långt under gränsen för vad som bör publiceras av er. Inte nog med att den är homofobisk, den signalerar också att den som vill lyfta ett alternativ är värd en käftsmäll. Att detta publiceras på en sida som kanske oftare än de flesta läses av barn gör det än värre.
Denna enda strip signalerar för mig att ni är kvar på 80-talet, att ni tycker att grabbig hö-hö-kultur är ok (och till och med roligt!) och att ni inte fattat ett dugg av t ex #metoo eller att homosexuella i många länder hotas av döden”, skriver en läsare.
Läsaren har helt rätt i sin kritik.

Jag tänker inte publicera den aktuella seriestripen på nytt i det här inlägget – men ni som har läst serien i tidningen i dag förstår vad jag syftar på.
Det publicerade inlägget är både sexistiskt och homofobiskt.
Serien borde inte ha publicerats.
Jag ber om ursäkt över att vi gjorde det.

Våra seriesidor i tidningarna färdigställs i regel tidigt på dagarna.
Den medarbetare som gör sidan lägger in serierna från filer som skickas från våra leverantörer.
Det är sällan serier kräver utgivarkritiska ögon.
I det här fallet borde det olämpliga i serien ha uppmärksammats.
Vi skärper nu våra rutiner så att vi kommer att ha en mer noggrann koll även på seriesidorna framöver.
Vi har också påtalat för våra leverantörer det olämpliga innehållet i det aktuella avsnittet av Hälge.

Publicerat av

Daniel Nordström

24 reaktioner till “En seriestrip som inte borde ha publicerats”

 1. Eh, måste den vara homofobisk? Kan inte skämtet vara riktat mot pöbeln som inte vill se ett (mer krävande) drama i stället för en sunkig p-rulle, och som inte klarar av att tolerera en något mindre antiintellektuell individ ibland sig? Det finns vad jag kan se inget i strippen som med nödvändighet säger att det beteende myrmajoriteten uppvisar skulle vara bra och rekommenderat.

  1. @Göran Semb: Jo, så kan det vara. Det kan vara så att författaren helt enkelt ville visa hur män i grupp kan bete sig. Kanske vill han ge en bild av dåligt uppförande.
   Om det är så tycker jag att han har misslyckats kapital. Det finns ingen spets i satiren, om det nu är tänkt som det. Det blir bara plumpt och upplagt för misstolkningar om syftet är gott.
   Det gör att jag anser att detta är en dålig strip, oavsett syfte.
   Det enda jag ser är sexism och just homofobi.

   1. Utan att vilja dra ut på diskussionen i evighet skulle jag dock säga att om man bara klarar av att se en sak (eller i det här fallet två) i ett konstnärligt verk så behöver det inte alltid vara något som enbart beror på verket, utan det kan även i viss mån bero på de glasögon man råkar ha på sig.
    Med tillönskan om en trevlig dag
    Göran

    1. @Göran Semb: Det som just är storheten i ett verk är att man kan se flera nyanser. Det är riktigt.
     För att man ska kunna göra det måste det finnas en verkshöjd.
     Det som är plumpt är och förblir det.

  2. Vi lever verkligen i de lättkränkta årtionde.

   Du blev just en av alla syltryggar i vårt sammhälle.

   Om inte du röstar MP, S eller V så äter jag upp min sko.

    1. @Peter Brorson: För övrigt är det intressant att du förutsätter att man har en viss politisk tillhörighet för att reagera på – och be om ursäkt för – en publicering som jag anser är felaktig.

 2. Men Daniel Nordström, har du inget viktigare att oja dig över? Jag är varken homofob eller sexistisk, men tycker ändå att den aktuella ”Hälgestripen” var både rolig och talande. Precis som de flesta andra!
  Detta påhopp från din sida är rent löjeväckande, och jag tror också att den sortens påhopp kan motverka de arbete som utförs för att skapa större acceptans i samhället.

  Hans Lindberg

  1. @Hans Lindberg: Ett antal myror vill dricka öl och se porrfilm. En av dem vill se Brokeback mountain istället. Denne slängs ut ur myrstacken.
   Vad tycker du är roligt med det?
   Det skulle vara intressant att höra dig utveckla det.

   1. @Daniel Nordström: Jag har inte sett den aktuella seriestrippen men det du beskriver låter som en rolig och träffande satir. Har du inte gjort lumpen? Eller deltagit i något annat typiskt ”grabbigt” sammanhang? Jag kan lova att det finns MÅNGA som hellre vill dricka öl och kolla på porrfilm än att göra något mer intellektuellt krävande. Att någon föreslår Brokeback mountain i en sådan samling av ”grabbar” låter som god humor tycker jag. Men som sagt, jag har inte sett strippen. Varför inte lägga upp den i ditt blogginlägg så den kan diskuteras i sak?

    1. @P-O Lundh: För det första har du, som sagt, inte sett den aktuella seriestrippen.
     För det andra är det intressant att du betraktar detta som humor.
     Jag förstår ditt argument om att lägga upp seriestrippen här, men som jag skriver kommer jag inte att göra det.
     Anledningen är att jag inte vill publicera den på nytt.
     Ja. Jag har gjort lumpen. Vapenfri tjänst.
     Ja. Jag har befunnit mig i liknande grabbgäng som myrorna ska föreställa i den aktuella seriestrippen.
     Eftersom jag så väl vet hur jargongen kan gå gör detta enbart att jag ännu mer anser att publiceringen var olämplig.

 3. ”Ett antal myror vill dricka öl och se porrfilm. En av dem vill se Brokeback mountain istället. Denne slängs ut ur myrstacken.
  Vad tycker du är roligt med det?”

  Det roliga (eller i alla fall värdefulla) är ju igenkänningen. Anti-intellektualismen är en av vår samtids starkaste strömningar, och antagligen den farligaste.
  Huruvida skildringar av sexistiska grabbgäng ska publiceras bör väl bero på vart udden är riktad?

  1. @Johan Kretz: Sant, men i detta fall bedömer jag att det långt ifrån är tydligt åt vilket håll den udden riktas. När inte det är tydligt faller den eventuella poängen.

   1. @Daniel Nordström: Eftersom du uttryckligen inte vill visa strippen kan jag bara göra en personlig bedömning utifrån min erfarenhet av Hälge. Min (blinda) bedömning är att udden riktas mot korkade grabbgäng (oavsett ålder på grabbarna). Jag tycker fortfarande att strippen låter både rolig och värdefull.

   2. Jag är (åtminstone nästan) av motsatt uppfattning. Konst eller humor som är tydlig, ofta p g a en ängslan för att missuppfattas, är nästan alltid sämre än subtilare dito.
    Hypotetisk fråga: hur hade du agerat som kanalchef på SR 1977 när Magnus Uggla släppte ”Varning på stan”? Massor av lyssnare som inte förstår skillnaden mellan berättarjag och budskap var upprörda och krävde att radion skulle sluta spela den.
    Samma med t ex Boomtown Rats ”I dont like Mondays” och många, många fler.
    Argumentet ”saknar verkshöjd” var nog också rätt vanligt.

 4. Om beskrivningen av strippen stämmer, så är det obegripligt att den kunnat uppfattas som homofobisk. Den är ju raka motsatsen till det!

 5. Den strippen var ju rätt klockren. En kul kommentar och samtida betraktelse över det heteronormativa och sexistiska samhälle vi har, inte minst inom media vad det verkar.

  Tråkigt att se att läsförståelsen går ner även på redaktionerna. Tyckte det var rätt uppenbart vart udden riktades annars. Men jag antar att all media vill plocka vuxenpoäng nu.

 6. Tack för att du orkar stå upp och bemöta alla attacker av att inte vilja förstå, Daniel. Du gör det skitbra.
  Den här tråden av kommentarer visar bara att ert ställningstagande var helt rätt.

 7. Det är inte så lite skrattretande att läsa såna här rättrådiga, överkänsliga inlägg samtidigt som skandal efter skandal inom finmedia och finkultur rullas upp.

 8. Beundrar ditt tålamod med att svara dessa högintelleltuella herrar. Heja dig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *