Lönelistor som engagerar – på många sätt

Torsdag 1 mars klockan 21.25
VLT och Mittmedias övriga tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen, som jag är ansvarig utgivare för, har under de senaste veckorna publicerat inkomstlistor.
Listorna har lockat väldigt många läsare.
Andra är mycket kritiska till dem.
Det här är lönelistor som engagerar. På många sätt.
Vilken inkomst människor har är uppgifter som alltid lockat andra människors intresse eller nyfikenhet.
I alla publicistiska frågor måste en ansvarig utgivare göra skillnad på vad som verkligen är ett intresse för allmänheten och vad som är att betrakta som allmän nyfikenhet.
Den som är nyfiken på en annan persons lön kan alltid kontrollera detta via Skatteverket. Skatteverket lyder under offentlighetsprincipen. Det innebär att det har en skyldighet att lämna ut den information som efterfrågas gällande till exempel inkomst av tjänst.
Löner är med andra ord offentlig handling.
Taxeringskalendern, som funnits sedan 1903, har till exempel många intresserade nyttjat långt innan Internets tid för att få reda på vad andra människor tjänar. Taxeringskalendern ges ut av Kalenderförlaget i Solna.

Jag tror att de flesta är eniga om att det finns en stor nyfikenhet kring andras löner. Att det finns en nyfikenhet kring en viss fråga innebär förstås inte per automatik att det också finns ett tillräckligt stort allmänintresse för ett nyhetsmedium att publicera uppgifterna.
Det kan till exempel finnas en stor nyfikenhet hos allmänheten kring vilken person som misstänks för ett visst brott.
Trots det väljer i många fall en utgivare, med rätta, att inte publicera namn och bild på den misstänkte beroende på att allmänintresset inte bedöms vara tillräckligt stort beroende på faktorer som till exempel brottets art. De publicistiska övervägningarna har sin grund i  de pressetiska riktlinjer som alla seriösa medier förhåller sig till.

Varför väljer vi då VLT och andra tidningar som jag är ansvarig utgivare för att publicera lönelistor?
I dag har till exempel VLT valt att publicera listorna på de kvinnor under 40 år som tjänar mest i olika kommuner i Västmanland.
Vi har tidigare publicerat liknande listor, till exempel kring de som har allra högst inkomst i Västmanland.
Anledningen är helt enkelt att jag som utgivare anser att detta är relevanta uppgifter att publicera.
Jag ser också i den statistik vi ständigt följer att dessa listor har ett mycket stort intresse hos våra läsare.
Det är för övrigt inte heller ovanligt att medier publicerar liknande listor – just på grund av det stora intresset kring dessa.

Även om det är ett faktum att många som följer oss läser listorna har de också orsakat irritation och kritik hos många läsare. Somliga tycker att det är slaskjournalistik, skvallerjournalistik eller helt enkelt bara allmänt fånig och ointressant journalistik som inte hör hemma i ett medium som VLT.
Flera läsare har fört fram att de tycker att vi bör lägga vår tid på seriös journalistik istället.

Som alltid tycker jag att det är mycket bra att läsare för fram sina åsikter om det vi gör. Det är alltid lika viktigt för oss att höra läsarnas åsikter och just i detta fall är verkligen läsarna delade i två läger. Ett läger som uppskattar listorna, ett som verkligen avskyr dessa.

I alla tider har medier granskat och bedrivit samhällsviktig journalistik som gör skillnad. Medierna har också alltid underhållit, roat, oroat och drivit samhällsdebatt i viktiga frågor.
Det är ingen skillnad i den tid vi lever nu.
Jag anser därför att lönelistorna har fortsatt relevans i sitt sammanhang.

Apropå lönelistor har vår internreporter Oskar Nord nyligen granskat Mittmediachefernas löner kring inkomståret 2016.
På den listan finns även mina inkomstuppgifter med, för den som är intresserad.

Publicerat av

Daniel Nordström

10 reaktioner till “Lönelistor som engagerar – på många sätt”

 1. Det fyller väl alltid ut någon sida i tidningen till en billig redaktionell insats😥😥

 2. Det skulle vara mer intressantast få se listor på hur mycket skatt personer bidrar med, på motsvarande sätt som lönelistorna publiceras, då ser man vilka som gör mest nytta för andra i samhället. Skapar heller inte avundsjuka…..

  1. Tyvärr får vi nog inte se det. De får ju inte bli hjältar genom sina skattebetalningar.

 3. Skulle vara kul att se vilka som betalar mest i skatt också. Det är ju en positiv nyhet så det funkar väl inte. Mvh

 4. ”Varför väljer då VLT ….att publicera lönelistor?” Skriver Nordström och ger svaret: ”Anledningen är helt enkelt att jag som utgivare anser att detta är relevanta uppgifter att publicera.”
  Verkligen en övertygande argumentation!

  1. Klart folk är nyfikna på hur mycket pengar andra har! Varför pressen anser att de ska underlätta genom att publicera färdiga listor vore intressant att få en motivering till.

   Eller just ja… snaskig journalistik som genererar klick på nätet!

   Publicera gärna era egna lönespecar… Orkar inte ta reda på det själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *