Gamla skönheter presenterades i ny hall

⌉ SÖDERTÄLJE ¦  FÖR 32 ÅR SEDAN ⌊

0425_LTFEA_scaniasmuseum_aterblick2015-06-01

Klassiker. Scania-Vabis Phaetom rattades flitigt på vägarna mellan 1917 och 1958.
Arkivfoto: Kjell Gustavsson

Återblick. Den 1 juni 1983 gick det i LT att läsa att Scania slagit upp portarna till sitt nya museum. Visserligen hade Scania tidigare haft ett museum med motorfordon men den nya hallen, som fått namnet Marcus Wallenberg-hallen, var jättestor jämfört med tidigare plats.
Det nya museet ligger­ i en av Södertäljes äldsta­ industri­byggnader. Ursprungligen­ hade det varit en grovplåtsverkstad. Under andra världskriget mont­erade man stridsvagnar i lokalerna.­ Senare har det även varit ramverkstad och busstillverkning i byggnad­en.
I museet kunde man betrakta äldre motorfordon. Dessutom fanns det en filmsal och en kafeteria.
Bland fordon som ställts ut var en brandbil från 1919, en Vabis från 1897 och en knallröd buss byggd 1928. Det fanns även cyklar som såldes av Malmöföretaget Scania på tidigt 1900-tal innan man gick ihop med Södertäljeföretaget Vabis.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *