Poliskonstapel jagar rymling per velociped och en dynamitard smiter in på kapplagret

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 60 ÅR SEDAN ⌊

5
Återblickar. Måndag den 20 juni 1955 förkunnar huvudrubriken på Stockholms Läns och Södertälje Tidnings förstasida att efter president Perons fall förväntas en junta lägga sig till med makten i Argentina.

Ur lokal synpunkt var det dock mer spännande – blandat med en stor portion galghumor – att läsa om Södertäljedynamitarden som tog sig in på ett varuhus, där han packade ihop två väskor och en säck med tjuvgods.

När polisen kom till varuhuset flydde dynamitarden förskräckt in på damavdelningen, där han – ur stånd att finna någon annan utväg – bokstavligen talat hängde upp sig på en galge i kapplagret. Där hängde han sedan ett par timmar – innan han så småningom kunde gripas.

Under vinjetten ”Ur Södertelge Tidning för 90 år sedan (alltså 1865):

4

På sportfronten meddelas att Gösta Bodin var ende tennisspelaren från Södertälje som noterade en seger i klubbmatchen mot Katrineholm. Av de tolv singel- och sex dubbelmatcherna vann alltså KTK 17 – mot STK:s enda…

3I påföljande dags LT refereras ytterligare en polisjakt, vilket rubrikledes beskrivs som en vild sådan – medelst cykel!

En patrullerande konstapel ur Södertäljepolisen observerade två cyklister utan lyse. Trots stopptecken fortsatte cyklisterna uppför en gata mot förbjuden körriktning.

Konstapeln fick fatt på en cykel och tog upp förföljandet och hann efter en stunds trampande ifatt de båda cyklisterna. En av dem stannande och vid närmare undersökning visade det sig att han var en efterlyst rymling.

Den andra cyklisten hann undan, men man antog att inte heller denne hade rent mjöl i påsen.

På tal om vildsinhet berättas i samma andetag om en ilsken älgtjur som sätter skräck i befolkningen på Ädelsö. Rena tjurfäktningar sägs vid flera tillfällen ha utkämpats med älgen – som blivit så pass närgången att Adelsöborna alarmerat polisen för att få den skjuten innan den stora turistströmmen börjar på allvar inför helgens midsommarfirande.

Under vecka 25 för ett halvt sekel sedan kan vi i Södertäljes lokalblad även läsa att samtidigt som anmälan av Gösta ”Snoddas” Nordgren mot kompanjonen i AB Haderian, Torsten Adenby, lämnas utan åtgärd så stämmer Adenby artisten ”Snoddas”. Båda anser sig nämligen lurade på ett icke ringa antal tusenlappar av den andre.

Fredag 24 juni rapporteras att det inte blir någon dans kring stången på Torekällberget nästa dag. Såväl spelemän som lekledare har blivit sjuka.

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 


robbanred2

 

 

 

 

 

Text av: Robban Hammarlöf
Publicerad i LT: 20 juni 2005

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *