Sluta sprida myter, Strandman!

Fredag 10 november klockan 09.45
Mikael Strandman, ordförande för Sverigedemokraterna i Norrtälje, vill att Public service ska läggas ner och ersättas med ett alternativ som i hans mening är mer demokratiskt.
Förutom att det är ett mycket märkligt förslag visar Strandman dessutom förakt för den fria och obundna journalistiken.
Jag vill inleda med att säga att jag generellt alltid tycker att det är bra när journalistik diskuteras. Det är också utmärkt och nödvändigt att journalistik och redaktioner granskas. Det sorgliga är att medier och journalistik så sällan diskuteras på ett seriöst och nyanserat sätt.
Debatten, som väldigt ofta har sitt ursprung hos Sverigedemokraterna, handlar istället om att misstro medier. Det påstås att medier generellt mörkar i främst invandrarfrågor, att medier håller varandra om ryggen och att medier är allmänt vänstervridna. Jag vet till exempel själv inte hur ofta jag har fått benämningen ”kommunist”. Det är så extremt tröttsamt.
Även om undersökningar har visat att inte minst många journalister inom Public Service har rödgröna sympatier finns ingenting som bekräftar myten att journalister är vänsterorienterade.
Oavsett vad journalister röstar på finns nämligen en grundmurad professionalism i kåren. De personliga sympatierna styr helt enkelt inte journalistiken.

Tittar man på Public Service finns, inte minst inom Sveriges Radio, så fantastiskt kompetenta journalister. Framför allt älskar jag P1. Där finns den djupa journalistiken, de initierade frågorna, de intressanta gästerna och den grundläggande analysen.
Detta – och hela Public Service – tycker Mikael Strandman och ett antal sverigedemokratiska vänner att vi ska lägga ner.
– Det står inskrivet i sändningstillståndet att de ska bedriva en objektiv och opartisk rapportering och de gör inte det. Det grundar jag dels på valet av nyheter och programledare och att det ofta är vänsterpartister och socialliberala personer som får sitta i morgonsoffan och kommentera. Allt det gör att det blir en väldig slagsida åt vänsterhållet. Att journalister kliver in i en roll och blir helt fria från partiskhet tror jag inte på, och då tycker jag att det är bättre att det finns representanter från alla åsikter i riksdagen, säger Mikael Strandman (SD), säger han till Norrtelje Tidning.

Han har drivit denna fråga förut.
Han tycker att tillsättningen av reportrar och programledare inom Public Service ska ske procentuellt efter utfallet i riksdagen.
Han tänker att skriva en motion kring hur Public Service ska ersättas med det han anser är ett mer demokratiskt system.
Hans åsikter är naturligtvis hårresande.
De bekräftar enbart att han inte har förstått någonting.

Han anser att Public Service är politiserat.
Därför vill han politisera Public Service.
Det är svårt att se hans resonemang på något annat sätt och det är väldigt svårt att förstå hur han kan få ihop det.

Jag råder Mikael Strandman till att sluta sprida myter om journalistik och Public Service. Som politiker ska han inte heller försöka styra den.
Istället borde han stå upp för den journalistik som är så stark i Sverige.
Han borde stå upp för demokratin och för det fria ordet.
Om han inte gör det bör han heller inte vara politiker.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *