En helt ny kraft i sportjournalistiken

Torsdag 28 februari klockan 11.20
Titta på denna bild, tagen av Carl Juborg, nyhetschef på VLT Sport.
Klockan är 22.00 i Köpings ishall. Kvar sitter sportreportern Oliver Åbonde och rapporterar direkt till läsarna.
Bilden säger så mycket, både om vikten av sportjournalistik och stark lokal journalistik. Den vittnar också om en sportjournalistik i förändring, en förändring som har blivit mycket framgångsrik.
Under åren 1992-2002 var jag själv sportreporter. Under tio års tid bevakade jag sport för Folkbladet i Umeå. Jag minns främst 1996, det gyllene året, när Umeå IK var ett topplag i damallsvenskan i fotboll, Umeå FC hade gått upp i herrallsvenskan i fotboll, IKSU Volleyboll slogs om SM-guld, Umeå Nordics spelade i basketligan, Gimonäs fotbollsherrar hade gått upp till division I i fotboll, Umeå IK:s bowlingherrar var i yttersta eliten, innebandyn blomstrade – och dessutom fanns världsstjärnor som Anja Pärson och Per Elofsson från bevakningsområdet.
Det var en fantastisk tid.
Men, det var också en helt annorlunda tid.

På den tiden lade vi inget fokus på den digitala bevakningen. Det var hela upplägget i tidningen som var det viktiga. Vi lade också ut nyheter på sajten, men det var främst utlägg från tidningen utan större eftertanke.
Det var inte ovanligt att man till exempel efter en sen ishockeymatch gjorde några snabba intervjuer och därefter åkte till redaktionen och skrev och därefter redigerade sidorna till tidningen dagen därefter.
Jag hade förmånen att jobba med ett härligt gäng.
Sporten har alltid varit en fantastisk journalistisk skola, inte minst för att man blir snabb – man tvingas helt enkelt att bli det när man ständigt jobbar mot en deadline.

Dagens sportjournalister ska, precis som övriga reportrar, inte ens tänka på tidningspubliceringarna. Detta ska inte tolkas som att vi inte bryr oss om tidningen, för den är fortsatt enormt viktig. Anledningen till att vi har det upplägget är istället att våra reportrar enbart ska fokusera på de digitala publiceringarna, så att vi är så bra som möjligt digitalt. När det gäller tidningen har vi många duktiga personer som är experter på att ta hand om materialet och göra bra tidningar.

Bilden på Oliver Åbonde är tagen strax efter att vi tv-sänt ishockeymatchen mellan Köping och Hudiksvall, en match som Köping till slut vann.
När jag var sportjournalist var tv ingenting som vi tänkte på.
Numera är tv en viktigt del av alla tidningsreportrars vardag. Faktum är att tidningarna i Västmanland gör så mycket mer tv än vad SVT Västmanland gör.

TV har också blivit ett framgångsrecept för vår sportredaktion. Sporten nominerades nyligen i kategorin ”Årets Ljud & Bild” till 2019 års gala av Årets dagstidning med motiveringen: ”Mittmedia Sport har livesänt över 700 matcher under 2018. Totalt 60 sportjournalister arbetar tillsammans och genom att använda alla de gemensamma resurserna har de kunnat erbjuda sin publik livesänd högklassig lokal sport. Och det har gett resultat – sporten står för en fjärdedel av pluskunderna inom Mittmedia.”
Jag är också mycket glad över att de skickliga kollegorna på Östersunds-Posten har nominerats för sin starka och modiga granskning av turerna kring Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.
Vår sportredaktion har också hittat ett nisch genom att utlova en story om dagen om topplag på olika orter, ett grepp som har ökat den inloggade läsningen med hela 69 procent.

Vi har ibland fått kritik för vår sportbevakning.
Somliga tycker att vi, till exempel i Västmanland, lägger för stor kraft på Västerås IK i ishockey och Västerås SK i fotboll. Samma tongångar kan jag ibland höra från Södertälje, där vi lägger stort fokus på SSK Hockeys framfart i hockeyallsvenskan.
Det finns ingen rättvisa på så sätt i vår sportbevakning.
Vi mäter ständigt läsningen av våra artiklar och i Västmanland är det så att det inte finns något annat lag som lockar lika stort intresse som Västerås IK i ishockey. Västerås SK i fotboll är på stark frammarsch också i intresse och i Södertälje har SSK Hockey överlägset flest läsare.
Även om vi lägger störst fokus på elitlagen släpper vi inte heller den andra idrotten. Det är till exempel livesändningen av matchen mellan Köping och Hudiksvall ett bra bevis på.

Så, sammanfattningsvis. Det imponerande jobb som sportredaktionen gör är enormt viktigt för oss. Det imponerande jobb som vår nyhetsdesk och lokala reportrar gör är lika viktigt.
Vi ser att vi ständigt ökar vår andel digitala kunder – och vi ser också ett trendbrott och en viktig vändning, vilket Mittmedias redaktionelle chef Carl-Johan Bergman nyligen skrev om.
”Drygt fyra månader har gått sedan MittMedias lokaltidningssajter låste 90 procent av innehållet. Det har både minskat churnen (det vill säga kundavhoppen) och ger en ökad tillväxt. Men framför allt visar det att vår journalistik har betydelse för användarna i de lokalsamhällen som vi fortsatt bevakar — som vi alltid har gjort, men med nya lärdomar”, skriver Carl-Johan Bergman.

Sammanfattningsvis är jag oerhört stolt över det nyhetsarbete Mittmedias redaktioner gör 24 timmar om dygnet varje dag under året – och jag kan ärligt talat känna mig oerhört trött på somliga branschbedömare som påstår att allt vi gör är centraliserat och att den viktiga lokala journalistiken inte är lokal.
Det stämmer inte.
Det är istället så att vi genom ett gemensamt arbetssätt, gemensamt lärande och gemensam ständig analys blir så mycket bättre lokalt där våra duktiga lokala reportrar gör jobbet ute i lokalsamhället.
För det är den lokala journalistiken som ständigt ska och måste stå i centrum.
Det är den starka lokala journalistiken som efterfrågas och som ger oss framgångar. Det är vår ständiga digitala arbete och utveckling, samtidigt som tidningsprenumeranterna är fortsatt lika viktiga, ett bevis på.

Publicerat av

Daniel Nordström

2 reaktioner till “En helt ny kraft i sportjournalistiken”

 1. Det är ju precis som du skriver…Carl Juborg nyhetschef på VLT Sport….det är väl klart som fan att prio ligger på VIK och VSK som det alltid gjort i den tidningen…..
  Men vart har då FP-sporten tagit vägen..har den lagts ner eller….? Eftersom vi i Fagersta alltid överöses med sport från Västerås….då är vi ju ”icke-existerande” i Fagersta…då finns vi inte!!
  Vart har MittMediaSportVästmanland tagit vägen? Eller har ni sluta kalla er så när det mest skrivs från storstan..?!?
  Nerslag lite då och då i Fagersta när inget händer i VSK/VIK..som ni alltid i första hand prioriterar…det är ju rena motsatsen till att kalla det ”utvecklande av lokaljounalistiken”
  Nej skärp till er! Jag har sedan MM tog över i oktober 2016 bara pratat med en enda person i Fagersta som tycker att FP blivit bättre och hon läser aldrig sporten! Och kom inte å säg att jag pratat med fel personer eller för få…jag har bott i Fagersta sedan 1964 och känner och pratar med massor av människor, både sportintresserade och icke sportintresserade i varierande åldrar……

  1. @Karin: Carl Juborg är sportchef för alla sportredaktioner på de titlar jag är ansvarig för i Västmanland och i Stockholmsregionen.
   Ja, prio ligger på VIK Hockey i VLT, eftersom det är det lag som utan tvekan lockar störst intresse hos våra läsare. Vår bevakning av ishockey har nyligen nominerats till Årets dagstidning och dessutom till INMA:s final, där världens medier tävlar om priser.
   https://www.vlt.se/artikel/hockeyallsvenskan/var-vik-bevakning-nominerad-till-pris-pa-medievarldens-oscarsgala-otroligt-glad
   VSK Fotboll lockar också stort intresse.
   När det gäller Fagersta ser vi att dessa båda lag också lockar en hel del intresse på sajten. Däremot vet jag att en del tidningsläsare inte uppskattar denna texter om Västerås.
   Jag har också pratat med FP-läsare och tvivlar inte på att du också har gjort det.
   Oavsett vad enskilda läsare tycker har vi definitivt utvecklat sportjournalistiken på ett mycket positivt sett. Det ser vi tydligt i vår statistik och i hur viktig sportjournalistiken totalt sett är för vår läsaraffär.
   Att alla inte är nöjda är jag fullt medveten om.
   Jag är lika medveten om att det i alla tider har varit omöjligt att få exakt alla läsare nöjda.
   Vi ska däremot fortsatt arbeta hårt för att göra så många läsare som bara möjligt nöjda med vår journalistik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *