Tv-serien där VLT och Västerås är med på ett hörn

Måndag 24 juni klockan 10.55
Det är inte ovanligt att riksmedier som Expressen, Aftonbladet, TV4 och Sveriges Television syns med påhittade rubriker, artiklar och tv-inslag.
Men varför göra som alla andra? Varför inte använda sig av ett lokalt medium?
Så resonerade producenterna av TV4:s och CMores serie Himmelsdalen.
Därför är VLT och Västerås med på ett hörn i den nu aktuella tv-serien.

När filmer och tv-serier spelas in har ofta medier en viktig roll. Så väl journalister som poliser och personer inom rättsväsendet beskrivs ofta på ett stereotypt sätt, men det är ju trots allt fiktion.
För att öka dramaturgin är löpsedlar, nyhetsinslag och tv-artiklar ofta en viktig ingrediens i filmer och tv-serier.
I regel är det rikstidningarna som syns i dessa samanhang, inte minst på grund av att de flesta produktioner görs i Stockholm.
Men, det finns också undantag.

När Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gjorde sin fina film Tårtgeneralen, med Mikael Persbrandt i huvudrollen, var inspelningsplatserna Köping och Arboga. Det var ju just i Köping som historien om Mikael Persbrandts rollfigur Hasse P ägde rum under Filip Hammars uppväxt.
Då var det naturligt att löpsedlar från Bärgslagsbladet/Arboga Tidning syntes och tidningens legendariske medarbetare Lennye Osbeck hade också en roll som sig själv, en roll han gjorde på ett utmärkt sätt.

Även Norrbottenstidningarna har synts i olika produktioner.
I filmatiseringen av Liza Marklunds bok ”Den röda vargen”, hennes femte bok om journalisten Annika Bengtzon, har Norrbottens-Kuriren en viktig roll.
Både Norrbottens-Kuriren och NSD syntes också i tv-serien Midnattssol och jag tycks minnas att jag sett de båda Norrbottenstidningarna och även Piteå-Tidningen också i andra fiktiva serier. Även Sydsvenskan har förekommit i något liknande sammanhang, om jag inte minns helt fel.

Men, det är ändå ovanligt att lokalmedier finns – och när de gör det finns det logiska kopplingar. I de fall där NSD och Norrbottens-Kuriren synts har handlingen utspelats i Norrbotten och när Tårtgeneralen spelades in hade det varit märkligt att ha någon annan tidning än Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.
Där särskiljer sig Himmelsdalen.
Kopplingen till Västerås är nämligen ytterst liten.

Himmelsdalen är en psykologisk thriller. Den utspelar sig i bedårande aplmiljöer, långt ifrån Västerås. I rollistan finns bland andra svenska Josefin Asplund, känd från ”Vikings”, som spelar ett tvillingpar – det vill säga dubbla roller.
Andra bekanta namn i serien är amerikanske Matthew Modine, från ”Stranger things”, och italienske Lorenzo Richelmy, känd från Netflix-serien ”Marco Polo”.
Tv-serien baseras på Marie Hermansons bok.

Men, vad är då kopplingen till Västerås?
Jo, inledningen lever karaktären Helena, en av de enäggstvillingar som Josefin Asplund spelar, ett grått och trist liv i Sverige. Exakt vart i landet kommer inte fram, men orten ska med all sannolikhet vara Västerås.
Hon får ett samtal från sin tvillingsyster Siri, som vill att hon ska komma och hälsa på henne i Himmelsdalen, en resort i Alperna där psykopater behandlas och studeras.
Det är där hela historien inleds och det är också i Alperna som serien till 95 procent utspelas.
Men, efter ett antal avsnitt dyker vlt.se upp.
I en scen med en patient viker Matthew Modine upp datorn för att visa att en person har avlidit. Det som visas är vlt.se och en fiktiv artikel med rubriken ”Kvinna död efter bilbrand i parkeringsgarage i Västerås”.
Detta är också den enda kopplingen till VLT och Västerås.

Redan när tv-serien ”Himmelsdalen” var i planeringsstadiet hörde en person från produktionsteamet av sig till mig och bad om tillåtelse att få använda vlt.se:s bakgrund, detta för en fiktiv artikel med en rubrikstil vi normalt inte använder.
Personen i fråga resonerade just så att det skulle vara roligt att använda ett lokalt medieföretags logotyp, istället för det vanliga. Riksmedierna.
En kul idé, vilken vi tackade ja till.
Hur är då tv-serien ”Himmelsdalen”?
Jag har sett den och tycker att Karolina Fjellborg sammanfattar allt utmärkt i sin recension i Aftonbladet:
”Ett nervkittlande upplägg, sagolikt vackra alpmiljöer och en internationell rollista. Ändå vill det sig inte riktigt för ”Himmelsdalen”.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *