Norrtelje Tidnings deckare är unika i landet

Fredag 24 november klockan 13.45
Norrtelje Tidning har inte enbart duktiga journalister som ständigt uppdaterar läsarna med nyheter.
Tidningen har också skickliga deckarförfattare.
Norrtelje Tidning har hittills producerat sju deckare, en åttonde är på gång.
Nu kommer de tre första deckarna att ges ut som ljudböcker.
Norrtelje Tidning gör varje sommar egna deckare.
Dessa publiceras som sommarläsning och ges dessutom ut i bokform.
Hittills har sju böcker getts ut:
1. Mannen från andra sidan.
2. Hämnaren vid havet.
3. Vargsommar.
4. Där änglar dör.
5. Döden går i hamn.
6. Stormvarning.
7. Grisarnas ö.
En åttonde, ännu titellös deckare, är på gång.
Det har hittills skrivits fem kapitel på den historien.
Nu är det klart att de tre första böckerna, som kom ut 2011, 2012 och 2013 blir ljudböcker. Vi har tecknat ett avtal med bokförlaget Lind & co. Maria Lyckow kommer att läsa in böckerna, som kommer att finnas på Storytel till sommaren.

Norrtelje Tidnings kulturredaktör Margaretha Levin Blekastad har också skrivit två kritikerrosade deckare. Den andra boken i en planerad trilogi, ”Blodröd höst”, släpptes nyligen. Den första boken i serien, ”Blod och is”,  kommer också ut som ljudbok inom kort. Den släpps i februari 2018.

Margaretha Levin Blekastad är projektledare och redaktör för Norrtelje Tidnings deckare. Hon skriver också tillsammans med Erik Eriksson, Richard Grandin, Sofi Piehl och Magnus Östnäs.
Margaretha Levin Blekastad förklarar att gruppens skrivprocess ser ut så här:
”Vi har ett upptaktsmöte någon gång i oktober. Dit tar alla med sig sina idéer till ny story. Vi sätter oss i konferensrummet och går inte därifrån förrän vi har enats om storyn. Ofta är resultatet ett hopkok av olika idéer eller något helt nytt som kommit fram under mötet. Ibland har vi en titel, ibland inte. 
Vid mötet ritar vi upp skelettet till berättelsen, med huvudpersoner, offer, mördare, motiv och något sidospår. 
Sedan skriver vi i stafett, enligt ett körschema som vi spikar på mötet. Man skriver ett kapitel, skickar vidare till nästa, som skriver ett kapitel, och så vidare. 
Jag gör också upp en tidsplan för hur lång tid var och en har på sig att skriva.”

Efter cirka tio kapitel har gruppen ett nytt möte där den stämmer av var i berättelsen alla befinner sig. Därefter dras nya riktlinjer upp för kommande kapitel. Därefter fortsätter stafetten och skrivandet.
Det sista och avslutande mötet hålls i början av maj. Där gås hela manuset igenom och det beslutas vad som ska bearbetas och redigeras. I många fall är Norrtelje Tidnings profilstarke reporter Pove Persson med i den fasen. Pove har då läst igenom manuset och kommer med sina synpunkter.

Varje kapitel är ungefär lika långt, 7 500 tecken, för att det ska kunna bli en sida i tidningen. Tidningssidorna har alla somrar utom en illustrerats med foton av Anders Sjöberg.

Det är ingen tvekan om att läsarna uppskattar Norrtelje Tidnings deckare. Responsen har varit mycket god. Inte minst uppskattar läsarna de lokala miljöerna, att de kan känna igen sig i Norrtälje, Edsbro, Rimbo, Barnens ö, Söderarm, Häverö, Mörby slottsruin och så vidare.
Läsarna uppskattar också att det är samma huvudpersoner i deckarna, personer som läsarna har lärt sig att känna genom åren.
Många läsare säger också att de uppskattar tonen och att berättelserna inte är så råa och blodiga. Böckerna har en liknande ton som i Morden i Midsomar. Spännande, somrigt och idylliskt.

Ett eget Morden i Midsomer, alltså, detta lokalproducerat på den egna redaktionen.
Det bjuder Norrtelje Tidning på.
Jag vill påstå att detta är unikt i medie-Sverige.
Det känns enormt roligt att berättelserna nu även blir ljudböcker.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *