En märklig publicering av P4 Västmanland

Tisdag 6 mars klockan 23.40
Mediekritik i form av satir kan vara både enormt bra och viktig.
Om den är svår att förstå faller den däremot totalt platt.
P4 Västmanland gjorde i dag ett försök att driva med VLT.
Resultatet blev endast en märklig och anmärkningsvärd publicering.
Jag lyssnade inte på P4 Västmanlands under tisdagsförmiddagen.
Om jag hade gjort det hade jag kanske förstått det satiriska inslaget bättre. Jag hoppas och tror nämligen att det under sändningen sattes i sitt sammanhang.
Jag såg inslaget först på P4 Västmanlands sajt under tisdagen – och i den kontexten blev inslaget faktiskt såväl bisarrt som obegripligt.
Med inslaget ”Hon är kvinnan under 40 som legat med flest i Västmanland” var det uppenbart att P4 Västmanland gjorde ett försök att driva med VLT:s lönelistor som vi publicerat under de senaste veckorna och som jag också bloggat om.

Att skämta om sex är många gånger plumpt i sig.
När P4 Västmanland dessutom lade ut inslaget i det vanliga nyhetsflödet – utan förklaring om att det handlade om satir – blev det så märkligt det bara an bli.
Jag kan faktiskt inte påminna mig om att jag sett en Public Service-redaktion göra en märkligare publicering. Jag har svårt att tänka mig att satir på nyhetsplats ingår i P4:s uppdrag.
Först efter flera timmar uppdaterades inslaget med en ruta som berättade att det handlade om satir och sedan lade P4 Västmanland också ut en artikel, ett TT-telegram, som ytterligare förklarade att det handlade om satir.

Även om P4 Västmanlands kanalchef och ansvarige utgivare, Kent Nilsson, i VLT:s artikel om P4 Västmanlands skämt inte riktigt vill medge att inslaget var satir riktad mot VLT är det förstås uppenbart att det handlade om det.
Hur besökarna på P4 Västmanlands sajt skulle begripa det medieinterna skämtet om VLT är emellertid en fråga som inte har fått något svar.

Märkligt nog medger också Nilsson att han som utgivare inte var en del i processen i den vågade idé som resulterade i en publicering. Detta var en idé som kanske var kul i stunden på P4 Västmanlands redaktion, men den borde nog ha stannat vid just en idé – och utgivaren borde antingen ha varit aktiv och stoppat eller modifierat publiceringen, eller beslutat att publicera och därefter stå upp för publiceringen. Så ska det fungera på en seriös redaktion.

Jag kan i och för sig uppskatta att P4 Västmanland gjorde att försöka att driva med VLT. Mediekritik, mediegranskning och mediesatir behövs. Många gånger brister inte minst den viktiga granskningen av medier.
Vi på VLT:s redaktion tål så väl satir som kritik och granskning.
Jag inser också att jag borde ha varit tydligare i mitt blogginlägg där jag förklarade varför vi publicerar dessa lönelistor.
Jag har sett att några kritiker i sociala medier har tyckt att jag uttryckte mig luddigt och jag kan till viss del ge dem rätt.
Jkag tror att det som upplevdes som otydligt – och till viss mån också märkligt – i mitt blogginlägg är att jag använde det ibland slitna och just luddiga ordet ”allmänintresse” om listorna.
Det var inte det ultimata begreppet i sammanhanget.

I grunden anser jag att de lönelistor VLT har publicerat under de senaste veckorna är tämligen okomplicerade publiceringar.
Lönelistorna är offentliga uppgifter.
Ingen på VLT:s lönelistor framställs i dålig dager och listorna är närmast att jämföras med våra publiceringar av fastighetsaffärer, som i sig också är okomplicerade – men ändå inte uppskattas av alla som ser sitt namn i dem.
Både fastighetsaffärer och lönelistor har utan tvekan stort läsvärde hos våra läsare. De har ett underhållningsvärde och de skapar stort engagemang.
De skapar just ett intresse hos våra läsare.

Apropå läsare och intresse kan jag passa på att avslöja att VLT och övriga tidningar i Västmanland som jag är utgivare för, slog ännu ett rekord förra veckan. På endast en vecka fick vi sammanlagt 428 nya digitala prenumeranter via vårt Plus-erbjudande. Det är den hittills högsta veckonoteringen sedan vi lanserade Plus för drygt ett år sedan.
Sammanlagt når enbart VLT numera 119 000 människor varje dag i våra olika publiceringskanaler.
Jag är glad över att det vi gör engagerar så många läsare.
Lönelistorna är, trots allt, endast en liten del av all den journalistik vi gör dygnet runt alla dagar om året i våra olika publiceringskanaler.

Publicerat av

Daniel Nordström

4 reaktioner till “En märklig publicering av P4 Västmanland”

 1. VLT: Här är kvinnorna under 40 som tjänar bäst
  P4: Hon är kvinnan under 40 som legat med flest i Västmanland

  Hur kan man undvika att se kopplingen mellan de två inslagen/artiklarna speciellt om man läst intevjun med kvinnan som toppar VLTs lista och den debatt som följt VLTs publicering? Klockrent!
  VLTs ovilja alternativt oförmåga att förstå satiren speglar media i sveriges skygglappsjournalistik.
  Åsikten verkar vara att media ska eller får inte kriticeras, speciellt inte genom satir, så länge de håller sig inom den mellan media och politikerna överenskomna åsiktskorridoren.

  1. @Erik: Det verkar som om du inte har läst mitt blogginlägg.
   Självklart är det VLT som parodieras.
   Självklart kan det vara både kul, relevant och bra att göra parodier på en tidning som VLT.
   Men då bör det göras med finess och inte bara pubertalt plumpt.
   Det är självklart viktigt att medier kritiseras och granskas.
   Din kommentar om en att medier och politiker skulle ha en överenskommen åsiktskorridor är däremot enbart tröttsam. Tror du verkligen på allvar att det fungerar så?

 2. Hej Daniel.

  Om du nu tycker att lönelistor är tämligen okomplicerade publiceringar så vill jag att du publicerar listan på vad personer tjänar som arbetar på VLT. Det vore en lista med stort allmänintresse. Vad tjänar en ansvarig utgivare? Vad tjänar en journalist (tjänar alla lika?)? Vad tjänar dom i kundtjänst?

  Det kommer aldrig att hända, eller hur?

  Hänga ut andra och skriva om underhållningsvärde går bra när det inte gäller en själv.

  ”Ingen på VLT:s lönelistor framställs i dålig dager”

  Det beror nog på vem du frågar. Jag tror inte att alla på listan tycker att det är bara positivt att hela stan läser om deras höga årsinkomst vid frukosten. Vad tror du dom kommer att få uppleva mest? Ryggdunkningar och glada tillrop eller avundsjuka och åsikter om att en del skor sig på andra?

  Om du vill se några reaktioner så kan du läsa VLT:s insändarsida några dagar efter publiceringen av listorna.

  Inkomstuppgifter är offentliga men inte alltid så lättillgängliga som en publicerad lista i regionens största dagstidning. Vore jag med på listan skulle jag känna mig orolig för vem som tar del av uppgifterna och vad som kan hända med mig när kriminella får det serverat att jag är god för x antal miljoner…

  Tack för ordet.

  Hälsningar

  Sten

 3. Hej. Jag lägger in samma kommentar här som jag skrev på dina FB sida Daniel. Kommenterar utgivarskapet.
  Som ansvarig utgivare är jag självklart en del av processen därom råder inga som helst tvivel som du vet Daniel. Jag tar fullt ut det ansvar som åligger en utgivare i alla lägen. Det pågår ständigt varje dag en kreativ skaparprocess på redaktionen där alla reportrar, programledare och arbetsledare deltar. Så det pågår alltså flera olika processer där jag som utgivare förstås tar det slutliga och publicistiska ansvaret. Det är en roll som är mycket stimulerande och spännande att vara en del varje dag hela året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *