En politiker som inte respekterar demokratin

Onsdag 6 mars klockan 12.55
Brandbilen i Kungsör kunde inte rycka ut. Anledningen var att det inte fanns någon brandman med giltigt körkort. Det är en smått sensationell nyhet som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning skrivit flera artiklar om.
Men den högsta politiska ledningen för Västra Mälardalens kommunalförbund, direktionens ordförande Anders Röhfors (M) (bilden), säger att han inte vill prata med den reporter som gjort granskningen, varken nu eller i framtiden.
Är detta rimligt i ett demokratiskt samhälle?
Nej, givetvis inte.
Denna historia inleddes 6 februari klockan 20.30 när ett brandlarm gick i Kungsör. Ett strykjärn på en spis med varm platta orsakade rökutveckling, uppgavs i larmet från SOS.
En styrkeledare och tre brandmän fanns tillgängliga enligt schemat och styrkeledaren åkte iväg i sin ledningsbil.
Kvar på brandstationen stod tre deltidsbrandmän och brandbilen – och där blev de stående.
Orsak: Ingen av de tre hade det lastbilskörkort som krävs för att köra brandbilen.
Detta kunde ha fått mycket allvarliga konsekvenser, vilket också Kungsörs kommunalråd Mikael Peterson (S) konstaterar i en artikel i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.
– Det är allvarligt. Det är en jätteviktig fråga för oss. Vi har ju en lagstiftning som säger att en utryckning ska kunna nå fram inom en viss tid, säger han.

Mikael Peterson säger också att han inte hade kännedom om denna händelse förrän han läste om den i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, vilket är ytterligare ett bevis på hur viktigt det är att lokaltidningar som Bbl/AT ständigt granskar.
Det här är viktig journalistik.
Men, den uppskattas inte av alla.
Den politiska ledningen vägrar kommentera händelsen och räddningsledningen lägger ansvaret på personalen.

Moderaten Anders Röhfors är ordförande i Västra Mälardalens kommunalförbund. Han säger till Bbl/AT att han inte tycker att vår rapportering kring förhållandena inom räddningstjänsten är korrekt.
Han vill däremot inte specificera vad han anser är felaktigt. Han menar däremot att ”skriverierna skadar oss”.
Därför säger han att han inte vill prata med den reporter som har gjort granskningen, varken nu eller i framtiden. Däremot säger han att han kan tänka sig att prata med andra reportrar på tidningen.
Röhfors försöker alltså styra vilken journalist som ska prata med honom.
Det är ett mycket anmärkningsvärt uttalande av en politiker.
Det är till och med ett uttalande som jag vill benämna som skandallöst.
En politiker bör värna det demokratiska samhället.
En politiker bör helt enkelt veta bättre.

Även en politiker får givetvis vara kritisk mot medierna.
Anders Röhfors – och den som så vill – är varmt välkommen att diskutera de publiceringsbeslut vi – och ytterst jag i egenskap av ansvarig utgivare – väljer att göra.
Men att som politiker först avstå att förklara vad som eventuellt skulle vara felaktigt i artiklarna och därefter deklarerar att han inte vill prata med en enskild reporter varken nu eller i framtiden är ett ytterst märkligt agerande.
Den som har den inställningen respekterar inte demokratin.
Den som agerar på det sättet är helt enkelt inte lämplig som politiker.

Men, oavsett om Anders Röhfors eller andra avstår att uttala sig till vår reporter, kommer vi att fortsätta granska brandkårskrisen i Kungsör.
Fler artiklar i ämnet publiceras de närmaste dagarna.
När det gäller Anders Röhfors hoppas jag att han tänker över rimligheten i sitt agerande och hur det stämmer överens med hans demokratiska uppdrag.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *