Respekt måste alltid visas – från alla sidor

Torsdag 30 november klockan 11.45
”Om du filmar slår jag sönder din utrustning.”
Orden mötte VLT:s reporter Anders Öhlin i går eftermiddag när han var utsänd för att rapportera om en trafikolycka.
Hot mot en journalist får aldrig accepteras.
I detta fall finns också anledning att ifrågasätta polisens och räddningstjänstens agerande.
Faktum är att Anders Öhlin endast gjorde sitt jobb. Det ska respekteras.
Olyckan inträffad klockan 13.34 i onsdags.
Polis och räddningstjänst kallades till olycksplatsen i riktning mot Enköping på Stockholmsvägen öster om Irsta, mellan avfarten till Kärrbo och avfarten till Ängsö. Två personbilar var inblandade i olyckan.
En kvinna i 25-årsåldern, förare av den ena bilen, hade smärtor i ryggen och fördes till sjukhus.
VLT:s nyhetschef Helena Grahn agerade som en nyhetschef ska göra. Hon skickade ut reportern Anders Öhlin till olycksplatsen och förberedde en livesändning.
Anders Öhlin agerade också precis som en nyhetsreporter ska göra. Han anlände till olycksplatsen, bevittnade vad som hade hänt, sökte ytterligare information och förberedde sig för att fotografera och sända tv live från platsen.
Det vad då hotet kom.

En anhörig till den skadade kvinnan sade att Anders Öhlin inte fick fotografera den skadade kvinnans bil. Han hotade också att slå sönder Anders Öhlins utrustning om han fotograferade.
Anders Öhlin förklarade sin yrkesroll för honom.
Mannen ville inte gärna lyssna, vilket jag kan se som förståeligt. Mannen var förmodligen rädd, skakad och upprörd efter händelsen.
Det är just därför det så viktigt att man agerar respektfullt som Anders Öhlin gjorde i detta fall.

Det som jag ser som allvarligt är att polisen på plats upprepade den uppretade mannens begäran om att han inte ville att vi skulle fotografera. Polisen borde istället ha förklarat journalistens demokratiska rättigheter för mannen.
Räddningstjänsten ville inte heller tala med Anders Öhlin på plats. Det kan visserligen bero på att räddningsledaren helt enkelt var stressad och behövde åka vidare, men det kan också bero på att mannens reaktion påverkat räddningsledaren i dennes agerande mot vår reporter.

När vi rycker ut till liknande nyhetshändelser vet vi sällan initialt hur allvarlig olyckan är. Därför är vi sparsamma med information och detaljer. Fakta måste kontrolleras och bekräftas. Vi förmedlar inte rykten och spekulationer vidare.
Vi förbereder i regel också alltid en livesändning, eftersom det är en mycket viktig del av vårt journalistiska berättande. En nyhetskanal som vlt.se ska alltid ge våra läsare snabb och relevant information i alla kanaler och där är tv en viktig del.
I det här fallet visade det sig att olyckan inte var av allvarlig karaktär.
Därför gjorde nyhetschefen Helena Grahn det rätta.
Hon avblåste livesändningen.

 

På en olycksplats finns ofta chockade människor, människor som har kommit till skada och människor som är oroliga och ledsna. Därför är det av största vikt att reportrar på plats agerar hänsynsfullt mot olycksoffer och anhöriga, precis som det står i de pressetiska regler som alla seriösa medier med ansvariga utgivare förhåller sig till.
Det är också av största vikt att reportrar inte är i vägen och förhindrar polisens och räddningstjänstens arbete.
Men det är också enormt viktigt att polis och räddningstjänst respekterar journalisters arbete och inte – som i detta fall – tar ställning för en uppretad person.

Räddningstjänsten har tidigare i olika sammanhang larmat om problem med människor som fotograferar vid olycksplatser och på så sätt stör räddningsarbetet. Ja, det är ett problem, men det är knappast seriösa reportrar som har de pressetiska reglerna i ryggmärgen som är problemet på olycksplatser.
De som inte förstår hur vi arbetar kan uppfatta oss som gamar som frossar i andras olycka. Det gör vi förstås inte.
Vi är på plats för att berätta om det som sker i vårt samhälle, så väl det positiva som det tråkiga i form av våld, bränder och olyckor. Vi är också på plats vid andra stora nyhetshändelser. I väldigt många av dessa fall sänder vi tv live.
Det är viktigt att vi gör det jobbet för allmänheten.
Det är också enormt viktigt att vi ständigt gör det varsamt och med respekt.

Det måste också polisen inse.
Att polisen i det här fallet upprepade den uppretade mannens begäran om att vi inte skulle fotografera påverkar i sig inte vårt arbete.
Det är inte polisen som beslutar hur vi agerar eller inte. Det avgör vi.
Trots det ser jag det som allvarligt att polisen i det här fallet inte istället förklarade journalisternas viktiga roll i det demokratiska samhället.
Det förväntar jag mig att polisen förstår och jag förväntar mig att den agerar därefter.

Publicerat av

3 reaktioner till “Respekt måste alltid visas – från alla sidor”

  1. När jag läser Daniels inlägg får jag känslan av att han anser sig tillhöra en skara som är förmer än andra människor. Han river upp himmel och jord när journalister drabbas av tråkigheter, men förminskar andra personers upplevelser.

  2. Det är för jävligt att ge sig på en reporter och jag hoppas att Anders mår ok trots den obehagliga situationen.

    Men jag tror medier gör sig en otjänst genom att för snabbt göra livegrejer. Samla in material måste man göra, men det är svårt att redigera bort saker som inte borde publiceras från en livesändning.

  3. Självklart skall journalistenas arbete respekteras, men jag skulle nog reagera likadant och be snällt och artigt vederbörande att inte fotografera eller filma. Jag förstår inte vitsen med nyhetsrapporteringar av tragiska olyckor och att göra en stor nyhet av detta med livesändning.

    Jag läser inte sådana nyheter i tidningen. Tycker det är ointressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *