Strejkvakterna fick henne att vända om

⌉ SÖDERTÄLJE ¦  FÖR 29 ÅR SEDAN ⌊

0422_LTFEA_strejk-saco-1986_aterblick20150525-b2Hindrades. Tandläkaren Annika Nygren ville arbeta men stoppades av strejkvakter. Arkivfoto: Thomas Brandt

De kommunalanställda akademikerna inom Saco var missnöjda med lönen och strejkade. Men alla ville inte strejka.

Återblick. Den 21 maj 1986 sa de Sacoanslutna nej till medlarens vädjan om att skjuta upp stridsåtgärderna och cirka 9 000 läkare, terapeuter, sjukgymnaster, socialsekreterare, lärare och tjänstemän inom vård­en gick ut i strejk. Medlaren Ingemar Mundebo konstaterade att det inte gick att förhindra­ då parterna var alldeles för långt ifrån varandra.
Konflikten växte sig där­efter allt större och fler medlemmar togs ut i strejk. I LT den 28 maj 1986 kunde man läsa att även Södertäljes 30 tandläkare strejkade. Men det fanns en strejkbrytare. Annika Nygren hade fortsatt arbeta. Men bara med barn och ungdomar med akuta problem. En dag möttes­ hon dock av strejkvakter.
– Är du medveten om att du också är uttagen i strejk även om du inte är medlem i facket, frågade konflikt­ombudet Anders Södergren.
Det var hon men hon hade fortsatt att arbeta i protest för att privatföretagare ingick i tandläkarförbundet.
– Det borde vara två olika­ förbund. Då kunde de privata­ kämpa för sina taxe­höjningar och vi tjänstetandläkare bevaka våra egna intressen, sa hon.
Sedan vände hon på klacken­ och gick hem för att ringa arbetsgivaren och meddela anledningen till hennes frånvaro.
Strejken blåstes av i mitten av juni. Då hade akademikerna fått igenom sina krav på 15 procent mer i lön.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *