Tack, Norrtälje och Södertälje!

Onsdag 4 september klockan 14.50
I går gjorde jag min sista dag som chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje och Norrtelje Tidning.
Allt har sin tid. Jag är glad över att LT och NT nu får drivna, skickliga och lokala chefredaktörer och utgivare.
Samtidigt känns det också en aning vemodigt, för jag kommer att sakna medarbetarna och läsarna. Enormt mycket.
Från hjärtat. Tack!

Jag blev chefredaktör för VLT, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda 1 februari 2016. Jag kom då närmast från en tjänst som chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet i Gävle.
Under de 3,5 år som har förflutet sedan dess har mycket hänt.
Det händer nämligen ständigt saker i denna bransch, det är inte minst det som gör den så ständigt spännande.
Jag var utgivare för Avesta Tidning endast i några månader. Sommaren 2016 gick den nämligen över till Dalarnas Tidningars organisation.
I december samma år blev jag även chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje och Nynäshamns Posten.

Under knappt tre års tid var jag alltså chefredaktör för sju tidningar.
Förklaringen till att jag haft så många titlar är mycket enkel. Det handlar givetvis inte om min kapacitet, utan om krassa ekonomiska skäl där vi hela tiden försökt finna nya vägar när främst annonsintäkterna har sviktat i den globala konkurrensen med amerikanska jättar som Facebook och Google.
Vi har helt enkelt sparat pengar och haft färre chefstjänster för att kunna ha så många reportrar som möjligt på fältet.

Det finns kritiker som har fört fram att det inte är lämpligt att vara chefredaktör för så många tidningar. Hur det har fungerat i praktiken under den här tiden är förstås upp till andra att bedöma.
Själv känner jag mig nöjd med det uppdrag som utförts, de förändringar vi har gjort och den digitala utveckling vi har haft – och det beror till mycket stor del på det goda jobb de skickliga medarbetarna på de sju redaktionerna utför.
Dessutom har jag haft enormt duktiga personer närmast omkring mig.
Nyhetschefer, deskchefer, reportrar, redaktörer inom olika ämnen, liveredaktörer och deskredaktörer. Fantastiska medarbetare.
Dessutom har jag haft en stark närmaste ledning omkring mig i form av redaktionschefen och stf utgivaren Lillan Hedlund, administrative redaktionschefen Pasi Hiirikoski och Carl Juborg, som har fungerat som nyhetschef sport för de sju titlar jag varit utgivare för.
De två deskchefer jag har jobbat med i den här stora organisationen, Nergiz Nora Westerbergh och Erik Sjölander, har också varit enormt viktiga inte minst för att bygga och utveckla vår analys och vårt breaking news-arbete.
Westerbergh jobbar numera på Sveriges Television och Sjölander på Utbildningsradion.

Nu går vi vidare med nya förändringar, som är mycket positiva.
Efter att vi köptes upp av Bonnier News har nya möjligheter skapats.
Även om jag trivts med att jobba med alla sju titlar och inom olika marknadsområden med helt olika förutsättningar i form av möjligheter och utmaningar är det givetvis bäst med lokala chefredaktörer och ansvariga utgivare som jobbar nära sina titlar och marknader.
I går kom också glädjande nyheter.
Lillan Hedlund är från och med i dag chefredaktör och ansvarig utgivare på Länstidningen.
Carl Juborg är från och med i dag chefredaktör och ansvarig utgivare på Norrtelje Tidning.
Och Pasi Hiirikoski blir redaktionschef på VLT och ställföreträdande utgivare för de fyra titlarna i Västmanland.

Även Nynäshamns Posten kommer att få en egen chefredaktör och ansvarig utgivare. Under den tid rekryteringen pågår är jag fortsatt utgivare för NP, innan jag lämnar över till min efterträdare på den titeln.
Därefter återgår jag helt till det uppdrag jag kom till i februari 2016. Tidningarna i Västmanland, som jag fortsätter att vara utgivare för.
Jag är fortsatt chefredaktör endast för VLT, eftersom jag utsett Helena Tell till chefredaktör för Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Julia Engström till chefredaktör för Fagersta-Posten och Mats Wikman till chefredaktör för Sala Allehanda.
Detta är den första veckan med de nya organisationerna på de sju olika tidningarna.
Det kommer att bli fler förändringar, vilka återstår att se.
Detta är nämligen en bransch i ständig förändring.
Det som inte förändras är att det är en enormt inspirerande miljö att arbeta i.

Läs mer:
LT: Hon blir ny chefredaktör för Länstidningen i Södertälje: ”Jag är stolt och hedrad
NT: Han blir ny chefredaktör för Norrtelje Tidning: ”Vi ska bli lägerplatsen att samlas vid”
VLT: Pasi: Jag lovar att VLT kommer att bli bättre för er kära publik
VLT: Nordström: Nu skriver vi ett nytt kapitel i VLT:s anrika historia
FP: Nya chefredaktören: ”Vi är här när det händer – nu blir Fagersta-Posten ännu mer lokal
SA: SA:s nye chefredaktör: ”Vi vill vara lägerelden”

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *