Biskopen och kyrkan har mycket att förklara

Fredag 10 november klockan 13.05
Under lång tid kände Svenska kyrkan och biskopen Mikael Mogren till de grova anklagelserna mot prästen som är anställd i Västmanland.
Först när Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings reporter Anders Brage avslöjade nyheten agerade biskopen.
Nu ger han en förklaring som väcker många nya frågor.
Prästen misstänks för grov kvinnofridskränkning i två fall. Det är viktigt att betona att han ännu inte har dömts för något av dessa fall, men det är också viktigt att betona att det pågår en polisutredning.
Det är också ett faktum att prästens nuvarande sambo lever på skyddad adress och har så gjort under flera månaders tid efter att hon till slut lyckades fly från det hon beskriver som fruktansvärda förhållanden.

Kvinnan har varit i kontakt med biskop Mikael Mogren. Han har gett henne sitt stöd i några korta kommentarer, men han har inte agerat.
Först efter att Anders Brages text publicerades agerar biskopen.
Han har i dag gått ut med ett pressmeddelande.
”Vår strategi fram till nu har varit att hålla den här personen sysselsatt för att i möjligaste mån hålla honom borta från de utsatta kvinnorna och barnen medan utredningen pågår, men nu har det kommit fram ny information som ger oss anledning att omvärdera den strategin”, säger biskopen i pressmeddelandet.
Faktum är att det som hänt är att publiceringen har gett detta allmän kännedom.
För biskopen är det inte nya uppgifter. Han har länge haft kännedom om detta.

”Jag har kontinuerligt haft kontakt med människor som känner till prästens arbete och de har inte signalerat något negativt på arbetsplatsen. Om jag hade fått sådana signaler hade jag omprövat det tidigare. Den signal jag har fått är att han tvärtom varit uppskattad”, säger Mikael Mogren till VLT.

Han borde istället ha lyssnat mer på de två kvinnor som har polisanmält prästen för grov kvinnofridskränkning.
Mikael Mogren och Svenska Kyrkan har ännu mycket att förklara i den här historien.

Publicerat av

7 reaktioner till “Biskopen och kyrkan har mycket att förklara”

 1. För mig förefaller det som att Mikael Mogren agerat på ett korrekt sätt utifrån den samlade och komplexa situationen.

 2. Biskop Mikael Mogren har grovt brustit i sin roll som chef genom att inte kunna hålla ordning i de egna leden och omedelbart agera vid första kännedom om våld. En kyrkans tjänare har tillåtits att allvarligt skada förtroendet för både kyrkan och prästerskapet genom att bryta mot den grundläggande kristna gyllene regeln enligt Matteus 7:12.
  Vad sänder det för signaler?

 3. Självklart har den gode biskopen agerat fel; att låta den misstänkte våldsprästen fortsätta lulla på i ullstrumporna är att inte ta kvinnofridskränkning på allvar. Inget att försöka släta över i efterhand med dåliga förklaringar…

 4. Detta är en väldigt komplex och tuff situation. Som leg. psykoterapeut och präst upplever jag att Mogren agerat professionellt utifrån den mycket plågsamma information som framkommit om situationen. Det viktigaste i nuläget är att de drabbade får allt tänkbart stöd de behöver och att vi utarbetar tydliga generella strategier för hur situationer som denna ska hanteras i framtiden. Detta gäller överlag i hela samhället, något som #metoo tydligt har belyst.

  1. Som utbildad kriminalvårdare upplever jag att biskopen agerat oprofessionellt…kvinnofridskränkning är ett lagbrott som renderar i fängelse mellan 6 mån – 6 år! Själva begreppet innefattar att en man misshandlat sin fru/sambo fysiskt och/eller psykiskt vid upprepade tillfällen under tid, Jag tycker att det är lika viktigt att prällen (om han finns skyldig) får sona sina synder. Behövs inga andra strategier än att följa lagen och inte förminska kriminella handlingar och hålla kriminella om ryggen. Krångla inte till det!

  2. Det är det vanliga tänket inom kyrkan att låta nån inom kyrkan ta ansvar för sina handlingar är inte aktuellt se bara på dom åtskilliga pedofil övergreppen som rapporterats under dom senast åren,Kyrkan har ingen empati för offren utan ser endast till sina egna ,Jag förstår att du är präst .

   Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *