Jag håller på Gad och Ståhle i kväll

Torsdag 23 november klockan 10.40
I kväll ska Stora Journalistpriset delas ut i Bonniers konsthall.
Många duktiga journalister är nominerade, endast några få kan vinna.
Jag hoppas och tror att jag får se både Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle och Expressens Magda Gad som vinnare i kväll.
Jag tippade utgången i Stora Journalistpriset även i fjol. Då lyckades jag pricka in två av vinnarna.
Även i år finns enormt duktiga journalister nominerade, journalister som är ett bevis på att journalistiken i Sverige aldrig har varit bättre. Enbart att bli nominerad till Stora Journalistpriset är en vinst i sig, med tanke på den hårda konkurrensen.
Kvällens gala kommer att ledas av Johar Bendjelloul, som gjort sig ett namn inom Sveriges Radio där han under över 20 års tid varit en av SR:s absolut främsta journalister. För en tid sedan blev det klart att Bendjelloul lämnar Sveriges Radio för ett jobb på Dagens Nyheter.

Här är alla nominerade och mitt tips på vinnare i kväll:
ÅRETS RÖST
Emma Frans
För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.
Paul Hansen
Med egen blick och unikt uttryck är han alltid där och utvecklar ständigt formerna för sitt journalistiska berättande.
Andrev Walden
För att han i de stora frågorna hittar den vardagliga dramatiken och får oss att skrattandes se världen, familjen och oss själva i ett nytt och lite klokare ljus.
Mitt tips: En mycket svårtippad kategori. Andrev Walden är en personlig favorit, men jag tror ändå att vinnaren blir Paul Hansen. Hansen, som jobbar på Dagens Nyheter, har en fantastiskt viktig röst i medie-Sverige – både i sina texter och framför allt i sina bilder.

ÅRETS BERÄTTARE
Åsa Erlandsson
Det som aldrig fick ske
För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.
Sukran Kavak, Tendens, Sveriges Radio
Jag tolkar åt pappa
För att hon med sällsynt varsamhet och intensiv närvaro låter oss förstå barnets utsatthet när det tvingas tolka åt sina föräldrar.
Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren
Så styrs den svenska trollfabriken
För att han med stort mod obönhörligt ger sig in i den svenska trollfabriken och med dramaturgisk precision blottlägger mekanismerna bakom hatet.
Mitt tips: Stark konkurrens även här, men jag både tror och hoppas på Mathias Ståhle. Mathias Ståhle och Eskilstuna-Kuriren är ett bevis på att det görs oerhört bra och viktig grävande journalistik även inom landsortspressen och att det går att göra bra även på mindre redaktioner med stora medel. Under året har Mathias Ståhle utan tvekan varit en av årets viktigaste journalister i Sverige.

ÅRETS FÖRNYARE
Jenny Agö och Jacob Nyström, KIT
KIT sport
För att de bryter upp och paketerar om i en uråldrig genre, där vardag och samhälle spelar större roll än vem som vann.
Emma Boëthius, Matti Larsson, Martin Fredriksson, Ulf Fahlén och Johanna Hovnert,
Nyhetsbyrån Siren
Nyhetsroboten Robotea
För en robot laddad med journalistiska algoritmer, som gräver djupare och levererar scoop och daglig lokal granskning av Sveriges offentliga register.
Magda Gad, Expressen
Rapportering från fronten
För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog.
Mitt tips: I den här klassen finner vi den mest självklara vinnaren. Priset måste gå till Magda Gad. Hon var nominerad till Stora Journalistpriset även i fjol. Då vann hon inte. I år får hon sin revansch. En lysande journalist. Precis som det står i motiveringen förnyar hon journalistiken och hon är dessutom folkbildande.

ÅRETS AVSLÖJANDE
Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet
Allra-skandalen
Med enkel matematik frilade han den allra fulaste finansakrobatik, och skakade om vårt pensionssystem i grunden.
Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson, Dokument inifrån, SVT
Fallet Kevin
Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och avslöjade en 19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass.
Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström, Dagens Nyheter
IT-skandalen på Transportstyrelsen
När myndigheten kringgick reglementet, transporterade de ansvaret ända in på departementet. En granskning som bjudit på ständigt nya överraskningar.
Mitt tips: Alla tre är oerhört viktiga avslöjanden som alla är värda att prisas. Det som gripit tag i mig mest är fallet Kevin. Därför tipsar jag med hjärtat och tror att gänget från Dokument inifrån, Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannas Hallbom och Jakob Larsson står som segrare.

Under kvällen kommer även Lukas Bonniers Stora Journalistpris att delas ut. Där finns inga nominerade och precis som alla år är det i princip omöjligt att tippa vem som slutligen får priset Varje år brukar jag dock bli lika glad när jag hör vem som vinner priset.
Oavsett vem som vinner i kväll kommer det att vara en värdig vinnare.
I kväll firar vi den svenska journalistiken.
Den är värd att firas.
Varje dag.

Publicerat av

2 reaktioner till “Jag håller på Gad och Ståhle i kväll”

 1. Du fick rätt om Magda Gad. Osedvanligt välförtjänt och en självklar vinnare. Har med stort intresse följt hennes dagbok från krigets Syrien. Önskar att många fler gjort detsamma!

 2. När det gäller Eskilstuna-Kuriren kan det vara på sin plats att påpeka att sanningshalten i reportaget om ”den svenska trollfabriken” aldrig har granskats ordentligt. Det finns olika uppfattningar om vad som menas med ”troll”. En ny essä i Kvartal uttrycker en annan syn på ”troll”:

  2017-11-23: ”Från arbetarhjältar till troll”
  https://kvartal.se/essaer/2tueaisgyxv4z6usxh0g97mwovi4kr

  Citat: ”Sammantaget kan man konstatera att det har skett en betydande förändring i vänsterns syn på folket. För författare som Göran Palm och Sara Lidman var det närmast ett självändamål under åren runt 1970 att göra sig till språkrör för människor som inte hade privilegiet att kunna göra sina stämmor hörda i offentligheten. Den dåtida kulturvänstern präglades – i alla fall i de delar som jag här har uppehållit mig vid – av ödmjukhet i relation till dem som inte hade utbildning, dem som inte kunde uttrycka sig i skrift och som saknade kontakter inom medier.

  I dag är situationen en helt annan. Bland journalister, kulturskribenter och författare har det utvecklats en tydlig aversion gentemot den sorts människor som 68-vänstern ville låta komma till tals. Man hånar läsare för att ha bristfällig utbildning och språkbehandling. Och man tenderar att beskriva folk utan problemformuleringsprivilegier som en enda stor, ondskefull ”trollarmé” – för att använda ett i nutida vänsterkretsar populärt uttryck.”

  Jag uppfattar att många som på sakliga grunder ifrågasätter det rimliga i politiken kring mångkulturen avfärdas som ”troll” av de traditionella medierna och public service. Det är mycket olyckligt och omöjliggör en saklig diskurs inriktad på att lösa konkreta problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *