Alfa-La­val slog igen por­ten till fa­bri­ken

⌉ SÖDERTÄLJE ¦  FÖR 30 ÅR SEDAN ⌊

0507_LTFEA_Alfa-Laval-laggs-ner_aterblick20150608

Be­svik­na. Mariethe Fre­din och Tha­ge Karls­son var bitt­ra för att Alfa-La­val skul­le slå igen por­tar­na.
Ar­kiv­fo­to: Kjell Gus­tavs­son

Beskedet om att Alfa-Laval skulle slå igen portarna till Södertäljefabriken kom oväntat och fackets ordförande Thage Karlsson skrädde inte orden:
– Det här är för jävligt!

Återblickar. I LT den 11 juni 1985 går det att läsa att dödsdomen mot Alfa-Lavals Södertälje­fabrik,­ som tillverkade mjölkmaskiner, var klubbad­ och klar. Fabriken skulle läggas ned och de anställda väntades få erbjud­ande att jobba vid bland annat Tumba och Eskilstuna­fabrikerna i stället.
– Målsättningen är att fabriken ska vara avvecklad till nästa semester. Vi försöker­ erbjuda de anställda­ så likvärdiga jobb som möjligt, sa Alfa-Lavals personal­direktör Stig Westerberg.
Anledningen till att Alfa-Laval bestämt sig för att lägga­ ner fabriken gick det att läsa i LT om två månader­ tidigare. Ledningen ansåg att fabriken i Södertälje,­ där 170 arbetade, inte var lönsam då marknaden för mjölkmaskiner kraftigt minskat. Dessutom hade fabriken företagets omodernaste anläggning.
Beskedet kom som en chock för fackets vice ord­förande Mariethe Fredin som säger i LT den 11 april:
– Vi ska gripa efter alla halmstrån som finns för att rädda fabriken.
Hon fick medhåll av ordföranden Thage Karlsson och arbetare. Men efter en rad möten mellan facken och företagsledningen kunde­ man konstatera att man fått ett seriöst erbjud­ande som förutom likvärd­iga jobb även innebar fria resor till arbetsplatsen.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *