Janne Tuomela har själv avslöjat var han befinner sig

Tisdag 22 september klockan 20.35
Det är givetvis ingen självklarhet att publicera namn på och uppgifter om en dömd mördare som har avtjänat sitt straff.
Att berätta om Janne Tuomela anser jag däremot är högst relevant.
Detta är nämligen ett mycket speciellt fall, även 14 år efter brottet.

Janne Tuomela dömdes till livstids fängelse 2006, detta efter att ha mördat och styckat sin sambo. Han avtjänade sitt straff i Finland. Sedan en tid tillbaka har han frigivits. Numera befinner han sig i Västerås och sedan i början av september studerar han på Mälardalens Högskola.

Är detta en nyhet?

Bör en seriös nyhetsförmedlare som VLT publicera dessa uppgifter? Borde vi ha valt att avstå publicering av pressetiska skäl?

Efter de publiceringar vi inledde i går råder det delade meningar om detta bland VLT:s läsare och självutnämnda experter, precis som det bör vara med publiceringar som kan ses som kontroversiella. Många läsare tycker att det är utmärkt att vi berättar, lika många anser att det är en oansvarig publicering och att brottslingar som avtjänat sitt straff ska få en andra chans och lämnas ifred.

Jag förstår att detta är publiceringar som väcker känslor, för precis som jag skriver i inledningen av detta inlägg är det långt ifrån en självklarhet att publicera de uppgifter som VLT nu gör. En utgivares roll är emellertid att bedöma varje enskilt publiceringsärende unikt – och i just detta fall är min bedömning att det är fullt relevant att publicera det VLT gör.

För det första är det en nyhet att han åter är ute i samhället. Det är en uppgift som visserligen kan publiceras utan de detaljer som VLT gör, men det finns betydligt mer avgörande delar varför denna publicering är relevant.

Den tyngsta delen är att Janne Tuomela inte har bytt identitet. Han döljer inte heller vart han befinner sig. I sociala medier har han till exempel öppet deklarerat att han befinner sig i Västerås och studerar på MDH. Han rör sig också i Västerås och berättar öppet vem han är. I ett forum har han till och med publicerat sin mejladress och berättat hur han kan nås.

Janne Tuomela är en person som söker uppmärksamhet. Det är i sig inget skäl att publicera hans namn, men det är i grunden inte VLT som har avslöjat var han befinner sig och var han studerar. Det har han gjort själv.

Janne Tuomela har avtjänat sitt straff, men har ännu en mycket speciell syn på sitt rättsfall, vilket han inte minst för fram i dokumentären ”I huvdet på en mördare”, från 2019 på Viaplay.

Han har upprepat liknande tankar i ett inlägg på Facebook och även när jag pratade med honom under måndagen. VLT har bland annat ställt en rad frågor till honom. Dessa har han ännu inte svarat på.

Tuomela jämför sitt eget fall med Quick-skandalen. Han anser nämligen att han behandlades illa av sin sambo, att han har behandlats illa rättsligt och att det finns förmildrande omständigheter bakom det brutala dåd han utförde för 14 år sedan. Han ser sig själv ännu snarare som ett offer än en gärningsman som är dömd och har avtjänat sitt straff. Han lägger fortsatt skulden till stor del på den kvinna han mördade.

”Det journalistiska intresset av mig är av förståeliga orsaker stort, men tyvärr så har man inte velat titta närmare på varken de omständigheter som föranledde min radikala gärning eller på vad som skedde efteråt. Från både myndigheter inom den juridiska apparaten och inom andra områden, inklusive medier, så har stora övergrepp inträffat, vilka i sin omfattning närmast påminner om Thomas Quick-skandalen. Dessa behöver man alltså belysa, eftersom Rättsstaten Sveriges hälsa är långt sämre än allmänheten ens kan ana”, skrev Janne Tuomela i ett inlägg på Facebook i går.

Sammanfattningsvis är det i grunden inte VLT som avslöjat att Janne Tuomela är frigiven och att han befinner sig i Västerås.
Det har han själv gjort offentligt.
Det självklara i att brottslingar som avtjänat sitt straff är värda en andra chans är en annan sak.

Publicerat av

16 reaktioner till “Janne Tuomela har själv avslöjat var han befinner sig”

  1. Självklart, Sven. Tack.
   Jag gjorde, slarvigt nog, tyvärr det klassiska misstaget att inte skilja på var och vart.
   Ändrade och uppdaterade så snabbt som möjligt.

  2. Det är då till att märka ord! Spelar det någon som helst roll om det står vart eller var? Är du svensklärare eller….?

 1. Då får vi snart se namn och bild på alla frisläppta mördare från mellanöstern och Afrika? Inte det? Bara vita män får hängas ut ? Ok…

 2. Tycker verkligen inte att det känns tryggt att han studerar på samma skola som min dotter. Hur kan man ha begått ett sådant grovt brott för att sedan se sig själv som ett offer..Högst relevant att veta var han befinner sig.

  1. Varför skulle han ge sig på din dotter? Han har gjort det mot sin fru…. Ingen tidigare våldshistorik.
   Du kan vara lugn!

 3. Det går ju ej att likställa det du gjorde mot att honom outa honom för alla läsare. Mot att han har en öppen FB. Han har sonat sitt brott så låt honom få leva också!

 4. Förstår inte riktigt Nordströms förfäktande att JT själv ”avslöjat” var han befinner sig. Att en person skriver på Facebook var han bor och vad han gör är inte samma sak som att det rättfärdigar att media ska blåsa upp rubriker i en stor tidning om ”DEN LEENDE STYCKMÖRDAREN BLA BLA BLA!” Om JT själv hade vänt sig till VLT och bett dem skriva om honom så hade Nordströms förklaring kanske kunnat godtas. Nä, löjligt och pissigt, VLT. Finns ju tusentals brottslingar som släpps varje dag, den ena värre än den andra i upprepad kriminalitet. Ska inte de också generera rubriker? Ska inte deras varje steg följas? Varför sätta fokus på en människa som försöker göra något vettigt av tillvaron efter avtjänat straff?

 5. Lyssna på podden utanför murarna på PodMe. Han borde aldrig ha släppts.

  Han är ihop m en 18-åring idag. Han fick flytta från Vås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.