X – bokstaven som förklarar för läsarna

Måndag 22 januari klockan 12.05
När man arbetar på ett nyhetsmedium är det enormt viktigt att ständigt lyssna på sin publik.
När det gäller Norrtelje Tidning finns det läsare som inte förstått varför vi gör de urval vi gör i tidningen Vi har helt enkelt inte varit tillräckligt duktiga på att förklara det.
Det ändrar vi på nu. Håll utkik efter bokstaven X i tidningen. Där bjuder vi på extraläsning som väljs ut av vår printredaktör Richard Grandin.
På Norrtelje Tidning leds nyhetsarbetet av nyhetschefen och stf ansvariga utgivaren Elin Rantakokko. Hon gör den dagliga och långsiktiga planeringen av nyhetsarbetet och är ständigt beredd när det inträffar stora nyhetshändelser, det vi kallar breaking news. Elin Rantakokko arbetar med våra digitala kanaler i fokus.
Urvalet till tidningen görs av Richard Grandin, som har titeln printredaktör. Richard Grandin följer den planering som nyhetschefen gör och följer även de digitala flödena på norrteljetidning.se – allt för att tidningsläsarna ska få en så bra, genomarbetat och aktuell tidning som möjligt varje dag.

Norrtelje Tidning har många läsare med många olika åsikter. Jag är tacksam över att läsarna är så engagerade. Läsarnas synpunkter hjälper oss hela tiden att bli vassare. Somliga läsare är väldigt nöjda, andra är kritiska.
Den kritik vi har fått har vi lyssnat på. Vi kan konstatera att vi i alla lägen inte har hittat helt rätt i många av våra tidningsläsares ögon.
Det vill vi nu förbättra.

För att göra tidningen bättre drog Norrtelje Tidning igång ett projekt för att förbättra tidningen. Projektet består av flera olika delar med fokus på just de läsare som föredrar att läsa oss i pappersform.
Ett av delprojekten var att bli bättre på att förklara varför vi vid valda tillfällen publicerar reportage som inte är lokala.
Norrtelje Tidning tillhör Mittmedia, landets största lokaltidningsföretag med totalt 28 tidningstitlar från Örnsköldsvik i norr till Nynäshamn i söder. Alla tidningar inom Mittmedia har möjlighet att byta material med varandra.
Även om de artiklar vi har publicerat från andra tidningar varit både intressanta och välskrivna har en del läsare ibland trott att det varit lokalt material, trots att de producerats på annan ort. En del läsare har helt enkelt känt sig lurade och irriterade och hört av sig till oss.
Jag förstår reaktionerna.
Vi har enkelt inte varit tillräckligt duktiga på att förklara och guida våra läsare.

 

Efter en god idé från Richard Grandin förtydligar vi nu och berättar för läsarna varför vi väljer ut de reportage vi gör från andra Mittmedia-titlar.
Vi väljer inte ut dessa artiklar för att ”fylla ut tidningen” på bekostnad av lokalt material. Vi publicerar artiklarna helt enkelt för att vi bedömer att de har ett mervärde för våra läsare. Jag vet att det finns många läsare som också uppskattar denna extraläsning.
Vi har beslutat att välja ut ett reportage i veckan från våra systertidningar i Mittmedia. Dessa reportage markerar vi med ett ”X” som i extraläsning i Norrtelje Tidning.
Printredaktören Richard Grandin skriver i samband med reportagen en kortare text som förklarar varför vi valt just detta reportage och varför det kan intressera våra läsare.
Ett exempel, som nyligen publicerades, var ett reportage om en räddningshund som tidigare gått i VLT.

Vi tror och hoppas att detta kommer att förtydliga för Norrtelje Tidnings läsare.
I grunden kommer den förändring vi nu infört just från våra läsares synpunkter. Dessa synpunkter har Richard Grandin tagit vidare och förädlat på ett utmärkt sätt.
Fortsätt att komma med ert beröm, er kritik och era åsikter.
De hjälper oss i vårt ständiga arbete och ambition att vara så bra som möjligt för vår publik i våra olika publiceringskanaler,
Ni är alltid lika välkomna att höra av er. Jag nås enklast via [email protected]

Publicerat av

Daniel Nordström

En kommentar till “X – bokstaven som förklarar för läsarna”

  1. Hej Daniel.
    Som boende strax utanför Norrtälje så följer jag både dina LI inlägg och Norrtälje tdn nyhetsflöden.Norrtälje är fn och kommer under lång tid att fortsatt bli en mkt expansiv ort med väldigt mkt småföretagande och intressanta pendlare som ni som tidning skulle kunna öka attraktionskraften mot.
    Jag vet inte om du följer mina LI artiklar som till väldigt stor del handlar om Cybersecurity området. Artiklarna får nästan alltid mkt cred, vilket visar på att området är ”hett”
    Jag har själv förundrats över hur lite ni överhuvud taget täcker de olika delarna inom säkerhetsområdet. Kanske vore något för tidningen att tänka på, för att höja sin image ännu ett snäpp. Finns en del samhällsviktigt i Norrtälje som det vore intressant att få en genomlysning av. Inte minst hur man arbetar inom kommunen för att tillmötesgå den nya kravbilden från GDPR som träder i kraft 25/5 i år..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *