Tack, Tidskriftsgalan – och grattis alla vinnare

Torsdag 9 november klockan 13.45
Det görs enormt mycket bra journalistik i Sverige.
Det var Tidskriftsgalan på Cirkus i Stockholm i går kväll ytterligare ett bevis på.
Det blev en fantastisk gala med värdiga pristagare.
Dessutom var det härligt att se det gamla radarparet Thomas Mattsson och Jan Helin återförenade i härlig form.
Jag hade äran att sitta med i juryn i Årets digitala tidskrift, kategorierna populärpress och fackpress.
Min chefredaktörs- och poddkollega i Mittmedia, Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg satt med i juryn för Årets tidskrift populärpress.
Dagen inleddes med Tidskriftsdagen med Helle Klein, vd och chefredaktör på Dagens Arbete och Irena Pozar, chefredaktör på veckorevyn.com och social media manager på Bonnier Magazines & Brands, som skickliga moderatorer. Förra året var de båda sidekicks under Tidskriftsdagen – i år var detta duon som ledde hela dagen på ett utmärkt sätt. Dagen innehöll både intressanta föreläsningar och panelsamtal.
Dessutom blev det en hel del skratt.

Skratten kom främst när Emil Persson, från Cafés briljanta podd, Fördomspodden, hade en panel på scen och testade sina fördomar på dessa.
Emil Persson prisades också, välförtjänt, under den efterföljande galan på kvällen.
Kvällens gala leddes av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Jan Helin, tidigare publisher på Aftonbladet och numera programdirektör på Sveriges Televison. De båda hade som bekant tidigare den vällyssnade och intressanta podden #MattssonHelin, det ständigt pågående samtalet mellan två skickliga och konkurrerande publicister.
De båda var och är ännu utmärkta tillsammans. De kan konsten att blanda både humor och allvar.

När jag under kvällen pratade med en annan an de prisade under galan, Resumés chefredaktör Johan Såthe, sammanfattade han det hela så här:
– Mattsson och Helin tar fram det bästa ur varandra.
Precis så är det.

Bland alla pristagare var det en som värmde allra mest. Det var det pris som gick till tidningen Vi:s kloka publisher Sofia Wadensjö Karén. Hon vann Sveriges Tidskrifters stora pris med motiveringen:
”Pristagaren och har under sin karriär satt en mycket hög redaktionell ribba för alla sina produkter. Vederbörande har också med mod, kreativitet och ett stort personligt engagemang överfört den kvalitén till uppdragspubliceringar, resor och event. Årets pristagare inspirerar genom att med hög trovärdighet kämpa både för den fria oberoende journalistiken och för att skapa nya affärer för tidskriftsbranschen. Årets pristagare visar att det utan tvekan går att kombinera höga publicistiska ambitioner med ekonomisk framgång.”

Det var också roligt och rätt att tidningen Bamse fick pris i klassen Årets tidskrift populärpress print för satsningen om en mycket viktig fråga, källkritik.
Grattis till alla värdiga vinnare!
Det här var en kväll där journalistiken stod i centrum.
Enbart all den goda journalistik som görs varje dag i Sverige är värd att fira och vara stolt över.

Publicerat av

Daniel Nordström

3 reaktioner till “Tack, Tidskriftsgalan – och grattis alla vinnare”

 1. Ingenting om den svåra trovärdighetskris som nu skakar mediabranschen? Ingenting om den påstådda feminismen som bara är en fasad? Ingenting om övergreppen?

  1. Självklart inte, Ove P, hur skulle det se ut? Självkritik i mediebranschen är det bara ett fåtal journalister som vågar sig på. Mycket mysigare att dunka rygg och berömma varandra för sin inbillade förträfflighet 🙂
   Tur för VLT att de har Sakine Madon; hennes ledare är det absolut mest läsvärda i hela blaskan!
   Förresten, Daniel N;”De kan konsten att blanda både djup och allvar” ? Vad är det för mening? I min värld är ”djup” och ”allvar” typ samma sak.

   1. @CoDa: Du har rätt i att ”de kan konsten att blanda både djup och allvar” är en kass mening. En felskrivning helt enkelt.Ber om ursäkt för den.
    Jag har uppdaterat till det som var tänkt ”både humor och allvar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *